Cristache, Federația părinților: Solicităm revenirea asupra deciziei de modificare a structurii anului școlar / O vacanță de primăvară, prelungită forțat, va determina o ruptură în procesul educațional, planificările profesorilor privind activitatea remedială vor fi date peste cap

23.285 de vizualizări
Iulian Cristache / Foto: Facebook.com
O vacanță de primăvară, prelungită forțat, va determina o ruptură în procesul educațional, planificările profesorilor privind activitatea remedială vor fi date peste cap susține Federația Asociațiilor de Părinți într-un comunicat primit de Edupedu.ro. Organizația acuză lipsa de transparență și consultare în hotărârea ministerului și solicită revenirea asupra deciziei de modificare a structurii anului școlar.

Reacția vine după ce ministrul Educației a anunțat ieri că anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară. De asemenea, calendarul Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a se modifică.

Ministrul Sorin Cîmpeanu a explicat marți seară de ce a modificat structura anului școlar și data Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a, plus Admiterea la liceu: „Dacă nu ar fi fost această variantă, ar fi fost destul de clară închiderea școlilor inclusiv pentru derularea simulărilor. În București, încă de mâine”

Consiliul Național al Elevilor a reacționat marți, la scurt timp după anunțarea deciziei, spunând că nu este de acord cu prelungirea vacanței de Paște, menținerea școlilor deschise în format fizic atunci când rata incidenței depășește 6/mia de locuitori și amânarea Evaluării Naționale

Redăm comunicatul FNAP integral:

„Federația Națională a Asociațiilor de Părinți a aflat din presă, cu stupefacție, deciziile adoptate de Ministerul Educației fără o consultare prealabilă a partenerilor de dialog social, conform art. 80 din Legea Educației Naționale.

Nu înțelegem de ce într-un interval atât de scurt Ministerul Educației a luat o decizie cu impact negativ asupra unei generații de elevi, care vor susține Evaluarea Națională, sesiunea 2021, generație care a fost văduvită de-a lungul celor nouă ani de studiu de manuale școlare, de o curriculă predată conform cerințelor Institutului de Științe ale Educației. Această generație a fost grav afectată de actualul context pandemic, cumulând în clasa a VII-a și a VIII-a peste 6 luni de învățământ exclusiv online.

Această decizie luată “pe genunchi” arată o cruntă lipsă de viziune asupra interesului național, asupra aplicării principiilor calității în educație. Din păcate, cei care vor suporta șocul sunt chiar beneficiarii direcți ai educației, menționați expres de lege.

Plecând de la premisa că există o explicație a deciziilor luate într-un interval atât de scurt, considerăm că necomunicarea publică a informațiilor și lipsa dialogului social, care ar putea susține decizia, arată lipsa de transparență decizională, reprezintă o încălcare flagrantă a principului transparenței prevăzut in art. 3 lit. m) din LEN.

Faptul că Ministerul Educației își permite să-și asume această decizie, chiar și la nivel politic, nu trebuie să afecteze o generație de elevi, afectată deja de măsurile de până in acest moment.

O vacanță de primăvară, prelungită în mod forțat cu încă două săptămâni, va determina o ruptură în procesul educațional, planificările profesorilor privind activitatea remedială vor fi date peste cap, aspecte ce vor determina creșterea dimensiunii lacunelor competențelor nedobândite.

Decalarea acestor date reprezintă un factor în plus de accentuare a stresului elevilor. Programarea tradițională a examenelor în luna iunie a avut în vedere și disconfortul termic, care ar putea afecta echilibrul psihic și fizic al elevilor.

De asemenea, nu înțelegem de ce această măsură vizează doar Evaluarea Națională, în timp ce calendarul Bacalaureatului a rămas nemodificat

Domnule ministru, onorați guvernanți, considerați că vă veți putea uita în ochii copiilor care vor avea de susținut examenele naționale, purtând masca, în luna lui Cuptor?

Vă solicităm să reveniți asupra deciziei de modificare a structurii anului școlar și a calendarului susținerii Evaluării Naționale și să respectați OMEC 5455/31.08.2020. În cazul în care nu veți da curs solicitării noastre, FNAP își rezervă dreptul de a întreprinde toate demersurile legale în vederea apărării și susținerii drepturilor educabililor, în virtutea interesului superior al copiilor.”

