Sindicatele au anunțat că au cerut joi seara o creștere în bloc a tuturor salariilor din Învățământul preuniversitar cu 25% și că Guvernul are timp până mâine, când va fi o nouă rundă de negocieri, să facă toate calculele și să ofere un răspuns. În școli este a patra zi de grevă generală, iar greva continuă, conform liderilor sindicali, care au anunțat un nou marș prin București marți, 30 mai.
Calculele Edupedu.ro, făcute pe baza datelor Ministerului Educației arată că o creștere cu un sfert a tuturor salariilor din Educație ar avea un impact bugetar de 2,7 miliarde lei pentru cele 6 luni, câte au mai rămas din acest an.
- Notă: Există limitări la un astfel de calcul, nefiind o transparență în privința cheltuielilor de personal pentru fiecare tip de angajat din sistemul de învățământ, iar o parte din cheltuielile cu veniturile celor angajați în Educație este prevăzută în bugetele autorităților locale, deci acesta nu este un calcul exhaustiv, ci o aproximare pe datele publice existente.
Calculele pornesc de la următoarele date: impactul calculat pe creșterea cu 60% în medie, a salariilor profesorilor, pentru un an de zile, ar însemna 8,7 miliarde de lei pe an, conform datelor din fișa de impact bugetar a proiectului de lege a învățământului preuniversitar, cu calculele făcute de Ministerul Educației în nota de fundamentare a documentului.
Impactul total, calculat tot de Ministerul Educației pentru toate creșterile salariale din sistemul de Educație, care are o salarizare prevăzută în bugetul său, pentru un an de zile, după intrarea în vigoare a noii legi, în varinta care intrase în Guvern a proiectului de lege, era de 13,1 miliarde de lei. Această sumă însemna aplicarea noilor prevederi din legea Educației în privința salarizării, prevederi care luaseră în calcul grilele propuse și convenite cu sindicatele – adică cele care prevedeau, după cum susținea ministrul Educației, Ligia Deca, o creștere cu 60%, în medie, a salariilor profesorilor și creșteri salariale și pentru ceilalți angajați introduși și ei în grilele propuse pentru noua lege a salarizării unitare, alături de sindicate.
Așadar, la o creștere de 60% a veniturilor salariale pentru profesori și o majorare consistentă și pentru ceilalți angajați din școli, impactul ar fi fost de 13,1 miliarde pe un an, înseamnă că pe 6 luni, suma pentru cheltuieli de personal ar fi de 6,55 miliarde lei.
O creștere de 25% ar însemna circa 42% din creșterea de mai sus, adică 2,73 de miliarde de lei. Este o estimare a cheltuielilor pe care Guvernul le-ar putea avea, dacă accepta revendicarea sindicatelor. Din acestea, 1,81 miliarde ar fi pentru cadrele didactice și 920 de milioane pentru restul angajaților din sistem.
Toate cifrele folosite sunt în documentul de mai jos:
Foto: © Nadezhda1906 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev sădescarce imagini de calitate cu 50% discount.
10 comments
O alta varianta poate fi sa solicitati o suma fixa de crestere a salariilor, permanenta, pentru toata lumea.
De ex +800 de lei la toata lumea, in felul acesta pentru cei cu salarii mici inseamna procentual mai mult decat cei cu salarii mari si deci e mai echitabil in conditii de inflatie.
Aici puteti negocia suma desigur, sa aratati incredere in Legea salarizarii etc
Aia cu suma one-off pe card e o umilinta, deci sa nu acceptati asa ceva. Doar daca nu va ofera vreo 10-20k lei :))
Ramaneti pe pozitii! E o buba care colcaia de mult si au tot ignorat-o, orice clasa politica si merita sa fie stresati si presati prin greva.
Zau??!
I-auazi ia, “specialistii” din MEN stiu sa calculeze un IMPACT!!
De 33 de ANI, am citit despre majorari peste majorari date de guvernanti categoriilor “favorizate” ale guvernantilor(primari si angajatii lor, angajati din ministere si deconcentrate) si NICIODATA nu am vazut 1 singur IMPACT financiar anuntat!
NICIODATA!
Acum, desteptii din MEN “stiu” sa calculeze un IMPACT financiar!
De vreo 2 luni curge cu mariri peste mariri la salarii si sporuri din PIXul guvernului, pentru categoriile favorizate de guvernanti, NICIODATA guvernul NU a anuntat vreun Impact financiar… ba, imi aduc aminte de cresteri de sporuri cand guvernantii ne-au spus ca “nu va avea nici un impact financiar”!
Acum, cand NU vor sa creasca salariile profesorilor, ia uite-i cum “stiu” sa calculeze IMPACTUL financiar!
Dar, Pensiile speciale, CE IMPACT financiar lunar si anual au, incompetentilor?!
De aproape 1% din PIB!!
Adica:
1) “Cât ne costă pensiile speciale ale celor 10.000 de români. Suma pe care o plăteşte statul anual.
Pensiile speciale plătite din bani publici celor 10.000 de români, pe lângă pensia care li s-ar cuveni în baza propriilor contribuții, constituie o sumă importantă
Pensiile speciale plătite din bani publici, pe lângă pensia care li s-ar cuveni în baza propriilor contribuții, se apropie de 1,5 miliarde de lei pe an.”
1,5 MIliarde Lei pentru 10.000 de privilegiati!
2) Cat ne costa pensiile celor 4,5 milioane de pensioanri neprivilegiati: ~110 Miliarde Lei!!
Asa arata calculul cu IMPACTUL financiar!!
Învățământul vocațional nu se subvenționează de către stat.
Friedman argues government subsidies for primary, secondary, and higher—but not vocational—education can be justified. However, the strength of the justification becomes weaker as the level of education increases.
https://www.coursehero.com/lit/Capitalism-and-Freedom/chapter-6-summary/
La anul, bugetul învățământului trebuie sa fie de 6 %. Ajunge pentru oprirea învățământului, banii să nu fie folosiți de sri, sts spp side alte institutii de forță.
lasa , bre. ca merg pe panselute, pe treceri de pietoni trasate la mana- vezi cazul dragasani, pe canapele, pe bmw euri, pe comisioane, pe comisioane, pe comisioane- zau nu e cacofonie. e perfect. ca sa citez un elev: la betoane aveam 4500 de lei. si eu platesc chirie, ca nu pot face credit, de 1400 lei/luna, naveta de 420 lei/luna, internet, telefonie, coli imprimanta undeva la 200 lei pe luna. eu zic ca e ok ce propun guvernantii nostri. cred ca putem sa avem viata si in afara scolii! cred ca nu suntem sclavi!
9% până la sfârșitul anului se acoperă din sumele reținute pentru zilele de grevă. Statul nu dă nimic profesorilor, nu face nicio cheltuială în plus.
NU CEDĂM!!!
Se dau 11 mld. pentru pensii nesimtite si cca 25 mld dispar in furaciunile supraestimate din asa-zisele investitii sau achizitii. O priza de 16 lei costa 300, o matura de 21 ajunge 450 si o mobila de birou cateva zeci de mii de euro. Nu vreau salariul pitipoancei de la cazane. Vreau insa ca pitipoanca sa dispara din sistem pentru ca e clar ca nu are ce cauta acolo nici ea si nici salariul ei. Iar ca ea sunt zeci de mii in toata tara.
Asadar, bani sunt. Mergem inainte!
Inainte cu greva!
Au, dar nu vor. Ca daca ne dau noua, or mai da si altora si nu mai au pentru ei. Greva pana la solutionarea revendicarilor!