“Ministerul Cercetării dorește o creștere a bugetului pentru Cercetare de 30% față de anul 2020”, a declarat pentru Edupedu.ro ministrul Cercetării, Ciprian Teleman. Declarația vine în contextul în care săptămâna aceasta au loc discuții și negocieri pe construcția bugetului pentru anul 2021. Cercetarea face parte acum din Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării.
În bugetul pe anul 2020, alocarea pentru Cercetare a fost de 1,4 miliarde de lei, potrivit Ministerului Finanțelor. Raportată la PIB-ul de anul trecut, de 1.040,8 miliarde lei (sursa CNP), alocarea a însemnat 0,13%.
Creșterea bugetului pentru Cercetare
Dacă ar avea loc o creștere cu 30% a sumei, față de cea din 2020, ar însemna 1,88 miliarde de lei. Raportată la PIB-ul estimat de Comisia Națională de Prognoză, folosit la construcția bugetului pe 2021, de 1.116,8 miliarde lei, suma ar însemna 0,17%.
Declarația vine în contextul în care Teleman susținea că există o recomandare a Comisiei Europene de a crește alocarea bugetară pentru cercetare ca o condiție pentru deblocarea unor programe operaționale.
“Va fi un buget în concordanță cu ținta de deficit bugetar de 7%, dar în același timp va trebui să ținem cont atât de angajamentele politice, dar și de recomandarea Comisiei Europene, care a subliniat că o creștere a alocării bugetare pentru cercetare face parte din criteriile de condiție favorizantă care condiționează deblocarea unor programe operaționale care prevăd și activități de cercetare.
Este vorba despre Programul Operațional de Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare, este vorba despre Programe Operaționale Regionale, Programul Tranziție Justă, așa că e un lucru important și trebuie să îl tratăm cu atenție”, declara ministrul săptămâna trecută.
În paralel, Teleman susține că acum sunt și discuții pe Planul Național de Redresare și Reziliență, plan în care ministrul spune că “vrem să gândim împreună cu mediul universitar etape de reformă și proiecte care să crească gradul de predictibilitate al finanțării, performanța și cooperarea cu institutele de cercetare, dezvoltare și inovare”.
Recent Consiliul Național al Rectorilor, condus acum de rectorul Universității “Babeș Bolyai”, Daniel David, a solicitat o alocarea de “cel puțin 1% din PIB pentru învățământul superior” și “o alocare bugetară semnificativ mai mare pentru cercetarea științifică și flexibilizarea modului de cheltuire a sumelor de care dispun universitățile se numără printre cererile”.
În programul de guvernare Cercetarea ar urma să primească 2% din PIB până în 2024.
Foto: Facebook.com/CiprianTeleman
1 comment
Ar fi extrem de important pentru cercetarea romaneasca sa primeasca un aport financiar ca in ultimii ani a cam fost lasata deoparte.