Crește numărul școlilor cu toalete în curte, arată un proiect de HG / În 2024 sunt cu 20% mai multe școli cu latrină decât declara ministra Deca la începutul anului școlar

1.489 de vizualizări
Foto: ISJ Gorj
Numărul unităților de învățământ cu toaletă în curte a crescut cu 20% de la începutul anului școlar, reiese din datele furnizate de autorități. Astfel, un proiect de hotărâre de guvern prevede transferul unor fonduri pentru amenajarea de grupuri sanitare conforme în 227 de școli care nu au astfel de toalete – cu 38 mai multe decât numărul declarat la începutul anului de ministra Educației, Ligia Deca, anume 189 de școli cu latrine. Și acel număr era mai mare decât pragul declarat anterior de oficialități.

Astfel, un proiect de HG pus în transparență, săptămâna trecută, de Ministerul Educației prevede alocarea a circa 20 de milioane de lei astfel:

  • 7,83 milioane de lei pentru școli care au primit finanțare și în anul 2023, pentru amenajarea grupurilor sanitare și asigurarea cu utilități, dar în cazul cărora autoritățile locale fie nu au folosit banii, fie nu au terminat lucrările până la 31 decembrie 2023 – în total, 93 de unități de învățământ
  • 11,88 milioane de lei pentru finanțarea unor lucrări de acest fel în alte școli care nu dispun de grupuri sanitare conforme în acest moment – în total, 134 de unități de învățământ

Acești bani se transferă către bugetele locale ale unităților administrativ-teritoriale unde funcționează acele școli.

Cele 93 de școli din primul grup reprezintă peste jumătate (58%) din cele 159 de școli pentru care, în septembrie 2023, guvernul aloca bani pentru a realiza toalete în școală, având termen până la sfârșitul anului trecut.

Totalul școlilor pentru care, prin proiectul actual de HG, se propune finanțarea construirii de toalete conforme se ridică la 227. Numărul este considerabil mai mare decât cel declarat de ministra Deca la începutul anului școlar.

Atunci, Ligia Deca menționa că mai rămăseseră, în țară, 189 de școli cu toaletă în curte, după ce, pentru 62 de școli, se realizaseră lucrări pe parcursul anului precedent. După cum semnala atunci Edupedu.ro, și acest număr, 189, era mai mare decât cel declarat cu un an înainte (2022) și chiar în vara lui 2023, de 180 de școli cu toalete în curte. 

  • Explicația oferită de ministra Educației pentru acea creștere a fost că „rețeaua școlară este una în evoluție, școlile mai fuzionează sau da, se mai despart în funcție de nevoile locale și atunci această centralizare se cere periodic pentru a avea ultima situație în acest sens”. 

În vara lui 2023, purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, spusese că „în acest an, avem 180 de școli cu toalete în curte”, cifră similară celei prognozate de fostul ministru al Educației, liberalul Sorin Cîmpeanu, în septembrie 2022.

Potrivit Notei de fundamentare a proiectului de HG pus în consultare acum de Ministerul Educației, Guvernul alocă astfel de fonduri din 2019. Iar pentru anul în curs, în bugetul Ministerului Educației au fost alocați 30,6 milioane de lei (cu aproximativ 50% mai mult decât sumele propuse acum spre alocare) pentru „continuarea îmbunătății condițiilor din unitățile de învățământ care funcționează cu grupuri sanitare situate în curte, fără apă curentă și fără canalizare”.

Procedurile pentru achiziția lucrărilor de investiții și derularea contractelor revin autorităților locale, care dispun de utilizarea acestor bani.

Proiectul de Hotărâre de Guvern:

Sume alocate pentru școli finanțate și în 2023, dar unde lucrările nu. au fost realizate sau finalizate:

Sume alocate pentru grupuri sanitare în școli care nu dispun de toalete conforme:

Citește și:
La o săptămână după ce a început școala, Guvernul alocă bani pentru ca 159 de școli să aibă toalete în școală / Banii trebuie folosiți până la finalul anului, iar autoritățile locale trebuie să plătească din bugetul propriu pentru cheltuieli legate de branșamente
Aritmetica ministrului Ligia Deca, în cazul toaletelor din curtea școlilor. Anul trecut erau 180 de școli cu latrină, anul acesta mai sunt 189, după ce în ultimul an pentru 62 de școli au fost construite WC-uri în interior. Explicația: „Școlile mai fuzionează sau se mai despart în funcție de nevoile locale”
Sorin Cîmpeanu, ministru al Educației în țara europeană cu cele mai multe școli care au latrine: Toaleta, chiar dacă este în curte, ea poate să fie conformă. Cu toții am fost la festivaluri, cu toții mergem la plajă și sunt toalete conforme

2 comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Roxana Pațurcă este din nou șefa Inspectoratului Școlar Călărași, după ce fusese dată afară de ministrul Cîmpeanu anul trecut pentru “afirmațiile denigratoare” cu privire la România educată, pe care o cataloga drept “un titlu jignitor”, iar despre Iohannis spunea că “este un penal cu imunitate absolută”

Conducerea Inspectoratului Școlar Județean Călărași este asigurată, de la sfârșitul anului trecut, de Roxana Pațurcă, cea care, cu mai puțin de un an înainte, fusese dată afară de ministrul Educației,…
Vezi articolul

Industria meditațiilor private a ajuns la 120 de miliarde de dolari, în China. Guvernul de la Beijing vrea să interzică meditațiile în weekend, pentru reducerea “programului de lucru al elevilor” și pentru a stimula rata natalității

Guvernul chinez pregăteşte noi reguli care să combată creşterea explozivă a industriei meditaţiilor private, în ideea de a reduce presiunile asupra şcolarilor şi a stimula rata natalităţii prin scăderea costurilor…
Vezi articolul

O profesoară universitară predă la grupa la care e și studentă: “Demult voiam să parcurg această specializare, dar na, vine mintea un pic mai târziu” – Gazeta de Dimineață / Ministerul Educației anunță că a cerut punct de vedere Universității din Petroșani

Mai mulți angajați ai Universității Petroșani sunt colegi de grupă la o facultate din cadrul acestei universități, scrie Gazeta de dimineață. Aceștia au început noua facultate, direct din anul al…
Vezi articolul

Proiect de lege pentru anularea Evaluării Naționale și a Bacalaureatului și echivalarea examenelor, depus la Parlament de un deputat PMP / Consiliul Legislativ: Toți absolvenții care au picat BAC-ul anii trecuți “ar urma să fie promovați”

Un proiect de lege care prevede că Evaluarea Națională și Bacalaureatul pot fi înlocuite cu mediile din gimnaziu și liceu sau cu mediile obținute în timpul anului la materiile de…
Vezi articolul

Croația investește 180 de milioane de euro pentru digitalizare în educație. Cei mai mulți bani – din fonduri europene. Țara are o populație de aproape cinci ori mai mică decât a României și de cinci ori mai puține școli

Un eveniment găzduit, marți, de Comisia Europeană pune în lumină un proiect asumat deja la nivel comunitar drept studiu de caz pentru întărirea componentei digitale în învățământ. Anume, un proiect…
Vezi articolul