Creștere cu peste 54 de mii a numărului de burse acordate în 2024, după ce elevii de clasa a V-a au început sa primească burse de merit în luna februarie – date actualizate de la Ministerul Educației

1.422 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Sunt cu peste 54 de mii mai multe burse de merit acordate în anul 2024, după ce elevii de clasa a V-a au fost incluși pe listele de elevi care pot primi burse de merit din luna ianuarie, arată datele actualizate de la Ministerul Educației, obținute la solicitarea Edupedu.ro. În același timp, a crescut și numărul burselor pentru mame minore, 857 față de 741 raportate pe 15 noiembrie 2023 la prima plată a burselor din acest an școlar.

Potrivit datelor Ministerului Educației centralizate la nivelul lunii ianuarie, sunt aproape 517.000 de burse de merit care au urmat să fie plătite pe 15 februarie pentru elevii de clasele V-XII. În luna noiembrie a anului trecut, când s-au plătit primele burse din acest an școlar, pe lunile septembrie și octombrie, erau circa 461.700 de burse de merit.

Diferența ar veni din faptul că, pe 15 februarie, au primit burse de merit acordate pentru rezultatele școlare – nu pentru concursuri sau olimpiade din anul trecut, pentru că acestea s-au acordat de la prima plată – elevii de clasa a V-a.

Revenind la datele actualizate (tabelul, mai jos în articol), în ianuarie au fost peste 757.000 de burse sociale, care se acordă pentru elevii din familii monoparentale, cu venituri mici sau pentru situații medicale. Sunt cu 18.000 mai multe decât în noiembrie, arată un calcul Edupedu.ro. Pentru aceste burse, potrivit metodologiei, se pot depune documente la secretariatele școlii oricând pe parcursul acestui an școlar.

De asemenea, potrivit datelor citate, sunt cu 89 burse excelență tip I mai multe, cu 223 burse excelență tip II mai puține și cu 2.750 burse tehnologice mai puține față de câte erau raportate în luna noiembrie 2023.

Cu peste 100 mai multe burse pentru mamele minore față de acum 3 luni

În ceea ce privește bursele pentru mame minore, pentru luna ianuarie s-au acordat 857, cu 116 mai multe față de cele plătite la mijlocul lunii noiembrie 2023.

Potrivit celor mai recente date, transmise chiar joi, 22 februarie 2024, România avea, în anul 2021, cel mai mare număr de mame minore din Uniunea Europeană, respectiv 8.024, conform Institutului Naţional de Statistică (INS). Dintre acestea, 745 aveau între 10 și 14 ani, cu 11 mai multe au devenit mame decât în anul precedent, arată datele INS – detalii aici.

Recent, Edupedu.ro a scris că directoarea Centrului de asistență educațională (CJRAE) Dolj a povestit că o fată de clasa a XII-a i-a spus că i se pare că bursele acestea încurajează fenomenul. Bogdan Cristescu, secretar de stat în ministerul Educației, a spus însă că e un succes că 60 de mame minore din județ au revenit la școală.

Iată centralizarea datelor de la Ministerul Educației pentru Edupedu.ro:

Numărul de beneficiari pe tipuri de burse (luna ianuarie 2024)

Bursa de excelență olimpică IBursa de excelență olimpică IIBursa de meritBursa socialăBursa tehnologicăBursa pentru mame minore
2972.580516.713757.25182.894857”

Iată numărul burselor, la nivel național, pe tipuri de burse, conform datelor de la Ministerul Educației, anunțate în noiembrie 2023 înainte de virarea primelor burse din acest an școlar:

Tip de bursăNumăr beneficiari
Burse de excelență olimpică I –208
Burse de excelență olimpică II2.803
Burse de merit461.777
Burse sociale738.821
Burse tehnologice85.644
Burse participarea școlară a mamelor minore741
Total1.289.994

În total, sunt 1.360.592 de burse raportate în luna ianuarie 2024, față de 1.289.994 din noiembrie 2023. Diferența este de 70.598.

Numărul de mai sus al burselor ar putea crește după ce elevii de la școlile private și cele confesionale în vor primi bursele de excelență sau socială, la care au dreptul prin regulamentul în vigoare. Banii sunt neplătiți la 6 luni de la începerea anului școlar, deși primăriile ar fi cele „în măsură” să facă pentru plata acestora, susține Ministerul Educației. Finanțarea lor a fost deblocată în urma articolelor Edupedu.ro.

Nici elevii de la liceele militare nu au primit vreo bursă de la începutul anului școlar. Bursele acestora ar urma să fie plătite de Ministerul Apărării Naționale: Ministerul Educației vrea să modifice legea învățământului preuniversitar pentru a debloca plata – detalii aici.

Schimbări la bursele de anul școlar viitor

Pentru bursele școlare 2024-2025, ministra Ligia Deca a anunțat miercuri, 20 decembrie, prag de medie de 9.50 pentru bursa de merit și o bursă de reziliență, condiționată de medie, absențe și nota la purtare.

Amintim că ministra Educației, Ligia Deca, a spus la începutul lunii decembrie 2023 despre noile criterii de acordare a burselor de merit de anul școlar viitor, 2024-2025, că: “Ne gândim să facem unele ajustări care să țină de un prag de medie și poate de diferențierea între bursă de merit, care să însemne un prag de medie foarte ridicat împreună cu performanță la concursuri și olimpiade, și o bursă de reziliență pentru acei copii care reușesc să învețe mai bine decât colegii lor din clasă, din anul școlar următor”.

Declarația ministrei vine în contextul în care au existat multe controverse legate de faptul că, pe baza actualei legi a Educației, elevi cu medii sub 4 iau burse de merit în valoare de 450 de lei. Ligia Deca a făcut declarația după prezentarea raportului privind rezultatele PISA 2022.

Citește și:
Banii de burse ai elevilor au fost virați către inspectorate și școli și vor fi plătiți joi, 15 februarie. Bursa de merit pe care o vor primi în premieră și elevii de clasa a V-a este de 352 de lei
O fată de clasa a XII-a mi-a zis: Se dau bani pentru fetele care rămân însărcinate și că i se pare că bursele acestea încurajează fenomenul. Mi-a dat de gândit, a spus directorul CJRAE Dolj / Bogdan Cristescu, Ministerul Educației: E un succes că 60 de mame minore din județ au revenit la școală
Bursele elevilor de la liceele militare ar urma să fie plătite de Ministerul Apărării Naționale / Ministerul Educației vrea să modifice legea învățământului preuniversitar pentru a debloca plata – proiect

4 comments
  1. e o mare măgărie, de ce se acorda bursa de merit la clasa a V a din ianuarie ????? da copilul nu a învățat din septembrie ??? e o mare bătaie de joc!!

    1. Elevul nu trebuie să învețe pentru bursa. In comunism nu primeau burse decât elevii din școlile profesionale, care erau obligați prin contract sa lucreze 5 ani în intreprinderea care îl școlariza. Mergeți la școala să învățați nu sa primiti burse!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Seminare pe tema numerologiei pentru profesori „nu ar trebui să constituie o prioritate pentru factorii decizionali de la nivel teritorial” – Consiliul Județean al Elevilor Galați

Consiliul Județean al Elevilor Galați își exprimă nemulțumirea față de inițiativa Inspectorului Școlar General, Selena Costea, care a transmis o adresă oficială către toate unitățile de învățământ din județul Galați,…
Vezi articolul