Critici ale Consiliul Național al Elevilor față de proiectul cu regulile de acordare a burselor la care susține că „a venit constant cu propuneri”. Organizația solicită plata integrală a cuantumului minim al burselor și acordarea acestora și pentru premianții la competițiile județene

5.669 de vizualizări
Foto: CNE
Consiliul Național al Elevilor (CNE) semnalează, într-un comunicat de presă de vineri seară, 25 august, după ce Ministerul Educației a pus în consultare publică noile criterii de acordare a burselor școlare, faptul că există mai multe discordanțe la nivelul metodologiei în ceea ce privește calculul acestor stimulente lunare pentru elevi și premiile care să fie luate în considerare la bursele de merit și de excelență olimpică, potrivit unui comunicat de presă primit la redacție.

Organizația vine cu aceste observații după ce recent a anunțat că s-a întâlnit cu reprezentanții Ministerului Educației la instituție să discute propunerile și după ce „a venit constant cu propuneri privind bursele școlare în contextul reformei legislative, precum creșterea cuantumurilor minime, administrarea fondurilor direct din bugetul Ministerului Educației, noile criterii de acordare și stabilirea unui termen-limită până la care bursele trebuie să fie plătite lunar”, scrie în comunicat, redat integral mai jos. „Astfel, se poate observa cum implicarea activă a elevilor reprezentanți poate face diferența, toate aceste propuneri fiind integrate fie în noua lege, fie în metodologia-cadru”, continuă elevii.

Prima remarcă a CNE este legată de faptul că în proiectul de metodologie „este explicat algoritmul de calcul pentru acordarea burselor în lunile din anul școlar în care sunt vacanțe. Acest lucru arată că ele nu s-ar acorda integral, fapt ce reieșea până acum din legea educației”.

Reprezentanții elevilor solicită „reintroducerea elevilor participanți la loturile internaționale restrânse ale olimpiadelor școlare pe lista beneficiarilor bursei de excelență”. Edupedu.ro a semnalat într-un articol recent acest aspect, dar și pe celelalte legate de bursele pe care le-ar putea primi elevii pentru premiile la olimpiade și concursuri școlare, în funcție de locurile obținute, conform proiectului de metodologie.

Alte observații sunt legate de faptul că doar premiile I la concursurile școlare naționale sunt luate în considerare pentru bursa de merit și că, spre deosebire de criteriile aplicate în anul școlar trecut, premiile la competițiile școlare județene – olimpiade naționale și concursuri naționale, nu apar nicăieri în document:

  • „Se poate observa cum elevii participanți la concursurile naționale nu mai beneficiază de bursă de excelență, ci doar de merit, iar aceasta numai în cazul obținerii premiului I. De cele mai multe ori, diferențele de punctaje la astfel de competiții sunt extrem de mici, nivelul de pregătire a elevilor fiind foarte apropiat, poate chiar identic. Astfel, considerăm imperioasă introducerea elevilor care au obținut și premiile II și III la concursurile școlare pe lista de beneficiari. Mai mult, solicităm și reintroducerea elevilor care au obținut premiile I, II și III la olimpiadele școlare județene pe lista elevilor beneficiari ai bursei de merit”, se arată în comunicat.

CNE mai anunță că va trimite amendamente către Ministerul Educației legate de bursele care au la criterii și rezultatele la competițiile școlare.

În ceea ce privește măsura ca 30% dintre elevii unei clase să primească burse de merit, indiferent de medie, în ordinea descrescătoare a acestora, CNE nu a scris dacă susține acest mod de acordare și a menționat că vor primi bursa și cei cu medii egale de pe ultima poziție, listele fiind extinse. În februarie, pe marginea legilor educației atunci în dezbatere și nefăcute publice, organizația încuraja prevederea invocând „echilibrul perfect dintre principiul meritocrației și cel al echității” ca argument. Federația Națională a Părinților, în schimb, s-a dezis de această propunere a Ministerului Educației, președintele federației susținând într-o postare de sâmbătă dimineață, 26 august, că „nu ne aparține”.

