Csaba Asztalos, președintele Consiliului pentru Combaterea Discriminării: Valorile creștine nu permit xenofobia, nu acceptă intoleranța. Cultele au obligația să oprească și să prevină manipularea prin aceste argumente religioase

780 de vizualizări
Csaba Asztalos / Foto: Edupedu.ro
Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Csaba Asztalos, a declarat că valorile creștine „nu permit xenofobia și nu acceptă intoleranța”. „Cultele au obligația să oprească și să prevină manipularea prin aceste argumente religioase”, spune președintele CNCD într-un interviu acordat Edupedu.ro.

Ceea ce vedem noi astăzi, ce ni se întâmplă este tocmai acceptarea și toleranța unor astfel de idei, manifestări atât în toate instituțiile, inclusiv în învățământ. La colț de masă sunt astfel de exprimări, astfel de comportamente în instituțiile statului și în viața de zi cu zi. Eu consider că undeva aici ar trebui să ne punem în ordine, să nu mai fim în această disonanță cognitivă în care vrem să corespundem unor valori, standarde, pentru că am dorit să aparținem Vestului, dar pe de altă parte facem indigestie când ar trebui să respectăm sau să aplicăm nu neapărat valorile Vestului, ci valorile noastre, ca și comunitateFoarte mulți fac referire la valori creștine, dar valorile creștine nu permit xenofobia, valorile creștine nu acceptă intoleranța, dacă mergem pe o interpretare a acestor valori în mod corect”, a declarat Csaba Asztalos, pentru Edupedu.ro.

Edupedu.roCine ar putea să oprească această confuzie despre care vorbiți? De unde ar trebui să vină un mesaj ferm? 

Csaba Asztalos: În primul rând, eu sunt de acord că orice cetățean poate să vorbească despre religie într-o discuție sau în dezbatere, dar cred că cei care trebuie să facă acest lucru sunt în primul rând cultele și reprezentanții cultelor și care au o legitimitate să aibă o astfel de abordare și care au obligația să oprească manipularea și să prevină manipularea prin aceste argumente religioase. Cred că și alte categorii profesionale ar trebui să iasă să spună că faptul că cineva își pune în fața numelui un «doctor», «dr.», nu înseamnă că este specialist într-un domeniu sau altul.

Revenind la religie, până la urmă, cultele trebuie să-și asume rolul în societate și într-un sens în care să avem bunăstare în societate și să avem o deschidere în societate care nu e împotriva nici a tradițiilor noastre și nici a valorilor noastre, dar cumva trebuie să adopte o poziție în a stopa sau a diminua exploatarea sentimentului religios și a valorilor creștine, exploatarea lor într-un sens negativ și prezentarea acestor elemente ca într-un discurs de ură, într-o propagandă. Deci, cei care au această pregătire și cei care răspund de culte ar trebui sa transmită mesaj.

Citește aici interviul integral acordat pentru Edupedu.ro de Csaba Asztalos, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD)
Citește și:
INTERVIU Extremismul explicat pe înțelesul elevilor de profesorul de istorie Mihai Manea, președintele Asociației Profesorilor de Istorie din România
INTERVIU Legionarismul explicat pe înțelesul elevilor de profesoara de istorie Iuliana Căplescu, de la Colegiul Național „Matei Basarab” din București
„Legionar” a fost cel mai căutat cuvânt de către români, pe DEX online, în noaptea alegerilor
Csaba Asztalos, despre propunerea cultelor religioase de a introduce Religia la Bac, ca probă opțională: „În măsura în care s-ar revizui curricula de religie și ar cuprinde mai multe elemente ce țin de istorii ale religiilor, de etică, de filosofie a religiei, care să aducă cunoaștere în gândirea critică din perspectiva științelor, nu văd de ce ar fi o problemă”

1 comment
  1. e plin Occidentul de bărbați cu mărgele albe la gat și de femei mame singure sau doar femei singure.
    nu mă interesează cultele pt că ele nu rezolva nimic, ele doar strâng cotizația lunara 10 procente din pensia unor amărâți care au muncit o viață , vai mama lor .
    atât cer bisericile neoprotestante ca sa ai favoare de a aparține cultului respectiv.
    dar sa revenim , ce facem noi , societatea ,cu bărbații care se cred regine și cu femeile care se cred van damme ?!?
    să ia societatea laica problema in mana sa o rezolve . că dacă nu, în curand o sa fie ilegal ca tu femeie sa te căsătorești cu un bărbat și să faci doi urmași. o s o trăim și pe asta..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cîmpeanu în fața valului 5, despre estimările independente privind pandemia: În România sunt specialiști pe orice, se pricep la domeniul sanitar, la educație, la cursul euro, la problemele Patriarhiei / Acum două luni, despre prognozele lui Octavian Jurma: Epidemiologic este absolut perfect

“Am văzut foarte multe puncte de vedere ale unor persoane care stau să mă întreb de unde își arogă această autoritate de a face previziuni, altele decât cele ale INSP…
Vezi articolul

Suma de 100 de lei pentru fiecare oră remedială va fi impozitată, anunță ministrul Educației. Un profesor ar primi 8.000 de lei brut pentru toate cele 16 săptămâni de recuperare cu elevii, dar bugetul propus ajunge doar pentru 30.000 de profesori după ce a scăzut cu 30% în declarațiile ministrului

Cei 100 de lei primiți pentru o oră de un profesor care face cursuri de recuperare cu elevii, cunoscute în Educație sub denumirea de “ore remediale”, ar urma să fie…
Vezi articolul

Cele mai uşoare subiecte din ultimii 3 ani, la Matematică, la Evaluarea Naţională. Analiza profesorului Sorin Borodi arată că cele mai multe exerciţii au avut grad de dificultate 2, pe o scară de la 1 la 10

Examenul de Matematică de la Evaluarea Națională 2020 a avut subiectele cu cel mai mic grad de dificultate din ultimii 3 ani, potrivit analizei comparative realizate de profesorul de matematică…
Vezi articolul
începerea școlii, predare bilingvă

Limite ale metarankingului național al universităților realizat de Ministerul Educației pentru anul 2021 – profesorii universitari Mihai Păunescu, Gabriel-Alexandru Vîiu și Bogdan Florian, SNSPA

Ministerul Educației a publicat recent un Raport anual privind Metarankingul național aferent anului 2021. Documentul prezintă o ierarhie a universităților românești care apar în cel puțin un clasament internațional, iar…
Vezi articolul