Csaba Asztalos: Consiliul pentru Combaterea Discriminării a fost sesizat în legătură cu regula care îi dă afară din colegii pe elevii cu medii sub 8

1.190 de vizualizări
Csaba Asztalos / Foto: Facebook.com
Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a fost sesizat astăzi, de un ONG din Brașov, cu privire la regula prin care mai multe Colegii naționale îi dau afară pe elevii care nu ating media de 8 sau 8.50, a declarat pentru Edupedu.ro președintele instituției, Csaba Asztalos.

“Nu este o speță simplă. Eu am cunoștință de o decizie a unei instanțe din București, în cazul unui colegiu privat care are această regulă ca elevii să obțină media 8 pe trimestru, în caz contrar să părăsească instituția de învățământ. Decizia instanței în cazul acestui colegiu privat a fost în favoarea instituției de învățământ. Deci nu a declarat această regulă ca fiind una nelegală“, a declarat Csaba Asztalos, pentru Edupedu.ro.

Întrebat dacă forma de finanțare a școlii nu schimbă analiza, președintele CNCD a declarat: “din punctul meu de vedere nu, pentru că regulile de organizare sunt identice. Prevederile legale care se aplică unei instituții de învățământ publice se aplică și unei private, cu rezerva că trebuie să facem analiza și că în cazul unei școli private părinții semnează un contract, care în cazul unei instituții publice nu există. Deși și acolo, când semnează părintele înscrierea copilului, semnează și regulamentul”.

“Avem un precedent, trebuie să îl luăm în considerare și să vedem care va fi concluzia”, a continuat Asztalos, care a precizat: “nu am văzut motivarea instanței, cred că în 2-3 zile am să intru în posesia motivării”.

Oficialul a precizat că CNCD a primit astăzi sesizarea, “vom urma procedura legală, vom cita părțile – inspectorat, minister, școli și organizația neguvernemantală -, după care vom adopta o decizie”. “ONG-ul a cerut în sesizare să constatăm fapta de discriminare care constă în regula prin care elevii care nu ating media de 8 sau 8.50 se obligă să părăseasca instituția, prin transfer”, a precizat Csaba Astzalos pentru Edupedu.ro.

Termenul legal pentru soluționare este 90 de zile, “dar depinde de titularul de dosar, de încărcătura pe care o are, deci nu aș putea să vă spun un termen exact de soluționare. Dar încercăm într-un termen rezonabil”, a declarat pentru Edupedu.ro președintele CNCD.

Citește și:

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Deși banii din PNRR sunt pentru 10 de consorții regionale, Guvernul și Ministerul Educației au decis să găsească finanțare pentru 29 de proiecte declarate eligibile, a anunțat Ligia Deca. Obiectivul este ca „în anul 2025-2026, până la 40% dintre elevi să fie înscriși pe o rută duală”

Deși ținta asumată în PNRR este de 10 consorții regionale, 29 de proiecte au fost declarate eligibile după evaluarea calitativă, conform listei publicate de ministerul Educației. Ligia Deca a declarat…
Vezi articolul
meditații în perioada în care școlile au fost închise

Orientarea școlară a copiilor cu cerințe educaționale speciale (CES) în funcție de 4 niveluri de sprijin, CJRAE și unitățile de învățământ special ar urma să asigure educația acestora în toate grădinițele, școlile și liceele, de masă sau speciale – proiectul legii Deca

Există mai multe modificări care privesc copiii cu CES (cerințe educaționale speciale) în proiectul legii învățământului preuniversitar: 4 niveluri de sprijin, adaptarea curriculumului și servicii complementare în funcție de cele…
Vezi articolul