FOTO DOCUMENT Comunicatul CNE din 25.08.2023:

Citește și:
Federația părinților nu susține acordarea burselor de merit fără prag de medie pentru 30% dintre elevii fiecărei clase, așa cum prevede proiectul cu regulile de acordare. Iulian Cristache: Propunerea actuală nu ne aparține
Ce burse vor primi elevii pentru premiile la olimpiade și concursuri școlare, în funcție de locurile obținute – proiect / Elevii de clasa a XII-a cu rezultate la olimpiade ar primi toți banii de bursă pe un an școlar întreg după ce termină cursurile
Bursele de merit vor fi acordate indiferent de medie, pentru primii 30% dintre elevii fiecărei clase – proiect. Singura condiție este nota de la purtare / Dispar 91 de mii de burse de studiu

10 comments
  1. Buna… referitor la procentul de 30%. Poate ar trebui macar calculat la nivel de scoala pentru un anumit an scolar. In clase bune (ex. Personal fata mea cl VII-a) cu media 9.71 nu o sa prinda bursa dar daca o mut la orice alta clasa paralela din scoala o sa fie prima… oricum acest mod de a schimba criteriile pe parcurs e incorect. Fi’mea de vineri sta si plange non stop.

  2. Ce doresc politicienii corupți din Romania? Sa fim multi și prosti și vulnerabili.Romania eșuată,coruptă,furata,trădată,capturată ……….

  3. Bravo si felicitari CNE pt pozitia pe care ati luat-o!
    Totusi, nu ati avut o pozitie referitoare la eliminarea pragului de 9,50, care asa cum au mai spus si altii, in situatia claselor cu nivel ridicat, ii va defavoriza pe multi elevi cu medii mari de chiar 9.80-9.85 (si stim ca la liceu este mai dificil sa ai aceasta medie). Deci va rugam sa va exprimati pozitia si in acest sens pt ca altfel, se va face o mare NEDREPTATE, ajungand in situatia in care vor exista clase cu copii “merituosi” cu media 7-8, si alte clase cu elevi “nemerituosi” cu media peste 9,50! Va spun asta pt ca sunt in aceasta situatie..

    Pt mine e clar ca cei care au scris proiectul de ordin, nu cunosc realitatea din scoli si nu iau in considerare impactul negativ pe care acel ordin il va avea asupra elevilor. Repet, sunt elevi care in anul scolar trecut au facut eforturi si au acea medie de peste 9,50, insa in aceste conditii nu vor primi bursa de MERIT. Practic, va conta locul ocupat in clasa, nu rezultatul individual. Imaginati-va cazurile (exista, va spun sigur) in care primii 7-8 au medii de 10 si peste 9,90. Vor ramane fara bursa copiii sub 9,90…si asta chiar la liceu..
    De asemenea, luarea in considerare a premiilor de la olimpiade, etapa judeteana, este neaparat necesara, vorbim despre elevi care sunt pasionati de anumite materii si fac eforturi pt a face performanta! Ei fac parte dintre aceia care pot insanatosi Romania!
    Succes CNE si sper sa tineti cont de toate opiniile argumentate si logice!

  4. Felicitări CONSILIULUI ELEVILOR pentru că s-au sesizat la această discriminare la nivelul elevilori olimpici.
    În clasa mea, al 2-lea cel mai bun profil din județ, se află 6 ELEVI calificați la olimpiade NAȚIONALE de INFORMATICĂ (ONI, AcadNet, InfoEducație), obținând locurile 1,2 pe județ și distincții la concursurile interjudețene și naționale.
    Suntem și noi oameni, nu putem invăța la toate materiile și să facem și performanță. Mi se pare absurd cum să beneficieze de bursă elevi care au medii de 7-8, iar la licee de top, un elev cu media 9.60-9.70 să fie respins, chiar dacă îi și olimpic sau a tras să fie și el cu o bursă.
    Nu mai zic ca la fazele naționale nu se dau multe diplome, departajarea la punctaj egal pentru diplome se face după timpul de rezolvare a subiectului. La ONI au fost situații de a se afla 4-5 elevii cu punctaj maxim și totuși unii dintre ei au primit mențiune (adică bye bye bursă).
    Nu îi de mirare de ce mințile strălucite fug mâncând pământul cu prima ocazie din această țară…

