Creșterea cu circa 4% a salariilor profesorilor și majorității bugetarilor, aprobată de Guvern / Justificarea măsurii: inflația a crescut cu 14,5%, prețurile alimentelor cu aproape 40%, iar energia cu 135%

13.299 de vizualizări
Foto: Edupedu.ro
Creșterea salariilor din învățământ pentru cadrele didactice a fost aprobată de Guvern în ședința de vineri, potrivit instituției. Decizia îi vizează pe aproape toți bugetarii, care primesc astfel o creștere de circa 4 puncte procentuale. În același act normativ, Executivul remarcă scumpirile fără precedent.

Ordonanța prevede faptul că această creștere se aplică de la 1 august 2022, adică profesorii vor primi câțiva zeci de lei din majorare la jumătatea lunii septembrie, când le sunt virate lefurile pentru luna august.

„Având în vedere informațiile publicate de Institutul Național de Statistică, potrivit cărora rata inflaţiei în mai 2022 comparativ cu aceeaşi lună a anului 2021 a fost de 14,5%, preţurile mărfurilor alimentare au crescut cu 14,3%, cele ale mărfurilor nealimentare au fost mai mari cu 17,2%, iar tarifele serviciilor s-au mărit cu 7,5%. Tarifele serviciilor au crescut în medie cu 7,5%, în principal pentru apă, canal, salubritate +18,7%, alte servicii +11,3%, transport interurban +9,2%. În luna mai 2022, comparativ cu luna mai 2021, preţurile produselor agricole au crescut cu 38,93%. De asemenea, comparativ cu luna mai 2021, creşteri de preţ s-au înregistrat la producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat cu 135,7%”, așa justifică Ministerul Muncii adoptarea majorării salariilor cu doar 4%.

La începutul ședinței de Guvern premierul Ciucă a spus că „este o creștere în concordanță cu disponibilitatea bugetară Pe măsuri sociale, astăzi vom aproba creșterea salariilor în sistemul public. Este o creștere în concordanță cu disponibilitatea bugetară și, desigur, o creștere în conformitate cu discuțiile pe care le-am avut cu partenerii noștri sociali și, desigur, ca urmare a deciziei pe care am luat-o la nivelul coaliției”.

La rândul său ministrul Muncii a spus ce cuantum va avea creșterea: „Practic, este vorba de acordarea unei pătrimi din diferența existentă în plată și nivelul salarial care ar trebui să fie ajuns, conform Legii 153 în anul 2022”.

O pătrime din diferența precizată de ministru înseamnă circa 4%, adică aproximativ 40-50 de lei, potrivit calculelor sindicatelor.

Ministrul Muncii a declarat după adoptarea OUG că „în general, majorările vor fi în jurul sumei de 150 de lei la angajaţi şi sunt angajaţi care vor primi şi mai puţin, iar în afară de personalul medical care deja ştim că este la nivelul din 2022 mai sunt salariaţi în cadrul ministerelor care deja au atins pragul din 2022 şi acei salariaţi nu primesc majorarea pentru că deja sunt acolo. Aceste cheltuieli se vor face cu încadrarea în bugetul deja aprobat”.

Vezi aici ce salarii de bază ar fi primit profesorii, dacă era respectat calendarul de creștere din grila prevăzută de Legea salarizării 153/2017.

Conform legii în vigoare, profesorii ar fi trebuit să primească încă din 2020 o creștere de 16% pentru a ajunge la grila prevăzută de lege pentru anul 2022. Cu creșterea primită în ianuarie 2022, de 4 puncte procentuale, ar mai fi 12% creștere până la grilă, spunea ministrul Educației în ianuarie 2022, când lăsa să se înțeleagă că acești bani ar putea fi acordați la această rectificare bugetară, condiționând asta de încasările la buget.


9 comments
  1. Greșit! Dacă în ianuarie 2022 mai rămânea de acordat o majorare de 12 %, calculul corect ar fi următorul :1/4 din diferența dintre salariul din 2022 și cel de la 31 ianuarie 2019 era de cca 8 %, nu de 4 %…. Dacă mai au de primit cei din învățământ 12 % înseamnă că, ori primesc acum 8 % și vor primi pentru decembrie în ianuarie încă 4 %, ori, mai sigur vor primi acum 4% și în ianuarie pentru decembrie 8%….Statul va ieși în câștig și va încheia grila la 31 ianuarie 2022!!! Și nu vor primi toți la fel…… Unele contabile, scretare, asistente medicale din învățământul special sunt deja la grila din 2022…… Marea majoritate a celor din administrația publică și sănătate sunt deja pe grila din 2022…. Cam asta e realitatea…. Presa scrie…… Au și ei un interes sau unii scriu după,, ureche “….

