Criticul literar Mircea Martin şi lingvistul Gheorghe Chivu, noi membri titulari ai Academiei Române

559 de vizualizări
Academia Română / Foto: Wikipedia.org
Academia Română a votat patru noi membri titulari, printre care și criticul literar Mircea Martin şi lingvistul Gheorghe Chivu, anunță instituția. Aceștia erau deja membri corespondenți în cadrul Academiei. Pe locurile disponibile de corespondenți au intrat trei persoane pe secțiile de matematică și chimie. În spațiul public s-a vehiculat faptul că scriitorul român Mircea Cărtărescu ar fi urmat să intre în acest for, dar pe un loc de corespondent, adică de membru nou, la secția de Filologie și literatură.

Academia Română a votat patru noi membri titulari în cadrul instituției. La secția de filologie și literatură, au fost primiți Mircea Aurelian Martin și Gheorghe Chivu. Ambii erau deja membri corespondenți ai instituției, iar Gheorghe Chivu era președinte al Secției de Filologie.

Ceilalți doi membri titulari votați în Academia Română sunt Ioan Cuculescu, Secția de științe matematice și Ileana Mânduţeanu, Secția de științe biologice.

Noi membri, cu statut de corespondenți sunt:

– Liviu Ornea, Secția de științe matematice
– Maria Cazacu, Secția de științe chimice
– Vasile I. Pârvulescu, Secția de științe chimice

Cine este Mircea Martin

Mircea Martin este licenţiat în Teoria literaturii, critică literară şi folclor – Facultatea
de Filologie, Universitatea Bucureşti.

Este profesor universitar la Universitatea București, fondator şi preşedinte al Asociaţiei Editorilor Români, director al mai multor edituri, potrivit CV-ului său postat pe site-ul Universității București. A primit mai multe premii și distincții de-a lungul anilor și a scris eseuri și studii apărute în presa franceză.

2000: Cetăţean de onoare al Municipiului Reşiţa
2000: Ordinul Naţional „Serviciu credincios” în grad de ofiţer
2004: Ordinul Naţional „Cruzeiro do Sul” al Braziliei în grad de comandor
din 2005 – membru al Academiei Latinităţii (Paris / Rio de Janeiro)
2009: Cetăţean de onoare al Judeţului Caraş-Severin
2010: Decoraţia Regală Nihil Sine Deo

Cine este Gheorghe Chivu

Este preşedinte al Secţiei de Filologie şi Literatură a Academiei Române, membru al Academiei din 2010, conferențiar universitar la Universitatea București, Doctor în filologie, profesor licenţiat în limba şi literatura română.

Informații de context

Amintim, Mircea Cărtărescu, favorit al premiului Nobel pentru literatură de două ori, nu a fost votat pentru a intra pe lista nominalizaților, pentru un loc de membru corespondent.

Contactat de Edupedu.ropreședintele Secției de Filologie și Literatură, profesorul Gheorghe Chivu, a refuzat să ofere informații privind rezultatul votului din secție, susținând că “ce ați aflat dumneavoastră e fals. Altceva nu pot să vă spun”. Pe de altă parte, el a oferit unele informații procedurale, susținând că votul ar fi avut relevanță doar pentru procedurile interne ale secției și că “asta nu înseamnă că domnul Cărtărescu nu va primi voturi mai târziu”. – detalii aici

Situația de acum a readus în atenția publicului un comentariu publicat de scriitorul Mircea Cărtărescu în urmă cu aproape 7 ani, când el critica instituția prin prisma absenței unor personalități pe care le numește “patriarhii României culturale” din rândul academicienilor. El scria, în 2016, pe Facebook:

  • “Aflu că patriarhii României culturale, Neagu Djuvara și Mihai Șora, nu sunt academicieni. Cum nu sunt nici Gabriel Liiceanu și Andrei Pleșu. Atunci cine, Doamne iartă-mă, e în Academie? Cine-a făcut primirile în ultimii 25 de ani, și pe ce criterii? Nu cumva cineva a lăsat să intre în acest for toată intelighenția pesedistă, naționalistă și anti-occidentală? Mă-ntreb și eu așa. Până la urmă, cine controlează Academia română?”

1 comment
  1. Cum – Doamne iarta-ma ! – puteti ii puteti privi dvs. drept “patriarhi” ai “Romaniei culturale” (sic!) pe Neagu Djuvara, Mihai Șora, impreuna cu mai putin patriarhii (dar la fel de merituosii) Gabriel Liiceanu și Andrei Plesu ???????????? Credeti ca notorietatea mediatica si simpatia unui public oarecare sunt de-ajuns ca sa-i inalte la acest rang ? Ca opera lor e, totusi, cam subtirica… de tot !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Intelectuali, scriitori, profesori și publiciști de stânga din toată lumea cer stângii americane să abandoneze dogmatismul și extremismul ideologic care riscă să sufoce societatea. Printre semnatari: Francis Fukuyama, Malcolm Gladwell, J.K. Rowling, Salman Rushdie

Peste o sută de scriitori, profesori, publiciști și istorici din SUA și întreaga lume, majoritatea cu simpatii de stânga, au publicat o scrisoare deschisă în care cer reprezentanților stângii să…
Vezi articolul

Bătaie de joc la adresa profesorilor și elevilor, din partea Ministerului Educației. Instituția le-a cerut cadrelor didactice să facă reperele metodologice pentru clasa a XI-a, pentru peste 80 de discipline, în doar 10 zile lucrătoare, în plină vacanță – document

Profesorii din grupurile de lucru pentru elaborarea/revizuirea curriculumului pentru disciplinele/ domeniile de studiu obligatorii din învățământul liceal și pentru calificările/domeniile de pregătire profesională pentru care se școlarizează prin învățământul profesional…
Vezi articolul

Admitere liceu 2023. Testările de limbă străină și probele de aptitudini pentru liceele vocaționale încep miercuri. Numele și prenumele candidaților vor fi anonimizate, potrivit Ministerului Educației – document

Pentru admiterea la liceu 2023, testările de limbă străină și probele de aptitudini pentru liceele vocaționale încep miercuri, 17 mai, și durează până pe 19 mai, conform calendarului oficial. Numele…
Vezi articolul
elaborarea curriculumului de liceu

25 de profesori de istorie vor fi selectați pentru a participa la un seminar de formare pe tema Holocaustului, organizat în Israel. Dacă sunt punctaje egale, prioritate au cei care predau în mediul rural / Care sunt condițiile și ce trebuie să conțină dosarul 

25 de profesori de istorie, titulari sau suplinitori, vor fi selectați pentru a participa la seminarul de formare pe problematica Holocaustului, organizat în perioada 7-14 august 2022 de Institutul Yad…
Vezi articolul

Prima de carieră didactică de 1.500 de lei n-a ajuns la toți profesorii, deși banii trebuiau dați încă din octombrie 2023. Sunt și carduri care n-au fost încărcate cu sumele corecte, potrivit sindicatelor din Educație

Unii profesori n-au primit cardurile pe care ar fi trebuit să fie încărcată prima didactică de 1.500 de lei, după cum informează Sindicatul Învățământ Preuniversitar Hunedoara. Marți, 12 martie, a…
Vezi articolul