Creșterea sumei per elev pentru „Masa sănătoasă” propusă de Inspectoratul Școlar al Județului Neamț pentru că „a crescut prețul alimentelor” / Instituția solicită finanțarea din timp a programului, pentru ca elevii să aibă mâncarea din prima zi de școală – raport

Foto: © Mauro Rodrigues | Dreamstime.com

Inspectoratul Școlar Județean Neamț propune creșterea sumei alocate in Programul național „Masă sănătoasă”, PNMS, deoarece a crescut și prețul alimentelor și finanțarea din timp a programului, astfel încât la începutul anului școlar să se finalizeze și licitațiile, conform raportului semestrial privind implementarea PNMS, publicat de ISJ Neamț, pe 23 august.

Guvernul plătește 15 lei per elev în anul 2024, conform HG din ianuarie 2024, Art. 2: 

„PNMS constă în acordarea zilnică, cu titlu gratuit, a unui suport alimentar constând într-o masă caldă sau, după caz, într-un pachet alimentar, în cazul în care masa caldă nu poate fi asigurată, în limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată.

Limita de 15 lei pe zi /elev cuprinde prețul suportului alimentar, conținând prețul materiei prime și al serviciilor de preparare a produselor și cheltuielile de transport.”

În județul Neamț, Programul național „Masă sănătoasă” s-a derulat, în 2023-2024, în 32 de unități de învăţământ, conform raportului.

În 6 școli din județul Neamț, programul nu s-a implementat, 1.853 de elevi nu au primit suportul alimentar. Acestea au fost selectate în proiect în ultima rundă de selecție. În unele unități școlare programul nu s-a putut implementa deoarece licitațiile derulate au fost contestate, iar procedurile de licitație s-au desfățurat pe parcursul întregului an școlar, se precizează în raport.

ISJ Neamț propune ca 14 școli noi, care au în total 5293 de elevi, să fie incluse în program. 

În urma analizei realizate privind implementarea PNMS, ISJ Neamț propune:

Analiza SWOT, realizată de ISJ Neamț

Puncte tari

Oportunități

Puncte slabe

Amenințări

Informații de context despre Programul național „Masă sănătoasă”, PNMS

Acest program a fost anunțat de ministrul Educației, Ligia Deca, la începerea anului școlar 2023-2024: „Rezolvarea unor provocări recurente ale sistemului constituie o prioritate a mandatului meu. Astfel, urmărim ca 1.000.000 de elevi să beneficieze de o masă în fiecare zi la școală.” 

Prevederea există în Legea învățământului preuniversitar, Art. 77: „Începând cu anul școlar 2023-2024, la nivelul sistemului național de învățământ se derulează Programul național „Masă sănătoasă”, PNMS, pentru cel puțin 1.000.000 de beneficiari direcți, în scopul sprijinirii participării la educație a tuturor copiilor.

Pe 11 ianuarie, premierul Marcel Ciolacu a anunțat, referitor la programul „Masă sănătoasă în școli”, că ținta este creșterea numărului de la 450 de unități de învățământ până la 1.000 de școli.

Insă, Guvernul Ciolacu a amânat pâna pe 1 ianuarie 2025 aplicarea prevederii din Legea învățământului preuniversitar despre Masă Sănătoasă acordată pentru cel puțin 1.000.000 de beneficiari direcți, în scopul sprijinirii participării la educație a tuturor copiilor. 

Ministrul Educației a revenit asupra numărului de școli. Vrem să corectăm, să nu mai fie maximum 1.000 de școli, să fie minimum 1.000 de școli, ca să putem să cheltuim toți banii pe care îi avem, deci să avem cât mai mulți copii care beneficiază de masă sănătoasă”, a declarat Ligia Deca, pe 12 februarie.

Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 115/2023 s-a modificat astfel: „în limita sumei de 1.139.400 mii lei, programul se va asigura pentru preșcolarii și elevii din minimum 1.000 de unități de învățământ preuniversitar de stat”, în loc de maximum 1000 de școli. 

Pe 28 martie 2024, ministrul Educației Ligia Deca a declarat că „numărul de copii beneficiari în acest an şcolar mai mult decât s-a dublat. De la aproximativ 180.000, vorbim acum de peste 450.000 de copii şi acest număr va creşte până la ţinta de 1.000.000 de copii pe care o avem prinsă deja în legea învăţământului preuniversitar”, conform Agerpres

DOCUMENT Raport semestrial Programul Național Masă Sănătoasă – ISJ Neamț

Foto: © Mauro Rodrigues | Dreamstime.com  / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
OFICIAL Ministerul Educației va evalua în Programul „Masă sănătoasă” calitatea produselor, satisfacția elevilor, dar și rezultatele școlare / Model de raport pentru școli
Programul “masă sănătoasă” pentru care Guvernul plătește 15 lei per elev: Este foarte posibil să crească suma “într-un program viitor”, spune Sorin Ion / Directoarea școlii Pesceana din județul Vâlcea: O masă în regim de catering costă 18 lei, dacă o ridici tu, nu cu livrare
Ana Bulai, sociologul care a realizat studiul World Vision despre calitatea “mesei sănătoase” din școli: Sunt comunități unde parizerul reprezintă apogeul gătitului și cartoful prăjit – maximul de gust. Dacă România nu investește în acești copii, nu are de ce să-și mai facă planuri de viitor
Programul „Masă Sănătoasă” – aplicat în doar o treime dintre școlile selectate, și așa sunt prea puține față de cât cere Legea Deca Iohannis – Raport World Vision / Sunt prea puțini bani alocați, mesele calde – înlocuite adesea cu pachete / Alimentația astfel primită – principala masă a zilei pentru jumate dintre elevii din program
Programul “masă caldă” din 2022-2023 în viziunea Ministerului Educației e un succes: Din 450 de școli, doar în 5 nu s-a implementat, spune Sorin Ion / Noul program „Masă Sănătoasă” era aplicat în primele 6 luni ale acestui an școlar în doar o treime dintre școlile selectate, arată studiul World Vision
Exit mobile version