  2. Citesc foarte multă istorie, că văd că tot ești așa de curios, dar voi, profesorii, la ce metodă de predare comunistă aveți, nici nu meritați mai mult la salariu. Așa că, întâi schimbați-vă voi, mentalitatea învechită și după aceea, să stai de vorbă cu mine, bugetar frustrat și leneș

  3. Și 4% e suficient, nu? Inflația 15%, alimente 40%,…energie 135%…Si voi dati 4%? Ferească Dumnezeu de asa coșmar de guvern de 2 lei! 👎👎👎👎👎👎👎

    1. Profe3primesc măcar cei 4%, dar ei pot face ceva fără didactic auxiliar și nedidactic? O unitate de învăţământ poate funcționa doar cu didactic sau doar didacticului i a crescut pretul la energie, alimente etc?

  4. Cu 30 lei crestere nu combati inflatia, prezentati procent din procent pentru a da bine la TV. Rusine sindicatelor care ascund adevarul!

  5. Mărirea aceasta reflectă actul educațional, care este dezamăgitor și nu pregătește copiii pentru viață și pentru probleme cu care se vor confrunta în viața de zi cu zi.

    1. Frustrata Oana, pregătirea “pentru viață” se face de către familie. La școală, în liceele teoretice cel puțin, se învață cultură generală, așa a fost de când lumea, dar cum tu nu ai așa ceva nu ai cum ști. Iar ca să schimbi un robinet chemi instalatorul, nu aștepți ca să te învețe cum faci asta profesoara de limba engleză.

  6. Cred ca sindicatele nu stiu sa faca calculele, cum poate o marire de 4% sa insemne 40-50 lei in plus la salariu?

    Marirea este undeva in jur de 1% altfel toti profesorii ar fi castigat sub salariu minim pe economie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Material susținut de Samsung Electronics Romania

Digitalizarea unei școli din trei perspective – a unui profesor, a unui director și a unui primar – ghid pentru unitățile de învățământ

Valul digitalizării cuprinde tot mai multe școli, datorită faptului că în acest an ar trebui să fie dotate majoritatea claselor din România conform reformelor din Planul Național de Redresare și…
Vezi articolul

Material susținut de Samsung Electronics Romania

VIDEO Profesoara Nicoleta Zărnescu: Metoda Project based learning (PBL) – o provocare transcurriculară care presupune un efort mai mare din partea copiilor și un timp mai îndelungat până la produsul final. Dacă profesorul se atașează de forma de învățare, poate deveni un mod de viață al clasei respective

Orice profesor care simte neimplicare din partea elevilor sau care vede că nu toți depun constant efort la clasă, poate să încerce metoda de predare-învățare-evaluare numită project based learning (PBL)…
Vezi articolul

Miercuri și joi, consiliile de administrație ale școlilor pot să hotărască modificarea contractului din perioadă determinată în perioadă nedeterminată pentru profesori

În zilele de 21 și 22 august, consiliile de administrație ale școlilor pot să hotărască modificarea contractului din perioadă determinată în perioadă nedeterminată, conform metodologiei-cadru de mobilitate pentru anul școlar 2024-2025. Este…
Vezi articolul

Profesorii care organizează tabere cu distracție în natură îi pot surprinde pe elevi cu drumeții montane, întâlniri uimitoare cu dinozauri și animalele pădurii. Dino Tabăra Râșnov face înscrieri pentru sezonul primăvară – vară 2024 (P)

Cu cât profesorii și părinții se mobilizează mai din timp și fac o rezervare, cu atât cresc șansele de a găsi disponibilitate în perioada dorită, pentru tabăra preferată. Un proverb…
Vezi articolul

Material susținut de Fundația Vodafone

Lecții digitale de Mediu și Ecologie, care pot fi folosite pentru elevii de gimnaziu la clasă și în programele Școala Altfel și Săptămâna Verde lansate de Fundația Vodafone / Care sunt competențele și obiectivele fiecărei activități

Cum poate fi reciclat lemnul din pădure? Dar o căsuță de păsări poate fi construită de elevi? Ce păsări trăiesc în parcuri și cum se calculează volumul aproximativ de lemn…
Vezi articolul