Legislaţia adoptată anul trecut, Legea 153/2017, prevede în domeniul salarizării personalului din învăţământ creşteri de 25% din diferenţa rămasă între salariul actual şi cel la care angajatul trebuie să ajungă în anul 2022. Aşadar nu există o sumă clară pentru toată lumea, ori un procent fix pentru toţi, ci în funcţie de salariul actual, fiecare îşi poate calcula pe baza Anexei 1 din Lege suma care-i va reveni.
Lia Olguţa Vasilescu, ministrul muncii, a pus pe pagina sa de Facebook câteva exemple de creșteri salariale din 2016 și până în 2019 inclusiv, conform Legii 153/2017. Aceasta scrie că “din 2019 se va creşte cu 25 la sută din diferenţa între ce este acum în plată și grila din 2022, aferentă fiecărei familii ocupaționale“.
Concret, potrivit graficelor prezentate, un profesor cu studii superioare de lungă durată şi grad didactic I, cu 20-25 de ani vechime, care avea în decembrie 2016 un salariu brut de 2.965 de lei, ar trebui să aibă în decembrie 2018 un salariu brut de 5.049 lei. De la 1 ianuarie 2019 această sumă va ajunge până la 5.376 de lei. Asta înseamnă o creştere de 327 de lei.
Un alt exemplu este pentru un profesor cu grad didactic definitiv şi studii superioare de lungă durată, cu 20-25 de ani vechime. Acesta avea, potrivit Ministerului Muncii, 2.356 de lei salariu brut în 2016, iar în decembrie 2018 ar trebui să aibă un brut de 4.134 de lei. Documentul arată că de la 1 ianuarie 2019 salariul acestuia va fi de 4.477 lei, adică o creştere cu 343 de lei pe brut.
Unui profesor cu studii superioare şi grad didactic debutant, care în 2016 avea un salariu de 1.645 de lei brut, în decembrie 2018 ar trebui să-i fi ajuns salariul la 3.069 de lei brut, iar de la 1 ianuarie 2019 salariul brut ar trebui să-i crească la 3.237 de lei.
Grilele prevăzute de Legea 153 pentru fiecare funcţie în parte arată creşterea la care salariul brut al fiecăruia trebuie să ajungă până în 2022. În 2019 la brutul actual se va adauga 25% din diferenţa dintre salariul brut din decembrie 2018 şi salariul brut prevăzut în aceste grile.
18 comments
Treizeci si cinci de ani de meserie. Policalificari(cea de baza categoria maxima!). Trei scoli de maistrii. Ma angajez in sistem si primesc…? Aproape salariul minim pe economie! Asta in conditiile in care am in ingrijire toate scolile din oras(comasate) si toate gradinitele. Fac si pe fochistul, lucrez cu scule proprii. Rusine stat roman. Ne consideri sclavi. Mi se spune ca salariul de baza contine si vechimea inclusa, daca scad insa 25% din el raman mult sub salariul minim pe economie! Rusine! Asa ramaneti fara oameni in sistem.
Cenzurati comentariile decente, oare adevarul deranjeaza ?
Chiar nu va este rusine ? De ce pacaliti pe cei din INV. PREUNIVERSITAR ? Grilele de salarizare din preuniversitar spun totul !Cine este “UN MARE PROST ACUM” (ma refer la cei valorosi , cu vocatie si pregatire solida ) sa doreasca o cariera in invatamant ? Pentru a nu fi pacaliti sa va angajati la o munca infernala timp de ~ 40 de ani, trebuie sa comparati cele doua salarii de angajare : cel de debutant (de 1an) ,cu un salariu “bun “de 4098ron si cel de la capatul carierei ,adica inainte de pensie ,dupa ~40 de ani de activitate ,cu un salariu maxim de 5300 ron ! Va dati seama care este diferenta de salarizare ,aproape egala cu zero ! Pacaleala ca debutant este exact o momeala ca pentru un caine ! Cu buna credinta ,avand si vocatie pentru acest domeniu , dupa un an incepi adevarata munca de profesor : definitivat , titularizare , gr.2, gr.1,etc . Sunt examene infiorator de grele ,adevarata perfectionare in inv. Stresul este imens la catedra,in conditiile cand cei 7 ani de acasa, nu conteaza ,ci dimpotriva ~70% dinte copii vin cu un exemplu negativ din familie. Trebuie sa va dati seama , tineri debutanti,ce inseamna acea diferenta de ~1000de roni pentru cei ~40 de ani ! Pacaleala este demna de escroci si borfasi, voi tineri