Pe 17 iunie 2020 ministrul Educației semnează un ordin prin care suspendă Titularizarea, concursul național de angajare în sistemul de învățământ, cu doar câteva ore înainte ca acesta să înceapă. Anul trecut 27.724 de candidaţi, dintre care 4.740 debutanți, au participat la acest concurs. Anul acesta prezența ar fi putut să fie cel puțin la fel de numeroasă.
Pe 18 iunie 2020 era programat debutul etapei de înscriere – profesorii depuneau cererile și dosarele la inspectorate, conform calendarului Titularizării.
Revenim pe 17. Ministrul nu spune nimic despre acest act normativ semnat, nici Monica Anisie, nici Ministerul nu anunță modificarea, ordinul nu este publicat în Monitorul Oficial. Profesorii semnalează Edupedu.ro apariția actului respectiv și așa ajunge să fie publicat la ora 20:00.
După 3 ore, la ora 23:00, ministrul Monica Anisie publică pe contul său de Facebook următorul mesaj:
„Art 27 alin (3) din Legea 55/2020, alin. introdus de parlamentarii PSD, obligă autoritățile/ instituțiile publice să nu mai organizeze concursuri!
Asta înseamnă că nici concursul de titularizare în învațămant nu s-a putut organiza! Măsura de a suspenda concursul era singura pe care MEC a putut să o ia până la încetarea stării de alertă.
,,Art.27 3) Pe durata stării de alertă, în instituțiile și autoritățile publice se suspendă orice tip de concurs pentru ocuparea posturilor sau funcțiilor vacante și temporar vacante, cu excepția celor prevăzute la alin. (1) și (2), precum și la art. 11 și 12.”
Aceasta postare cu mesaj politic este prima comunicare publică în care ministrul Educației, organizatorul concursului de Titularizare 2020, vorbește despre acest examen și despre legea care l-a blocat. Spune impersonal că „nu s-a putut organiza”. Asta deși legea a fost adoptată pe 13 mai, promulgată pe 15 mai și este în vigoare de atunci. Au trecut din acel moment 34 de zile, iar ministrul spune cu două ore înainte de începutul primei zile de înscrieri la Titularizare că suspendarea concursului „a fost singura măsură pe care MEC a putut să o ia”.
Care este cronologia acestui eveniment istoric: suspendarea Titularizării
Legea 55/2020 a fost aprobată rapid, în procedură de urgență de către Parlament, la cererea Guvernului, pentru că introducea starea de alertă, după două luni de stare de urgență. Dezbătută la foc automat: Senatul o adoptă pe 12 mai, iar în Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi a Camerei Deputaților au loc pe 13 mai două ședințe, una dimineața și una după-amiaza, conform sintezei publicate de Legislativ. Într-una dintre aceste ședințe apare un amendament la articolul 27 al Legii. Este vorba despre alineatul 3, care e propus de „Grupul PSD”.
„Art.27 3) Pe durata stării de alertă, în instituțiile și autoritățile publice se suspendă orice tip de concurs pentru ocuparea posturilor sau funcțiilor vacante și temporar vacante, cu excepția celor prevăzute la alin. (1) și (2), precum și la art. 11 și 12.”
Ședința s-a desfășurat online, așa că nu există înregistrare video sau stenogramă a ședinței, ci doar raportul cu amendamente, care a ajuns în aceeași zi la votul final din Plen și legea a fost adoptată. Autorul colectiv numit generic „Grup PSD” poate fi oricare dintre membri PSD ai comisiei, prezenți la dezbaterile online:
Nicușor Halici, Aida Cristina Căruceru, Fulgeanu–Moagher Laura–Mihaela, Florin Iordache, Costel Neculai Dunava, Alina Elena Tănăsescu, Axinte Vasile, Claudia Gilia, Macovei Silviu Nicu, Eugen Nicolicea, Ştefan Ovidiu Popa, Șerban Ciprian – Constantin.
Amendamentul în sine interzice orice concurs de angajare în instituțiile publice pe perioada stării de alertă, perioadă care inițial ar fi durat 30 de zile.
Luni, pe 15 mai, președintele a promulgat-o. Niciun oficial, nicio autoritate, niciun jurist din minister sau vreun ministru ori secretar de stat nu a schițat nicio îngrijorare. Mai erau din acel moment 34 de zile până la prima zi de concurs.
Pe 25 mai noul calendar pentru Titularizare, semnat de ministrul Educației, este publicat în Monitorul Oficial. Mai erau încă 24 de zile până la prima zi de concurs.
Marți pe 9 iunie, președintele Iohannis iese în conferință de presă și anunță prelungirea stării de alertă. Edupedu.ro publică în aceeași zi, pe 9 iunie, o analiză care arată că dacă starea de alertă se prelungește, iar Legea 55 nu este modificată, titularizarea nu poate avea loc legal. Mai erau încă 9 zile până la prima zi din concurs.
Sămbătă, pe 13 iunie, când premierul Ludovic Orban a anunțat că starea de alertă se va prelungi cu 30 de zile, Edupedu.ro a scris din nou despre cum concursul național de angajare în învățământ, numit titularizare, este suspendat dacă legea rămâne în forma actuală. Mai erau încă 5 zile până la prima zi de concurs.
Miercuri, 17 iunie, ora 23:00 Ministrul Educației anunță pe Facebook că #ĂstaEstePSD. Anunțul oficial că Titularizarea a fost suspendată a venit cu o oră înaintea primei zile a concursului. Și a venit în cheie politică, dând vina pe un amendament introdus în lege acum 34 de zile, pentru care nimeni din minister sau din Guvern nu a făcut nimic, timp de o lună, ca să-l modifice. Asta deși Guvernul a cerut stare de urgență, după care a prelungit-o, implicațiile asupra Titularizării fiind cunoscute public.
Circa 27 de mii de profesori și viitori profesori sunt acum lăsați de izbeliște. Nu știu ce se va întâmpla după 16 iulie, dacă va mai urma sau nu încă o lună de stare de alertă. Ar fi trebuit să se angajeze, ca să poată să predea elevilor și în anul școlar următor, pentru că pentru ei asta înseamnă Titularizarea.
Ce este titularizarea?
Titularizarea este examenul de angajare pe o perioadă nedeterminată într-o școală. Pentru a se titulariza – deci pentru a se angaja pe o perioadă nedeterminată – candidații trebuie să obțină minimum nota 7 (șapte) atât la examenul scris, cât și la inspecția la clasă în profilul postului. Pentru a deveni suplinitor – deci pentru angajarea pe perioadă determinată, candidații trebuie să obțină minimum nota 5 (cinci) atât la proba scrisă, cât și inspecția în profilul postului.
Foto: gov.ro