Ministerul Educației anunță că 35 de candidați au fost eliminați pentru fraudă sau tentativă de fraudă la proba obligatorie a profilului de Bacalaureat 2024 (matematică sau istorie), potrivit unei informări de presă. Au lipsit de la această probă 2.889 de candidați, adică puțin peste 2% din numărul elevilor înscriși. Cu o zi înainte, la proba de limbă română au fost eliminați alți 34 de elevi care au fost prinși încercând să copieze.
“Astăzi, 2 iulie, în cadrul primei sesiuni a examenului național de bacalaureat 2024, s-a desfășurat proba obligatorie a profilului (discipline, în funcție de profil: Matematică și Istorie), cu participarea a 123.647 de candidați din totalul celor 126.571 de candidați înscriși (toate promoțiile) pentru a o susține. Rata de prezență a fost de 97,7%. Au absentat 2.889 de candidați, iar 35 de candidați au fost eliminați pentru fraudă sau tentativă de fraudă”, potrivit comunicatului de presă al Ministerului.
La proba de limba română Bac 2024 au fost eliminați 34 de elevi, prinși copiind, potrivit Ministerului Educației.
Asta înseamnă că în total 69 de elevi au fost eliminați în primele două zile ale examenului de Bac anul acesta. Numărul este în creștere față de anul trecut, cu 38%. În 2023, au fost eliminați pentru tentativă de fraudă 28 de elevi la proba de limba română și 22 la matematică istorie, anunța Ministerul.
- Subiectele și baremele pentru istorie Bac 2024 pot fi descărcate de aici.
- Subiectele și baremele pentru Matematică Bac 2024 pot fi descărcate aici.
Amintim că 27.000 de de elevi care erau înscriși în clasa a XII-a în acest an școlar nu s-au înscris la Bacalaureat. O analiză pe datele statistice de parcurs ale generației 2024 poate fi citită aici.
Elevii reprezentanți au acuzat o „fraudă fără precedent” la examenele naționale, după ce subiectele la Evaluarea Națională și la proba de Limba română de Bacalaureat 2024 s-au scurs pe internet.
Calendarul BAC 2024
Pentru prima oară elevii de clasa a XII-a au o zi liberă între examene, miercuri, 3 iulie.
Pe 4 iulie are loc proba la alegere a profilului şi specializării
Pe 5 iulie are loc Limba si literatura maternă
Afișarea primelor rezultate (în centrele de examen și online) este programată în data de 8 iulie (până la ora 12:00). Contestațiile pot fi depuse/transmise în aceeași zi, în intervalul orar 12:00 – 18:00, inclusiv prin mijloace electronice.
Candidații care contestă rezultatul inițial al evaluării trebuie să completeze, să semneze și să depună/transmită prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere.
Afișarea rezultatelor finale este programată în data de 12 iulie
Informații de context
Anul acesta au fost scurgeri de subiecte și tentative de fraudă atât la proba de limbă română cât și la matematică și istorie.
Ministerul Educației anunță anchete ale poliției în ambele cazuri flagrante de scurgere a subiectelor de la Bacalaureat 2024, la limba română: cazul de la Colegiul Tehnologic Ion Mincu din Târgu Jiu și cel de la un centru de examen din Sălaj.
Subiectele au ajuns pe internet și la scurt timp după începerea probei de istorie sau matematică, marți, 2 iulie. Subiectele au fost publicate de stirileprotv.ro și preluate de mai multe publicații centrale și locale. Inspectoratul Școlar al Municipiului București face verificări în acest caz semnalat de Edupedu.ro, conform purtătorului de cuvânt al instituției, Elena Ștefan.
Foto: © Ponpun Tong | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
3 comments
Bine spus Mihai. Asa e! Problema e ..cat timp va mai fi asa?
masuri se iau?! nu…
e de bonton sa dam in profesori,atât…toți neavizații fac asta și scriu adevărate tratate de pedagogie …in rest,haos….zilnic
Este un rezultat excepțional al educației informale. Elevii văd în sfârșit clar ce se întâmplă în jurul lor – poți face școală cât vrei, poți avea cele mai mari note, poți fi cel mai bun în facultate… dar cei cu bani și cu o situație socială bună vor fi NUMAI cei care au pile, cunoștințe și relații. Copiii de oameni bine-puși, indiferent cât de rău stau cu intelectul, sunt cei care vor moșteni cele mai bune poziții, vor avea funcții prin toate companiile – de stat sau private – iar cei de rând vor fi întotdeauna sub ei sau vor trebui să depună eforturi supraomenești ca să ajungă undeva în apropiere (dar tot sub nivelul lor).
Și atunci de ce atâta chin? Dacă furtul și nesimțirea fac succesul în România, ce voiați să învețe elevul român?!