Foto: Facebook.com/Iulian Cristache


21 comments
  1. DOMNULE MINISTRU,
    Copii de care va bateti joc acum sunt cei care va vor plati pensia asa ca nu mai scoateti hotarari pe genunchi. Faceti o programa scolara care sa cuprinda lucruri care le vor fi de folos, acum este plina de notiuni abstracte care nu le folosesc ci doar ii obosesc si ii fac sa urasca scoala

    1. @Iuliana Nu am nici un fel de simpatie pentru ministru, dar vă rog să încetați cu aiureli de felul “Copii de care va bateti joc acum sunt cei care va vor plati pensia”. Nimeni nu plătește pensia nimănui! Fiecare a contribuit la sistemul național de pensii. Ăsta este un contract social. Cel puțin în cazul pensiilor bazate pe contributivitate.

  2. Cred că acum ar trebui să se discute şi alte două lucruri importante:

    1: Orele remediale; clasele V-VII şi IX-XI par să fie “garate” pe linie secundară.
    2. Structura anului şcolar viitor. Nu trebuie să rămână în varianta asta.

  3. Sa speram că cei din guvern nu vor lua în calcul balivernele unei asociații fara obiect.
    Din denumirea asociației înțelegem desigur că membrii ei în frunte cu Membrul Cristache,se ocupa de la pampers și jucării până la nunți și botezuri,trecând prin anevoioasa pt el perioada a achiziției de caiete de dictando și de muzica.
    Căci părinte ești de la nașterea copiilor.Asa că asociația părinților să și spună părerea despre cărucioarele împinse pe trecerile de pietoni ,lipsa bonelor și decorațiunile sălilor pt nunțile copiilor dar mai ales sa și de-a cu părerea asupra tarafurilor angajate pt distracția plozilor.
    Aceasta gloata denumita asociația părinților ,să și pună cizme de cauciuc și masca de gaze.caci put! Și input! ….in acest caz input nu este termen tehnic referitor la electronică…..

  4. Nu e in regula aceasta vacanta fortata, de ce nu am putea lucra online? Oricum sunt multi elevi care nu au mai avut contact cu scoala de un an, ca urmare a scenariilor in care functionam si si ele se modifica dupa interesul Bucurestiului sau al lui Cimpeanu sau cine stie al cui… Pe de alta parte, sunt destui elevi care fac online, desi ar putea veni fizic, insa se afla in situatii de risc. Sa nu uitam de elevii si profesorii infectati… Cat de rau ar fi daca am lucra integral online inca 2 saptamani, oricum e totul varza?! Care e adevaratul motiv al acestei vacante? Ca, de data asta, sigur nu e pentru Horeca… Mobilitatea elevilor nu va fi redusa daca au o luna de vacanta. Sau aveti de gand sa ne bagati in lockdown de Pasti…?! Cimpeanu e mare epidemiolog mai nou si stie ca aprilie e luna critica (pana acum era totul sub control) dar da vina pe Voiculescu, vezi Doamne… Cat se lupta el cu Voiculescu si cate beneficii castiga pentru scoli… Sa fim seriosi :)))). Omul asta are fie revelatii ciudate, fie executa ordine, merge si il paraste pe Voiculescu la Citu, hotarasc ei ce vor si Arafat le pune in practica prostiile, fiind el reprezentantul comitetului, atragandu-si astfel ostilitatea populatiei. Ma intreb cu cine isi face Cimpeanu EN, admiterea, cele 2 sesiuni de Bac, gradele didactice, titularizarea si ce alte nebunii va mai cere, in conditiile in care schimba cate ceva de la o zi la alta. De luni pana vineri are program media iar in weekend emite ordine oficiale. A stabilit structura anului scolar urmator, dubioasa si aia, dar o modifica pe cea actuala, schimba calendare de examen care pana ieri erau batute in cuie si dadea asigurari in acest sens… Aroganta, inconsecventa, lipsa de predictibilitate de la un om care se incapataneaza sa administreze sistemul de invatamant preuniversitar dupa modelul de stapan medieval sau vechil pe plantatiile de sclavi…. In ritmul asta, in ziua in care se incheie situatia pe anul curent, vom avea si debutul noului an scolar…. Masurile astea nu ajuta pe nimeni, din contra, adancesc stresul, teama si frustrarea… doar se vede cu ochiul liber, fara studii si analize care, oricum, sunt manipulate de guvern… Nu avem incredere in voi toti care mintiti si manipulati si exploatati totul in favoarea voastra, nu a poporului 🙁

