Creșterea bugetului pentru Cercetare cu 30% față de anul 2020, cerută de ministrul Ciprian Teleman / Anul trecut Cercetarea a avut o alocare de 0,13% din PIB

889 de vizualizări
Ciprian Teleman / Foto: Facebook.com
“Ministerul Cercetării dorește o creștere a bugetului pentru Cercetare de 30% față de anul 2020”, a declarat pentru Edupedu.ro ministrul Cercetării, Ciprian Teleman. Declarația vine în contextul în care săptămâna aceasta au loc discuții și negocieri pe construcția bugetului pentru anul 2021. Cercetarea face parte acum din Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

În bugetul pe anul 2020, alocarea pentru Cercetare a fost de 1,4 miliarde de lei, potrivit Ministerului Finanțelor. Raportată la PIB-ul de anul trecut, de 1.040,8 miliarde lei (sursa CNP), alocarea a însemnat 0,13%.

Creșterea bugetului pentru Cercetare

Dacă ar avea loc o creștere cu 30% a sumei, față de cea din 2020, ar însemna 1,88 miliarde de lei. Raportată la PIB-ul estimat de Comisia Națională de Prognoză, folosit la construcția bugetului pe 2021, de 1.116,8 miliarde lei, suma ar însemna 0,17%.

Declarația vine în contextul în care Teleman susținea că există o recomandare a Comisiei Europene de a crește alocarea bugetară pentru cercetare ca o condiție pentru deblocarea unor programe operaționale.

“Va fi un buget în concordanță cu ținta de deficit bugetar de 7%, dar în același timp va trebui să ținem cont atât de angajamentele politice, dar și de recomandarea Comisiei Europene, care a subliniat că o creștere a alocării bugetare pentru cercetare face parte din criteriile de condiție favorizantă care condiționează deblocarea unor programe operaționale care prevăd și activități de cercetare.

Este vorba despre Programul Operațional de Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare, este vorba despre Programe Operaționale Regionale, Programul Tranziție Justă, așa că e un lucru important și trebuie să îl tratăm cu atenție”, declara ministrul săptămâna trecută.

În paralel, Teleman susține că acum sunt și discuții pe Planul Național de Redresare și Reziliență, plan în care ministrul spune că “vrem să gândim împreună cu mediul universitar etape de reformă și proiecte care să crească gradul de predictibilitate al finanțării, performanța și cooperarea cu institutele de cercetare, dezvoltare și inovare”.

Recent Consiliul Național al Rectorilor, condus acum de rectorul Universității “Babeș Bolyai”, Daniel David, a solicitat o alocarea de “cel puțin 1% din PIB pentru învățământul superior” și “o alocare bugetară semnificativ mai mare pentru cercetarea științifică și flexibilizarea modului de cheltuire a sumelor de care dispun universitățile se numără printre cererile”.

În programul de guvernare Cercetarea ar urma să primească 2% din PIB până în 2024.

Foto: Facebook.com/CiprianTeleman


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministerul Educației abuzează de GDPR ca să-i protejeze pe plagiatori și mediocri: tezele de doctorat din 2016 până în prezent vor fi făcute publice doar dacă autorul e de acord / Legea educației: “Teza de doctorat este un document public”

Ministerul Educației invocă în mod abuziv reglementările privind protecția datelor cu caracter personal (GDPR) și își încalcă propria Lege de funcționare, pentru a stopa publicarea integrală a tezelor de doctorat.…
Vezi articolul

Manipularea datelor privind competențele digitale ale elevilor români, făcută de Ministerul Educației și Universitatea din București care prezintă „coafat” raportul internațional ICILS 2023 / Instituțiile au omis deliberat datele esențiale despre realitatea din școli: elevii români de clasa a VIII-a – ultimii din Europa în utilizarea eficientă a tehnologiei

Ministerul Educației și Universitatea din București au omis deliberat datele despre competențele digitale ale elevilor și pe cele care arată cât de rău stă țara noastră la capitolul alfabetizare informațională,…
Vezi articolul