Critici pentru „cea mai mare investiție” în cercetarea românească – O scrisoare deschisă acuză vicii de procedură în competiția pentru Centrele de excelență, în valoare de 1,6 miliarde lei / Răspunsul lui Adrian Curaj, UEFISCDI: Regulile au fost „puține, clare și publice” și trebuie respectate

Sursa: UEFISCDI

Modul de desfășurare a uneia dintre cele mai importante competiții din cercetarea românească, cea pentru Centrele de excelență, cu o valoare totală de 1,6 miliarde de lei, este criticat într-o scrisoare deschisă semnată, până luni după-amiază, de peste 400 de cercetători, cadre didactice universitare și alte persoane. Semnatarii protestează față de felul cum au fost declarate neeligibile unele propuneri de proiecte și acuză un „viciu de procedură”. Contactat de Edupedu.ro, Adrian Curaj, directorul general al Instituției care organizează competiția, UEFISCDI, a răspuns criticilor spunând că, în această competiție, regulile au fost „puține, clare și publice, cred că trebuie să ne asumăm responsabilitatea de a le respecta”.

Competiția pentru 20 de centre de excelență, ce presupăune investiții de 1,6 miliarde de lei, a fost prezentată, în prima parte a anului, de premierul Marcel Ciolacu drept „cea mai mare investiție” în cercetarea din România. Ea a fost anunțată încă de anul trecut, când ministrul Cercetării, Bogdan Ivan, promitea că „cei mai buni cercetători români vor primi milioane de euro pentru proiectele lor”. 

După o prelungire a termenului limită pentru depunerea proiectelor, o listă de 109 propuneri depuse în coma fost publicată de organizația guvernamentală care se ocupă de această competiție, UEFISCDI, pe pagina dedicată CoEx-2024.

Scrisoarea deschisă: o situație „generată exclusiv” de UEFISCDI

Dar, la sfârșitul săptămânii trecute, a fost inițiată sub forma unei petiții online o scrisoare deschisă adresată ministrului Bogdan Ivan și directorului Adrian Curaj, prin carte semnatarii „protestează cu privire la decizia Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI) de a declara neeligibile propunerile de proiecte depuse în cadrul competiției CoEx-2024, în care unii colegi cercetători  au fost nominalizați neintenționat ca persoane-cheie în două sau mai multe propuneri”.

Autorii scrisorii deschise solicită „identificarea și aplicarea unei soluții echitabile pentru a remedia această situație gravă, care afectează integritatea procesului de selecție, cu impact negativ asupra evoluției sistemului de cercetare din România”.

„Solicităm ferm ca propunerile de proiecte, a căror eligibilitate este afectată din cauza prezenței aceluiași specialist-cheie în echipele de implementare a două sau mai multe propuneri, să fie declarate eligibile, iar persoanele care au încălcat condițiile de eligibilitate să aibă posibilitatea de a reveni spre a corecta această eroare, putând opta astfel pentru participarea într-o singură propunere de proiect”, se mai arată în mesajul citat.

Semnatarii arată că aproximativ 18% dintre aplicații au fost identificate în a fi în această situație, la prima evaluare a eligibilității, ceea ce ar arăta că „ne aflăm în fața unui viciu de procedură”. 

Textul petiției, integral aici.

Adrian Curaj, UEFISCDI: Nu suntem în măsură să schimbăm regulile sau să ne facem că nu le aplicăm

În reacție, Adrian Curaj, contactat de Edupedu.ro, face trimitere la regulile competiției care trebuie respectate și indică partea plină a paharului: „peste 80%” dintre cele 109 de proiecte înscrise au respectat regulile, potrivit directorului.

El a spus că, „atunci când convenim asupra unor reguli, iar acestea sunt puține, clare și publice, cred că trebuie să ne asumăm responsabilitatea de a le respecta”.

Potrivit lui Curaj, „noi, ca agenție de finanțare, respectăm toți participanții la competițiile pe care le organizăm. Dar primul lucru – un lucru natural – este să respectăm regulile competiției. Repet, acestea au fost clare, puține și simplu de respectat, dovedit si de procentul de peste 80% al propunerilor de proiecte eligibile din cele 109 depuse/înscrise in competiție”.

El a dat exemplul unei universități care a depus numeroase propuneri atât în calitate de coordonator, cât și de partener, iar numai o foarte mică parte dintre acestea nu au fost eligibile: 

„Ca finanțatori, noi respectăm regulile, iar asta face ca sistemul de cercetare și inovare să aibă încredere in noi. Nu suntem în măsură, ca agenție care organizează competiția, să schimbăm regulile sau să ne facem că nu le aplicăm – în asemenea caz responsabilitatea noastră ar intra în cu totul altă dimensiune. Tot ce facem este transparent, vizibil public, iar deciziile de finanțare sunt doar bazate pe evaluări independente realizate de evaluatori, de regula străini”, a declarat Adrian Curaj.

Lista propunerilor de proiecte CoEx-2024 depuse, publicată de UEFISCDI:

Exit mobile version