Creșteri salariale de sute de euro pentru profesorii francezi debutanți și pentru cei aflați la mijlocul carierei, în discuții între sindicatele și Guvernul din Franța / Cel mai mic salariu net ar urma să fie aproape 2.100 de euro

575 de vizualizări
Foto: © Riverlim | Dreamstime.com
Discuții în Franța între sindicatele profesorilor și reprezentanții Guvernului, pe reforma salariilor celor ce lucrează în învățământ, promisă de președintele Emmanuel Macron din timpul campaniei prezidențiale din 2022. Salariile profesorilor francezi ar urma să crească din septembrie, în funcție de vechimea lor în muncă, cu până la 292 euro după ce Guvernul va aproba introducerea unor “prime salariale de atractivitate”, potrivit publicației Le Monde. Există două scenarii în discuție, iar întâlnirile între oficiali continuă până în martie – detalii mai jos.

Cele două scenarii prevăd, așa cum au fost anunțate de către organizațiile profesorilor, un salariu de aproximativ 2.000 de euro net pe lună pentru cadrele didactice debutante titulare “și o creștere a salariilor pentru toate corpurile (profesori, consilieri educativi principali și psihologi, lucrători în Educația Națională), mai semnificativă însă pentru profesorii aflați la începutul și la mijlocul carierei”, notează publicația Capital.fr.

  • “Primele de atractivitate” nu sunt însă singurele măsuri salariale pentru profesorii din Republică, ceea ce produce confuzie în rândul cadrelor didactice franceze. Acestea, cu implementare din septembrie 2023, par că vin în paralel cu alte promisiuni ale lui Macron de a crește cu 10% salariile profesorilor chiar din ianuarie 2023, despre care sindicatele spun că președintele francez “a uitat”, pentru că niciun oficial nu s-a mai referit public la ele în ultima perioadă și a fost nevoie ca ele să le aducă în discuție zilele acestea, potrivit TF1Info.fr.

Conform documentului emis în urma primei întâlniri, din 24 ianuarie, obținut de presa franceză și consultat și de EduPedu.ro (mai jos în articol în format .pdf), primul scenariu presupune ca doar cadrele didactice cu până la 25-26 de ani de carieră să aibă salariile majorate.

Cele mai importante schimbări vizează debutanții titularizați și cei de la mijlocul carierei. Concret, cadrele didactice debutante, cu titularizarea luată, cu vechime între 1 an și 2 ani, ar urma să câștige cu 153 de euro net pe lună mai mult decât în ianuarie 2023, indiferent de scenariul adoptat. Astfel, salariul de bază lunar net al acestora ar ajunge la 2.079 de euro.

Cei cu o vechime între 6 și 11,5 ani ar câștiga cu 281 (al doilea scenariu) și 292 de euro net (primul scenariu) mai mult, pentru a ajunge la aproximativ 2.300 de euro net lunar.

Lucrurile stau altfel pentru cei cu vechime de 18 ani și până la 22 de ani. Pentru ei, salariile s-ar mări cu doar 85 – 114 euro net, ajungând la circa 2.460 de euro net, respectiv 2.485 de euro. Pentru cei cu peste 22 de ani de vechime, salariile s-ar mări cu 36 până la 78 de euro, ajungând la circa 2.530, respectiv 2.570 de euro net. Profesorii cu experiență mai mare de 26 de ani vor avea în plus 36 sau 71 de euro, sumele ajungând la 2.700 sau puțin peste 2.700 de euro, conform celor două posibilități, după cum se arată în document.

Salariul mediu pe economie în Franța a fost, anul trecut, de 2.518 euro net pe lună, conform datelor pe 2020, publicate în aprilie 2022 de Institutul Național de Statistică și Studii Economice (L’INSEE) din Franța. Economiștii francezi mai calculează, pe lângă salariul mediu, și un salariu “median”, după altă formulă de calcul, prin împărțirea salariilor pe eșaloane de câte 10% din populație – din această privință, salariul “median” net a fost de 2.005 euro în 2022 (sursa).

Întâlnirile între sindicatele profesorilor din Franța și Guvern continuă până pe 6 martie, pe ambele paliere: prime de atractivitate și creșteri de 10% ale salariilor (detalii aici) pe care, susțin sindicatele, profesorii nu le-au văzut în ianuarie, deși așa au susținut autoritățile din educație. Inclusiv președintele Macron le-a menționat în cea de-a doua jumătate a anului 2022, însă discursul lui din ultimele două luni a fost receptat ca fiind vag și ocolitor pe această temă, scrie într-o analiză publicația franceză TF1Info.

DOCUMENT Descarcă planul de creștere a salariilor profesorilor francezi 2023/2024 (sursa):

Foto: © Riverlim | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Președintele francez, Emmanuel Macron, promite salarii de cel puțin 2.000 de euro net pentru profesorii debutanți
Salarii de cel puțin 2.000 de euro net pentru profesorii francezi debutanți și creșteri de minim 10% la sută pentru restul – măsurile Guvernului din Franța, cu aplicare din septembrie 2023
Meseria de profesor, din ce în ce mai puțin atractivă chiar și în statele europene dezvoltate. Într-o criză de profesori, în Franța Senatul a lansat un raport care analizează perspectivele europene / Printre concluzii, faptul că măririle salariale nu sunt de ajuns
LISTĂ Salariile de bază ale profesorilor din 22 de țări europene au crescut, în medie, în pandemie, pentru toate ciclurile și categoriile de vechime – raport OCDE / Creșterea contrastează cu scăderea semnalată de un alt raport recent în cazul României
Salariile profesorilor din România – printre cele mai mici din UE. Ultimele date Eurydice: salariile brute reale au scăzut ușor în 2020-2021 față de anul precedent, în timp ce majoritatea țărilor europene au luat măsuri de creștere

1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Cei cu medii sub 5, școli profesionale

Ipocrizie a Ministerului Educației: anunță că sumele pentru 2023 au fost date școlilor din programul de prevenire a abandonului școlar, dar omite să spună ce s-a întâmplat cu banii pe anul trecut. Director de școală: Unde sunt banii din PNRAS pentru 2022, de ce nu se spune nimic concret?

În contextul în care majoritatea școlilor care fac parte din PNRAS nu au primit nici acum banii pentru toate cheltuielile din 2022, după cum a scris joi, 28 septembrie, Edupedu.ro.…
Vezi articolul

Lungimea unghiilor pentru eleve, reglementată de o școală din Sibiu la maximum „3 mm de la buricul degetului”, la fel și pentru fuste – 2 cm deasupra genunchiului. La un liceu din oraș elevii nu au voie să staționeze în fața cancelariei – Analiză

Școlile și liceele din județul Sibiu au adoptat în acest an școlar regulamentare care conțin prevederi controversate pentru elevi. Unitățile de învățământ îi sancționează pe tineri pentru ceea ce conducerile…
Vezi articolul