Criză de personal în educația din Europa: zeci de mii de posturi de cadre didactice rămân neocupate în țările de pe continent, la începutul noului an școlar – Financial Times

3.201 de vizualizări
Foto: © Robert Kneschke | Dreamstime.com
În țările europene se face simțită tot mai acut o criză de personal ce determină multe sisteme educaționale să ia măsuri precum mărirea numărului de elevi în clase sau reducerea standardelor de angajare, scrie Financial Times într-o amplă analiză recentă, în care vorbește despre zeci de mii de locuri de muncă ce așteaptă să fie ocupate în școlile de pe continent. Printre principalele cauze invocate – salariile reduse, după standardele țărilor respective, precum și epuizarea produsă de pandemie.

Potrivit sursei citate, care atinge doar tangențial situația din Italia, una dintre cele mai grave de pe continent, în cinci țări europene este nevoie de profesori care să ocupe peste 80.000 de posturi. Este vorba de Germania, Ungaria, Polonia, Austria și Franța, unde sindicatele avertizează că această criză erodează calitatea educației.

În unele țări, situația devine și mai complicată în contextul războiului din Ucraina: în Polonia, guvernul estimează ca peste 400.000 de copii ucraineni refugiați să înceapă noul an școlar de pe băncile școlilor acestei țări, ceea ce pune presiune suplimentară pe resursele existente.

Între problemele semnalate de FT:

  • În Franța, peste 4000 dintr-un total de 27.300 posturi nou înființate rămân neocupate. În această țară, președintele a promis o creștere a salariilor și a apelat la programe de instruire accelerată a profesorilor
  • În Germania, se estimează că este nevoie de 40.000 noi profesori, raportat la un număr total de 800.000 de cadre didactice, iar un sindicat avertiza luna trecută că școlile se confruntă cu o stare de urgență din cauza situației existente.
  • În Austria, autoritățile estimează că aproximativ 1.500 de posturi de profesor sunt neocupate
  • Situația afectează inclusiv Finlanda, țară care are printre cele mai bune rezultate educaționale pe continent, unde problema se simte mai acut, potrivit unei asociații profesionale, în special în educația timpurie.
  • Și în Irlanda multe posturi au rămas neocupate, un sindicat din această țară invocând drept cauze folosirea contractelor cu normă parțială și numărul foarte limitat al locuințelor disponibile.
  • Iar în Ungaria un sindicat al profesorilor estimează că aproximativ 16.000 de locuri de muncă rămân neocupate, raportat la un total de 117.000 de cadre didactice, motivul principal fiind nivelul scăzut al salariilor (comparabil cu cel din România). Alte motive invocate de experți și de Opoziție: politici dure aplicate de partidul de guvernământ Fidesz, prin care sunt supraîncărcați elevii, limitează incluziunea și se pune accentul pe naționalism.

FT îl citează pe David Edwards, secretar general al federației sindicale internaționale Education International, potrivit căruia “Toată lumea este foarte îngrijorată de deficitul [din Europa și din alte părți ale lumii]. Este o criză reală”.

Foto: © Robert Kneschke | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Citește și:
Cât câștigă profesorii români comparativ cu cei din restul Europei? Salarizarea cadrelor didactice, la început de carieră, la apogeul carierei și la nivel de directori – raport Eurydice
Salariile mici alimentează criza cadrelor didactice din Italia: circa 150.000 de posturi de profesor nu au titular la începutul noului an școlar
Peste 4.000 de profesori lipsesc în Franța, iar autoritățile îi instruiesc pe suplinitori în cursuri de câte 4 zile / Ministrul Pap Ndiaye a promis “câte un profesor în fiecare clasă”

5 comments
  1. Marirea normei de predare la 20- 24 ore odata cu cresterea vechimii salariului si gradelor didactice, reducerea nr de ore la materiile inutile gen chimie fizica limba straina 2, desfintarea suplinirii celor cu vechime de peste 3-5 ani este solutia in romania.

    E normal ca cine se respecta sa refuze sa tot dea examene an de an inspectii si cacaturi.

    La privat dai un interviu 5 minute si esti angajat.
    Salariile mici e o falsa problema, motivul real fiind intradevar cum scrie referitor la germania standardele prea sus in recrutarea cadrelor, examen 4 ore inspectie si cacaturi de genul anuale. Unde drecu mai dai examen 4 ore non stop intr-o zi?? Apoi se mira ca nu vine generatia milenialilor la catedra. Pai ea nu se jigneste cu masochism de examen de 4 ore.

  2. Generația noastră, o să refuze să vă mai plătească vouă salariile, să vedem atunci din ce o să trăiți. Ideal ar fi, să fiți plătiți în funcție de modul de predare, câte ore stati la școală și cum vă comportați cu elevii și atunci să vă văd.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Consiliul Național al Elevilor propune, ca rezolvare a crizei meditațiilor, promovarea orelor extracurriculare ținute pro-bono de către profesorii de la clasă, pentru ca fiecare clasă să primească pregătire din partea profesorilor structurată strict pe nivelul și dorința clasei

Consiliul Național al Elevilor (CNE) propune promovarea orelor extracurriculare ținte pro-bono de profesorii de la clasă, ca rezolvare a crizei meditațiilor. Într-un comunicat de presă, CNE spune că “nu contestă…
Vezi articolul

Nelu Tătaru îi va propune premierului Cîțu vaccinarea obligatorie sau testarea săptămânală pentru anumite categorii de persoane, printre care și profesorii, iar cine nu se va supune măsurii și reprezintă un pericol să nu mai fie primit la locul de muncă

Introducerea vaccinării obligatorii sau testarea săptămânală pentru personale din sectoarele esențiale de activitate, precum profesori, polițiști, pompieri sau jandarmi, este propunerea pe care consilierul onorific al premierului, fostul ministru al…
Vezi articolul

BREAKING Subiectele și baremele de la Titularizare 2023 pentru educatorii și puericultorii din grădinițe și creșe, publicate de Ministerul Educației. Candidații au avut de scris un eseu de maximum 2 pagini în care să prezinte importanța funcțiilor educației. La subiectul I a picat basmul cult

Subiectele și baremele de la Titularizare 2023 pentru educatorii și puericultorii din grădinițe și creșe au fost publicate de Ministerul Educației la ora 15:00. Proba scrisă a concursului național a…
Vezi articolul