Creșterea salariilor profesorilor: CCR a dat dreptate guvernului Orban, majorarea se poate face în septembrie 2021

14.934 de vizualizări
Creștere organică a finanțării educației
Foto: Pexels.com
Curtea Constituțională (CCR) a dat dreptate guvernului Orban în speța creșterii salariilor cadrelor didactice, potrivit surselor G4Media.ro. Astfel, CCR a admis o sesizare a executivului, ceea ce înseamnă că salariile cadrelor didactice pot crește din septembrie 2021, și nu începând cu septembrie 2020, așa cum voia PSD.

Mai precis, PSD a vrut o devansare a creșterii de salarii în educație, astfel încât aceasta să intre în vigoare încă din septembrie anul trecut.

O lege votată anul trecut de majoritatea PSD prevedea creșterea salariilor profesorilor din septembrie 2020, dar guvernul a modificat legea prin Ordonanța de rectificare a bugetului și a amânat creșterea pentru septembrie 2021.

PSD a modificat la rândul său OUG privind creșterea salariilor profesorilor în Parlament, iar guvernul a atacat la CCR legea.

Între timp Premierul și Președintele au anunțat că salariile rămân înghețate anul acesta în sectorul bugetar.

Citește articolul integral pe G4Media.ro

Reamintim că mai multe sindicate ale profesorilor au cerut Guvernului să acorde majorarea salarială promisă profesorilor și stabilită prin Legea 153. Salariile profesorilor ar fi trebuit să crească cu 16% de la 1 septembrie 2020, potrivit Ministerului Educației. Dar înaintea cu puțin timp de a acorda această creștere, Guvernul a amânat-o până în septembrie 2021. Recent, prin ordonanță de urgență dată de Guvernul Cîțu au fost înghețate toate salariile și sporurile din sectorul bugetar la valoarea din decembrie 2020.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a spus că “mi se pare greșit să fie acordate creșteri salariale otova, trebuie date pe anumite criterii de performanță. Nu neapărat pe excelență sau elitism, este mult mai greu sa duci un elev de la nota 5 la nota 6, decât să-l duci de la 9 la 10″.

Foto: pexels.com


1 comment
  1. Ca întotdeauna,profesorii sunt cei mai văduviți de soartă,cu salarii de puțin peste 2000 de lei , după 25 de ani vechime.
    Spre deosebire,o simplă asistenta medicala câștigă acum peste 7000 de lei net,un simplu funcționar în primărie,peste 3200 de lei net,iar mai nou,un agent la noua înființată poliție a animalelor,poate ajunge și la 5000 de lei…..
    Și culmea ironiei este că,tot cei cu salarii mari și foarte mari fac proteste….numai profesor sa nu fii in zilele noastre..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Klaus Iohannis în cartea „Pas cu pas”: Consider că este profund în neregulă dacă președintele țării vorbește de rău despre dascăli, despre elevi sau despre părinți, ori dacă îi răzvrătește pe unii împotriva celorlalți. Este greu să aștepți de la un profesor de liceu să aibă performanțe excepționale dacă nu reușește să întrețină o familie cu salariul pe care îl primește

„Președintele sau premierul țării noastre nu poate să iasă la televizor și să facă afirmații depreciative la adresa unei întregi caste profesionale. Este pur și simplu inadmisibil, iar acest lucru…
Vezi articolul

Kit de “prim-ajutor“ pentru profesori, în perioade de criză: Indiferent de materia pe care o predă, profesorul trebuie să își ia timp să vorbească cu elevii la ore despre războiul din Ucraina / Abordările de genul “nu se întâmplă nimic” nu sunt recomandate pentru că elevii își vor căuta singuri informații din surse nesigure – psihoterapeut

“Casa și școala trebuie să fie spațiu de echilibru pentru comunitate pentru că e un spațiu al siguranței ce le dă încredere copiilor. Chiar dacă ne e greu nouă ca…
Vezi articolul

Ligia Deca, despre salariile profesorilor: Din ultimele discuții cu sindicatele, s-a desprins un posibil 20% ca procent de creștere pe 2024, care să și arate semnul de respect pe care-l avem pentru profesia didactică. S-au discutat mai multe variante de etapizare

Creșterea salarială convenită cu sindicatele ar fi de 20% pentru profesori și angajații din Învățământ, pentru anul 2024, confirmă Ligia Deca, ministra Educației. Întrebată la un eveniment al OCDE la…
Vezi articolul

OFICIAL Angajarea profesorilor “titularizați” pe art. 253 poate fi de azi făcută pe durata viabilității postului. Ordonanța de Urgență pe educație a fost publicată în Monitorul Oficial

Varianta oficială a Ordonanței de Guvern 23, cea apărută miercuri noaptea în Monitorul Oficial, la o săptămână după aprobarea în Ședința de Guvern din 3 aprilie, cuprinde şi „rezolvarea” situației…
Vezi articolul