  5. Nu este corect! Dacă este o clasă cu nivel ridicat și mai mult de 30% dintre copii au media peste 9,50, atunci mulți ar rămâne fără bursă. Asta după ce au fost siguri, încă de la începutul vacanței, că vor fi bursieri! Iar alții, din clase cu nivel mai scăzut, vor obține burse cu medii mult mai mici! Ar fi mai bine să se aplice de anul școlar următor!

  6. Nu este corect! Dacă este o clasă cu nivel ridicat și mai mult de 30% dintre copii au media peste 9,50, atunci mulți ar rămâne fără bursă. Asta după ce au fost siguri, încă de la începutul vacanței, că vor fi bursieri! Ar fi mai bine să se aplice de anul școlar următor!

    1. felicitările acestui consiliu al elevilor sunt ale incompetenților care nu pricep nimic din aceasta modificare!
      principala mârșăvie (care va afectata drastic motivatia elevilor buni)este eliminarea mediei de 9.50 pentru acordarea bursei de merit(mai ales acum când elevii nu mai pot face nimic pentru a se încadra în noile norme).
      copiii care au muncit enorm un an întreg sa treacă de pragul de 9.50 se vad acum excluși,dezamăgiți și demonizați.orice modificare ar trebui impusa pentru anul școlar 2024-2025 pentru a le da șansa copiilor sa îndeplinească alte condiții.
      dar se pare ca aceasta bursa de.merit ar trebui schimbata în bursa mediocrității atâta timp cât elevi exceptionali cu medii peste 9.50 nu vor mai lua bursa iar în liceele unde nici un elev nu a luat bacalaureatul vor primi “primii” 30% bursa da merit!!!!!
      adica statul sprijină primii 30% dintre incompetenți și ii elimina pe cei cu adevărat merituoși.
      halal Românie educata!

  7. Ar trebui incluse si mentiunile la nationale, oricum premii se dau putine, medalii sunt multe, deci nu ar avea un mare impact financiar…

  8. Majoritatea elevilor care participă la concursurile naționale și olimpiadele județene au deja bursă de merit, iar prin faptul că acestea ar fi încadrate la bursa de merit nu ii ajută cu nimic pentru că indiferent de numărul de criterii îndeplinite pentru o bursă o iei o singură data. Mai ales cu această acordare a 30% din elevii dintr-o clasă a bursei de merit o să îi descurajeze să mai participe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Să deschidem încă de la liceu ușa experienței, dacă vrem să venim în sprijinul tinerei generații. E nevoie de o repoziționare a atitudinii față de muncă, ce în ultima perioadă s-a perimat – Maria Metz, vicepreședinte NTT DATA Romania

Tânăra generație trebuie sprijinită pentru a obține experiență, mediul antreprenorial trebuie să colaboreze mai mult cu universitățile și liceele, iar acestea trebuie să fie deschise spre colaborare. Pe scurt, este…
Vezi articolul

Elevii și profesorii de la Colegiul „Ion Kalinderu” din Bușteni aduc spiritul Crăciunului pentru copiii de la Sanatoriul Balneoclimateric și pentru bătrânii imobilizați sau singuri / Proiectul continuă de 7 ani

Elevii și profesorii de la Colegiul „Ion Kalinderu” din Bușteni au pregătit cadouri atât pentru copiii care vin la tratament la Sanatoriul Balneoclimateric, cât și pentru bătrânii care sunt imobilizați…
Vezi articolul

Toți copiii de peste 12 ani se pot vaccina cu doza booster, în România. Doar Austria, Israel și Malta au mai decis să administreze doza a treia la această categorie de vârstă, înaintea deciziei Agenției Europene a Medicamentului

Medicul coordonator al campanie de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, subliniază, într-o conferință de presă, că doza booster deja se poate administra în România și copiilor de peste 12 ani, chiar dacă…
Vezi articolul