  5. Raul cel mai mic este să nu întrerupă o luna educația și să treacă în online in luna aprilie.
    Ultimele doua săptămâni din luna iunie nu vor invata nimic elevii vor fi prezenți doar numeric.

    1. Ce comitet al părinților ?Informația a apărut ieri,alaltăieri și ei au deja o opinie….Pe cine a consultat amăritul asta ?Asta e părerea lui !Nu reprezintă pe nimeni..Ce transparenta ?Și eu sunt părinte de copil și nu m-a întrebat nimeni,niciodată,nimic.Eu al știu pe cel de la clasa fiului meu și atât.Astia se votează între ei cum dictează vreun partid care trage sforile in statul paralel…Niste infractori !Nu reprezintă milioanele de părinți din Romania(nu tu alegeri,nu tu informări,consultări,platforme online,nimic).Asta e mafia din Romania !Cate instituții,agenții și altele sunt org așa,in stil Camora…

  6. Din moment ca tot părinții refuza scoala online, ministrul a găsit o cale ca să ii mulțumească pe părinți și sa evite scoala online.
    Acum tot părinții sunt nemulțumiți.

  7. Sunt examene de dat și de către profesori.Cum rămâne cu titularizarea ?Se decalează cu doua săptămâni și acest,nu?

      1. 😔Normal este sa se decaleze tot.Am și eu nevoie de timp să îmi repet materia înainte de examen.Sau eu nu sunt om?

  8. Elevii sunt impotriva acestei modificări. Părinții sunt de asemenea împotriva. Profesorii nu au fost consultați in luarea aceastei decizii. Pe cine satisface și cui ii folosește? Celor afectați in nici un caz!

    1. nu satisface pe nimeni decat pe ”dnul” campeanu, ca sa declare că el nu a inchis scolile (cand de fapt le inchide). Probabil sunt si ceva interese economice (proprii) legate de banii europeni pe care, culmea, ii vrea pentru digitalizare, cand el tipa sus si tare ca online-ul este bau bau. Asa isi ia mana de pe tot ce inseamna educatie, ii trimite pe toti in vacanta fortata de o luna, sa piarda contactul toti cu scoala, ii chinuie pe copii la vara cu examen in iulie (cu masca), doar pentru ca nu se vrea ca scolile primare din Bucuresti sa treaca in online cateva zile pana la vacanta, sau eventual pana in mai. Pentru ca se putea da o derogare pt cei cu simularile, sa le dea si acum, indiferent de incidenta din Bucuresti, dar restul sa poata ramana acasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

DOCUMENT Măsurile urgente pe Educație pe care PLUS și le propune ca obiective, dacă ajunge la guvernare: reabilitarea în primele 6 luni a școlilor fără aviz ISU, transport pentru elevi, calitatea predării

Partidul lui Cioloș își anunță prioritățile în educație, pe care spune că le va avea în vedere dacă ajunge la guvernare: siguranța elevilor, depolitizarea educației și creșeterea calității actului didactic.…
Vezi articolul

Primăria unei comune este executată silit pentru o datorie la lăutari, iar microbuzele şcolare au fost scoase la licitaţie de executor. Primarul comunei Suteşti: Avem 140 de copii la şcoala gimnazială şi probabil că mulţi vor alege să meargă la şcoli din localităţile învecinate unde au transport

Primăria comunei Suteşti din județul Vâlcea este executată silit de o trupă de lăutari din Satu Mare care a cântat acum aproape nouă ani la o sărbătoare a localităţii şi…
Vezi articolul