Creșterea salariilor profesorilor, amânată anul trecut, nu va fi făcută nici de la 1 septembrie 2021? Cîmpeanu: La data de 1 octombrie vor fi cunoscute aceste propuneri de mecanisme, inclusiv din perspectiva creșterilor salariale

17.778 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a legat de două ori în câteva zile creșterea salariilor profesorilor de viitoarea lege a educației, care ar trebui să rezulte din consultări pe marginea proiectului România Educată. Într-un interviu acordat duminică seară Digi 24, întrebat, în contextul planurilor de rectificare bugetară, “când să spere profesorii la un ban în plus la salariu”, ministrul a reluat ceea ce declarase cu câteva zile în urmă, anume că prevederi privind salarizarea vor fi incluse în pachetul legislativ ce va rezulta din discuțiile pe marginea României Educate. Oficialul a reluat, astfel, o poziție exprimată și cu câteva zile în urmă. Or, o nouă creștere era prevăzută pentru 1 septembrie, după ce, la rectificarea bugetară de acum un an, fusese amânată cea programată pentru 1 septembrie 2020.

Întrebat, la Digi 24, dacă în contextul rectificării bugetare e luată în discuție majorarea salariilor profesorilor, Sorin Cîmpeanu a răspuns duminică seară:

  • “Pentru o educație de calitate, e necesară implementarea unor mecanisme care să facă atractivă profesia de dascăl. Aceste mecanisme vor face parte din noul set legislativ care urmează proiectului România Educată, care are ca prim termen 1 august – constituirea grupului de lucru interministerial, apoi 10 septembrie – planul de implementare, apoi 1 octombrie – un pachet legislativ din care vor trebui să facă parte și măsuri de susținere a atractivității carierei didactice. Creșteri salariale care să se facă în funcție de performanță și, de asemenea, pentru a susține echitatea. Mă refer îndeosebi la sistemul de salarizare și de finanțare a școlilor în mediul rural.”
  • Întrebat când să spere profesorii la un ban în plus la salariu: “Pachetul legislativ are ca termen asumat prin memorandum în guvern data de 1 octombrie, e o dată extrem de ambițioasă, dată la care vor fi cunoscute aceste propuneri de mecanisme inclusiv din perspectiva creșterilor salariale. Aceste propuneri vor fi lansate în consultare publică și politică și, în măsura în care se va ajunge la un numitor comun, ceea ce e tot ce ne dorim, vor face obiectul unei legi a educației, lege care să prevadă inclusiv această salarizare atractivă pentru acei dascăli care își aduc contribuția la îmbunătățirea și transformarea sistemului românesc al educației.”

Ce aspecte au fost atinse în solicitările Ministerului Educației pentru rectificarea bugetară? Bani în plus preluarea creșelor în sistemul de educație, grădinițele nou construite, burse pentru elevi, bani pentru universități, Micșorarea numărului de elevi în clasă:

  • “Am formulat foarte clar și sumele, și argumentele pentru o rectificare pozitivă în domeniul educației, plecând de la preluarea creșelor în sistemul de educație, continuând cu grădinițele nou construite care vor începe activitatea și care necesită resurse pentru plata personalului și nu numai, continuând cu nevoia de suplimentare a fondului de burse pentru elevi, asigurat pentru prima oară de la bugetul de stat, continuând cu nevoile de dezvoltare în rândul instituțiilor de învățământ superior – e vorba de creștere de buget pentru universitățile care au câștigat proiecte prin competiții internaționale, e vorba de susținerea investițiilor din fondurile proprii ale universităților. Toate aceste puncte au fost prezentate la Ministerul de Finanțe și argumentate. Micșorarea numărului de elevi în clasă iarăși necesită resurse suplimentare”.

Pe 22 iulie, tot Sorin Cîmpeanu făcea trimitere la același pachet legislativ legat de România Educată, când a venit vorba despre salariile profesorilor:

  • „Este nevoie de resurse inclusiv pentru motivarea personalului didactic și aceste resurse trebuie să fie alocate acolo unde trebuie, inclusiv pentru salarizare. Criteriile de performanță care vor face diferența între salariul unui profesor și salariul altui profesor vor face parte din pachetul legislativ la care lucrăm, știți foarte bine termenele, 1 august, 10 septembrie, 1 octombrie, deci se va întâmpla și acest lucru.”

Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice prevede creșterea salariilor începând cu 1 septembrie 2021, în urma unei ordonanțe de urgență din august anul trecut. Creșterea salariilor prevăzută să aibă loc la 1 septembrie 2020 nu a mai fost prevăzută la rectificarea bugetară de atunci, fiind amânată pentru 1 septembrie a.c.. Creșterea salarială prevăzută pentru acum un an și amânată era de 16%.

Amintim că cea mai recentă prognoză a Comisiei Europene, emisă la începutul acestei luni și citată de G4Media.ro, prevede o creștere a economiei României cu 7,4% în 2021 și cu 4,9% în 2022, prognoză îmbunătățită considerabil față de cea din mai, cânt se estima un avans de 5,1% anul acesta.

Citește și:
Educația nu e printre domeniile care vor primi bani la rectificarea bugetară / Dan Barna: Resursele suplimentare vor merge pe trei direcții – transporturi, zona de sănătate și autoritățile locale
Cîmpeanu, despre declarațiile vicepremierului Barna, care nu a inclus Educația la rectificarea bugetară: „Cred că s-a grăbit ușor să se antepronunțe înainte să vadă motivația Ministerului Educației”
Cîmpeanu, despre creșterea salariilor profesorilor: Nu voi avansa niciun procent, lucrăm la un pachet legislativ. Execuția bugetară este de 50% pe primul semestru
BREAKING Creșterea salariilor profesorilor, care ar fi trebuit să aibă loc de la 1 septembrie 2020, amânată pentru 2021 prin proiectul de rectificare bugetară
OFICIAL Salariile profesorilor ar fi trebuit să crească cu 16% de la 1 septembrie 2020

16 comments
  1. GHINION!!! Ați vrut „O ȚARĂ CA-N AFARĂ”, ați vrut și ați adus la putere lepădături ca #rezist, PDL- ciuma vomitiv portocalie, securiștii Cioloș și Barna, USR, …
    Acum rabdă INIMĂ și TACI! Eu am „strigat ”tot timpul în școală, să nu voteze bunii mei colegi, cu picioarele, dar degeaba.
    Îmi doresc muuuult să vină ziua, când salariile noastre vor fi reduse cu 25 %, sau de ce nu cu 50 % iar o pâine va costa 100 ron!!!!

  2. Se pare ca va fi o marire la fel cu cea votata de toti parlamentarii cu ani in urma, de 50%. Adica nu va exista niciodata. Actualii ministru si PM depun eforturi mineresti sa desfiinteze functia de profesor din invatamant.

  3. Bineînțeles ca nu vor mari salariile profesorilor si vor amana dupa bunul lor plac aplicarea legilor. Acum s-au vazut cu sacii in caruta si nu mai contam. Cand era pesedeul o tot dadeau inainte cu democratia, cu respectarea legilor, a statului de drept, a justiției. Povesti! Desi profesorii au votat in numar mare dreapta, poate peste 70-80% noi suntem cei mai afectati de acest vot. In rest mai toti si au primit salariile marite considerabil inca de acum cativa ani. Nu doar ca lor li s-a aplicat marirea mult mai devreme decat era prevazut in lege dar au si primit salariile marite in toti acesti ani. Fix la profesori s-a oprit totul. Atunci au motivat ca este pandemie iar acum se lauda zilnic cu cresterea economica iriasa a economiei românești dar au uitat ca noua ne au spus ca vor aplica marirea atunci cabd economia isi va reveni.
    Romania educata nu se poate face fara cadrele didactice domnilor guvernanti! Lasati vorbele goale si pompoase si faceti ce trebuie facut concret. Fiti in primul rand voi corecti si apoi cautati motive profesorilor. Exista eborm de multi profesori in tara asta care muncesc enorm si isi iubesc elevii. Nu trebuie sa fie o viata intreaga tratati incorect pe motiv ca nu exista performanta si alte scuze. Exista performanta, nu toti vopii pot fi olimpici, nu toti pot lua bacul, asta nu tine doar de profesori ci de nivelul general de cultura si educatie din aceasta tara( calitatea oferita de media, parintii, nivelul de dezvoltare economica si nu in ultimul rand exemplul oferit de guvernanti in ultimii 30 de ani!) Totul se leaga.

