Ministrul Finanțelor a anunțat la briefingul de presă de după ședința de guvern de vineri seara că impactul bugetar al creșterilor salarială din Educație va fi de „în jur de 900 milioane lei”, iar creșterea va fi una „medie de 7% undeva, în zona aceasta”, potrivit Guvernului. Adrian Câciu a mai spus că la rectificarea bugetară din vară ar putea completa aceste creșteri cu restul sumelor de recuperat din creșterea prevăzută în Legea salarizării 153/2017.
- Vedeți aici care ar fi fost nivelul salariilor de bază (brute) la care ar fi trebuit să ajungă profesorii încă din 2020.
Reporter: „Vă rog să revenim la majorarea salariilor din educație și sistemul sanitar – aţi zis: profesori, brancardieri, infirmiere. Cu cât vor crește mai exact? Că e o formulă destul de alambicată. Mă gândesc la 100-200 de lei și care este impactul bugetar?
Adrian Câciu: Aplicarea Legii 153 nu se face de către Ministerul Finanțelor. Ca impact vă spun că avem în jur de 900 de milioane pe educație și 687 de milioane de lei pe sănătate. Ce pot să vă spun este că va fi o creștere medie de 7% undeva, în zona aceasta, dar este recuperarea din diferenţă, trebuie să țineți cont, pentru că nu este 7% în sensul în care poate nici ceilalţi nu au primit, care erau în grila 2022. Este ceea ce rămăsese restant de recuperat pentru a ajunge în grila anului 2022, pe Legea 153. Vreau să mai precizez ceva, că este… (…)
Reporter: Domnule ministru, salariile profesorilor au crescut în medie cu 40 de lei, poliţiştii sunt în stradă, angajaţii din cultură spun că vor ieşi şi ei în stradă, acolo, salariile în teritoriu sunt în jur de 2.500 de lei, pe de altă parte, dumneavoastră spuneţi că Ministerul Finanţelor trebuie să găsească bani. Ce aşteptări ar putea avea aceste categorii socio-profesionale la rectificarea din vară? Veţi ţine cont de legea salarizării, se poate aplica, veţi strânge suficienţi bani până atunci?
Adrian Câciu: Da.
Reporter: Garantaţi că se vor plăti toate majorările?
Adrian Câciu: Haideţi să vă spun altfel. Prioritatea principală pentru acest moment a fost Legea bugetului de stat pentru a menține stabilitatea economică şi financiară a României. Efectul principal, ca să-l înţelegeţi, este pe dobânzi şi pe cursul valutar; le facem pe rând. În zece zile am reuşit să stabilizăm acest lucru şi eu cred că n-o să avem o explozie a cursului valutar, adică să avem acea depăşire de prag psihologic, cel puţin în primul semestru. Trebuie să mai facem câteva eforturi. Evident, în timpul acesta am reuşit să punem un pic, cât am putut, în câteva zile. Eu vă spun că aceasta e lupta. Lupta este de recuperare a puterii de cumpărare din două perspective: cetăţean şi economie. Asta vrem să facem. Şi nu e vorba de ministrul finanţelor, întreg guvernul este preocupat, pe de o parte, să ducă investiţiile… O să vă anunţăm investiţiile, care sunt de 7% din PIB, da? O să vedeţi ce înseamnă 7%, pentru că mergem pe proiecte mature”.
Sindicatele au anunțat că vor protesta, de luni, în fața Guvernului și au avertizat că nu vor încheia mediile elevilor dacă nu primesc mărirea salarială amânată de doi ani, de 16%. Potrivit liderilor sindicali, creșterea prevăzută acum ar însemna o mărire de doar 4%, adică 40-50 de lei la salariu.
3 comments
Mai precis 6.7 din 16 % care era a treia tranșă, prevăzută în legea 153/2017 amânată iată până în 2022.
Mai pe înțelesul tuturor în termeni de venit net:
Prof necalificat 100 lei in plus
Prof deb. si grad II. 75 lei
Prof. gr. I 50 lei
Acestea sunt ,,,mărețele” creșteri salariale.
Deci nu e vorba sub nicio formă de 7 % creșteri la salariul aflat în plată în decembrie 2021, așa cum o parte din mass-media repetă eronat.
Nu mai bine nu ne mai aburiti cu procentele si spuneti direct ce inseamna in net aceasta marire. Macar daca treceam la euro mai devreme macar era tot poporul mai protejat de aceste scumpiri.
Bai conducători nemernici, impactul pensiilor și ale salariilor speciale ale celor care va protejează nu contează, contează impactul salariilor de mizerie ale profesorilor! Un profesor iar la pensie, după 40 de ani vechime, cu 1500-2000 lei, nu cat cei care va păzesc nerușinarea și îmbuibarea, nu spuneți nimic! Ați distrus educația, ați distrus țară! Veșnica pomenire!