incepeti o cariera , pe care nu o abandonati,deoarece la un moment dat ar fi munca din jumatatea carierei si intr-o clipa ajungeti si la o pensie de mizerie (in functie de salarizarea din grila . Acum realizez de ce atat de greu sunt publicate grilele de salarizare din inv. Inchei cu : NU VA ESTE RUSINE ?Evident ,sunt si “descurcareti” in acest proces :cei care au pile si au inventat DOCTORATUL in acest domeniu , fara sa fie necesar inv. preuniv. ! In acest mod multi scapa de acele examene grele de grad f . usor si obtin bani in plus la salariu ! In plus nici nu au pregatirea necesara , doctoratul fiind necesar in inv.superior . Subliniez ca nu numai debutantii sunt pacaliti ,ci si cei care au muncit pentru aceasta tara ,fiind umiliti de saracie in acest domeniu 40-45 de ani
CORECT BINE PUNCTAT oare noi nedidacticii nu existam in aceste instittutii ne trateaza ca si cum nu am exista dar in aceste centre vin copii cu dezabilitati noi santem aceea care luam contact primii cu ei ii ajutam ii indrumam suportam fel si fel de crize mentinem ordinea si curatenie si multe altele nu avem nici un fel de spor salariile sant de mizerie o ingrijitoare are24000 brut= 3400 norma de hrana ia in mana1780 net
Mai dati si salariale la personalul nedidactic….nu numai la didactici…calcule ,drapturi,sporuri.e.t.c….muncitori,agenți paz.ingrijitoare e.t.c…..
Domnu Petre consultati legea 250 / 2016 acolo sant salarii clare si vedeti fluturasul de atunci dar contabilii ne pacalesc dand la toata lumea minim pe economie cu sporul de vechime inclus ceea ce este ilegal .Cand ni se scade sporul ramanem sub minim pe economie
De ce nu dati real si bine calculat,si corect pe intelesul tuturor,salariile si bineinteles,alte drepturi(de la agent paza,ingrijitoare,muncitor e.t.c.)…dati numai la didactici…..ma intreb ce ati face fr.personalul Aux.nedidactic?…cred că nu ati functiona….?????
Vrea sa stiu ca are salariul un agent pază gr.5 cu vechime peste 40 ani.
Vreau sa stiu si iei cat are salariul un agent de pază cu alte atribuții angajat în învățământ cu gradatia5 si o vechime totală de 43 ani..va ro să îmi dea cineva detalii concrete…multumesc…
Personalul didactic auxiliar nu intra in grilele de salarizare din ianuarie 2019,
se face discriminare intre didactic chiar si la spor de suprasolicitare ,restul personalului nu este stresat din aceleasi cladiri?
Rog un raspuns la urmatoarea :
Profesorii pensionari incadrati prin PCO, beneficiaza de indemnizatia de 10% uzura neuropsihca, acordata din decembrie 2018 ?Multumesc !
De ce se afiseaza pentru 2022???
Vorbiti de pregatirea unui profesor?Am un doctorat pentru care nu iau cinci bani?Vi se pare normal?Pentru ce naiba l-oi fi facut nu știu….
Binențeles că personalul nedidactic NU face parte din învățământ , nu există ,la grădinițe nu este nevoie de ,bucătar,îngrijitoare , muncitor întreținere sau fochist ……
Se pare ca un profesor are un salar mai mic decat al unei infirmiere care lucreaza in spital.
Chiar sunt curios daca nedidacticii din invataman cum e si cazul meu nu au parte de aceste mariri conform legii salarizarii bugetare , daca stie cineva sa imi spuna si mie.
Ai dreptate dar o infirmiera munceste 8-12 ore pe zi pt salariu ala,un profesor dupa 4 ore se duce si mai i a un salariu din alta parte ..plus ca are mai multe beneficii,nu munceste ca un sclav pentru banii aia
Coeficientii de salarizare spun totul Bataie de joc pentru cei care pot sa ridice aceasta tara ! Pentru ca orice tara se ridica priin profesionalizare ! Cat timp profesorii vor fi obligati sa isi plateasca singuri perfectionarile la care sunt obligati , perfectionari facute pe multi bani de firme profitoare, iar ministerul nu este interesat decat de hartii, nu de adaptarea reala a profesorilor la noile cerinte educationale, nu se va obtine nimic bun ! Dar de ce sa nu ramanem o tara de mana a doua, cu mana de lucru ieftina si slab calificata ?