  4. De cand cu guvernul Citu stim clar ca nu se vor mari salariile cadrelor didactice, am inchis ochii si ne-am furat singuri caciula… Nici macar la 1 ianuarie 2022. Am avertizat la ultimele alegeri pe colegi sa aiba grija pe cine voteaza ca nu se vor mari salariile si din pacate am avut dreptate. Se va schimba legea iar marirea nu va mai veni. De aceea vor schimbare de lege, ca sa se poata mari salariile doar ale directorilor si profesorilor afiliati politic, in felul acesta acele cadre didactice vor avea “multe kg de medalii”, vorba unui comentator zilele trecute. Nu stiu cand ne vom gandi sa facem greva si sa ii determinam sa plece acasa…

  5. Cand mai e an electoral? In 2024 se vor anunta cresterile salariale ce se vor aplica incepand din 2025!

  6. Nu am vazut nici macar un multumesc pentru profesori din partea guvernatiilor ca am continuat activitatea de predare pe banii nostrii.
    Ce se intampla daca spuneam ca nu intram la ore daca nu ne dati dispozitive si licente software?
    Sa stiti ca multi dintre noi si-au facut credite iar acum primim in schimb inca o amanare care echivaleaza cu o taiere.
    In schimb transmit un multumesc catre sindicate!

  7. Demagogia cu salarizarea după performanţă, în educaţie şi în arte, poate fi demotivantă. De regulă, gaşca directorului acaparează clasele cele bune, iar restul profesorilor (fireşte, mulţi tineri) ajung să zică: să muncească peste program cine are salariu merit, eu nu servesc!

  8. Când liberalii au preluat guvernarea, după ultimele alegeri, au promis că salariile vor crește conform legislației în vigoare la acel moment. Și-au încălcat in mod constant promisiunile, in septembrie 2020, apoi anul acesta. Vor o Românie Educata cu profesorii plătiți cu salarii jignitoare? Cum motivați că o asistenta medicala are de 2-3 ori salariul unui profesor, un medic de peste 5 ori, un șofer la primărie salariul egal sau mai mare cu cel ce vă pregătește copii! România și conducătorii ei își disprețuiește profesorii. Viitorul este asigurat: la căpșuni și sparanghel românii sunt așteptați cu brațele deschise! Viitor de aur țară noastra nu are!

    1. Nu un sofer. Femeia de serviciu are cat mine si este mai tanara decat mine si nu a lucrat anterior nicaieri niciodata cu carte de munca. Eu am 17 ani de vechime titiular.

  9. Profesori neplatiti, obligati sa suporte ei cheltuielile pentru desfasurarea activitatii, in cazul acesta parintii sa-si scolarizeze singuri copiii. Toata lumea va fi multumita, politicieni, parinti, mass-media. Romania NeEducata.

    1. O sa facem teste pe banii nostrii cum am cumparat si dispozitive pe banii nostrii. Poate le trezeste cineva si pe sindicate!

  10. Pai ce sa spuna Câmpeanu, adevarul? Ca este ca de obicei, mâna in mâna cu Câtu, groparul bugetarilor si in special al cadrelor didactice?
    Don Câmpeanu, don Câtu, va ajung salariile pentru taxe, impozite, facturi, hrana, medicamente? Noua nu ne ajung.
    Nu mai vorbesc de carti, spectacole de teatru, concedii sau alte chestiuni care au ajuns de lux pentru un cadru didactic.
    Sa va fie rușine amandurora! RUSINE!!!

  11. Cand avem sindicate care au facut blat atunci rezultatele se vad. Amanare a inceput din martie si se tot rostogoleste de un an si jumatate. Poate dupa 2 ani se trezesc si sindicatele din hibernare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Facultățile vor primi o instrucțiune de la Ministerul Educației să treacă activitatea în online, din 25 octombrie până pe 5 noiembrie – decizia Comitetului pentru Situații de Urgență

Ministerul Educației urmează să trimită instituțiilor de învățământ superior o instrucțiune prin care se va recomanda trecerea în sistem online a tuturor activităților în perioada 25.10.2021 – 05.11.2021, potrivit deciziei…
Vezi articolul