Creditul fiscal pentru educație timpurie și un pachet de stimulente pentru companiile care investesc în educație, adoptate de Parlament

2.162 de vizualizări
Foto: Taylor Wilcox – Unsplash.com
Companiile vor putea beneficia de credit fiscal atunci când plătesc serviciile de educație timpurie pentru copiii angajatilor, într-un cuantum de maximum 1500 lei/lună, care se scade fie din impozitul pe profit datorat statului, fie din impozitul pe salarii reținut de contribuabili pentru angajați, fie din TVA datorată sau din accizele datorate, potrivit unei modificări a Codului Fiscal adoptate miercuri de Parlament cu 250 voturi pentru, 9 abțineri și un vot împotrivă, scrie readynation.ro.

Totodată, companiile care investesc în învățământul dual univesitar sau preuniversitar pot deduce cheltuielile efectuate cu organizarea și desfășurarea acestuia.

În plus, sumele investite și mijloacele fixe deținute și utilizate pentru organizarea și desfășurarea învățământului preofesional și tehnic, învățământului dual preunivesitar și univesitar sunt amortizabile.

Bursele, premiile și alte drepturi sub formă de cazare, masă transport, echipamente de protecție primite de elevi și studenți pe parcursul învățământului dual preunivesitar/univesitar, profesional și tehnic nu se impozitează.

Noua reglementare este avantajoasă pentru operatorii economici, dar și pentru stat deoarece încurajează mamele să se întoarcă la locul de muncă, iar cuantumul unei indemnizații de 85% pentru creșterea copilului este de aproximativ 1.800 de lei –  calculat la valoarea unui salariu mediu -, însă, conform noii prevederi, statul va trebui să renunțe la un impozit de numai 1.500 de lei, pentru încurajarea educației timpurii. Un alt aspect care trebuie luat în considerare este că statul român nu poate asigura suficiente locuri în creșe și grădinițe pentru a satisface numărul mare de cereri, însă, datorită prevederilor favorabile oferite de noua lege, companiile și corporațiile mai mari își pot înființa chiar propriile creșe, din aceste sume, dacă este necesar și situația o impune”, a declarat Szabó Ödön, inițiatorul actului normativ, potrivit udmr.ro.

Sursă foto: Taylor Wilcox/Unsplash


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Curtea de Apel București a decis anularea a 9 puncte din noile standardele de acreditare și evaluare periodică ale școlilor, prevăzute în Hotărârea de guvern 994 din 2020 și a respins toate celelalte plângeri ale Asociației Școlilor Particulare ca neîntemeiate / Decizia nu e definitivă, poate fi atacată cu recurs

Curtea de Apel București a decis azi, în primă instanță, anularea a 9 puncte din noile standardele de acreditare și evaluare periodică ale școlilor, prevăzute în Hotărârea de guvern 994…
Vezi articolul

Școala în campania electorală. Echipa de robotică a Liceului de Informatică din Arad, folosită politic de primarul-candidat Călin Bibarț, PNL, contrar legii. Directoarea școlii și inspectorul școlar general, numit pe filieră liberală, spun că nu știu despre ce e vorba

Primarul liberal al Aradului, Călin Bibarț, candidat pentru un nou mandat, a publicat luni seară, pe pagina sa de Facebook, un spot în care echipa de robotică a Liceului Național…
Vezi articolul