“Cred că Franța ar trebui să retragă ordinul ministrului care a fost dovedit că plagiază” – conferențiarul universitar Ruxandra Ivan, căreia i-a fost acordat Palmes Académiques, ordin acordat anterior și ministrului acuzat de plagiat Sorin Cîmpeanu / Ea a invocat integritatea academică în discursul prin care, miercuri seară, a primit ordinul

1.019 vizualizări
Sursa: Facebook – Matei Martin
Onestitatea academică a fost invocată de Ruxandra Ivan, conferențiar la Facultatea de Științe Politice a Universității din București, în discursul prin care, miercuri seară, a primit ordinul “Palmes Académiques“ în grad de Cavaler, într-o ceremonie găzduită de ambasadoarea Franței în România, Laurence Auer.  Același ordin – dar la un grad superior, de Comandor – îi fusese înmânat și actualului ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, despre care jurnalista Emilia Șercan a arătat într-o investigație Pressone.ro că a plagiat. Contactată joi în legătură cu evenimentul de miercuri, ea Ruxandra Ivan a apreciat pentru Edupedu.ro că “Franța ar trebui să retragă ordinul ministrului care a fost dovedit că plagiază”. Întrebată în legătură cu situația ministrului Cîmpeanu, ea a considerat că “a avea miniștri în guvern care sunt plagiatori dovediți este absolut inadmisibil”
  • În cadrul ceremoniei de miercuri, potrivit precizărilor transmise Edupedu.ro de către Ambasada Franței, ambasadoarea Laurence Auer a înmânat însemnele Ordinului Palmes Académiques următoarelor persoane: “doamnei Adina Magda Florea, Prorector al Universității Politehnica din București (în grad de Cavaler), doamnei doctor Ruxandra Ivan, Conferențiar universitar la Facultatea de Ştiinţe politice din cadrul Universităţii Bucureşti (în grad de Cavaler), domnului Bogdan Suditu, Conferenţiar universitar doctor la Facultatea de Geografie din cadrul Universităţii Bucureşti (în grad de Cavaler).” Un prim anunț privind ordinul acordat Ruxandrei Ivan a fost făcut, pe Facebook, de Matei Martin, jurnalist la Radio România Cultural.

În discursul rostit miercuri seară, conf. dr. Ruxandra Ivan a spus, între altele, conform textului transmis la solicitarea Edupedu.ro:

“Dacă m-am referit la valorile pe care le apărăm împreună, nu pot să închei fără să menționez o altă valoare esențială pentru profesia noastră, o valoare cultivată prin toate interacțiunile noastre cu colegii francezi și europeni și care astăzi este din ce în ce mai amenințată: onestitatea academică. Eu consider că este de datoria noastră să apărăm onestitatea academică prin toate mijloacele pe care le avem la dispoziție.”

  • Textul în limba franceză, variantă în care a fost rostit în cadrul evenimentuluI: “Et si j’ai parlé des valeurs que nous défendons ensemble, je ne peux pas conclure sans une référence à une autre valeur essentielle pour notre métier, valeur que nous avons cultivée à travers toutes nos interactions avec les collègues français et européens, et qui se voit aujourd’hui de plus en plus menacée : l’honnêteté académique. Je considère que c’est notre devoir de défendre l’honnêteté académique par tous les moyens à notre disposition.”

Ea a explicat, joi, pentru Edupedu.ro că acest ordin i-a fost acordat “pentru modul în care cariera mea a fost legată de francofonie, de limba franceză și de instituțiile academice franceze cu care am colaborat”. (Mai multe despre cariera Ruxandrei Ivan – aici)

În cadrul ceremoniei menționate, a arătat cadrul universitar, “am insistat asupra valorilor comune care leagă România de Franța, asupra modului în care Franța a contribuit la dezvoltarea mediului academic românesc în anii ’90. Și printre aceste valori comune, pe care noi și colegii francezi din mediul academic le împărtășim, am menționat onestitatea academică. O aluzie directă la situația domnului ministru” Sorin Cîmpeanu, despre care Pressone.ro a scris că și-a însușit prin plagiat – într-un curs de specialitate – 13 capitole publicate anterior în mod repetat sub semnătura altor doi profesori de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București (USAMV-B).

  • “Referitor la decorație”, a continuat Ruxandra Ivan pentru Edupedu.ro, “cred că Franța ar trebui să retragă ordinul ministrului care a fost dovedit că plagiază”. Doar că, a comentat ea, “acesta este un gest care nu se anunță public”, în condiții obișnuite.

Ruxandra Ivan despre proiectele de legi ale educației și despre acuzațiile de plagiat:

  • “În ceea ce privește cazul ministrului, eu am semnat acea petiție pentru demiterea ministrului în baza modului în care a redactat și formulat legile educației. Mi se pare că ultima chestiune, cea cu plagiatul, este inadmisibilă. Și în general mi se pare că a avea miniștri în guvern care sunt plagiatori dovediți este absolut inadmisibil. Ar trebui să se întâmple ceva în spațiul public, în această privință. Dar, după cum știți, suntem cu toții atât de uimiți că aceste lucruri se întâmplă și, cumva, orice reacție avem, nu suntem luați în considerare. Petiția cu câteva zeci de mii de semnături a fost complet ignorată. Dovezile de plagiat au fost caracterizate drept “habarnism”.”

Întrebată despre reacțiile la nivel academic cu privire la cazul de plagiat, ea a apreciat: “Cred că ar fi bine să fim mai uniți atunci când ne exprimăm pe scena publică și să lucrăm mai mult împreună astfel încât să apărăm profesia și onoarea profesiei.”

Despre “Palmes academiques”

Amintim că, în urmă cu un an, ordinul „Palmes academiques în grad de Comandor” îi fusese acordat și ministrului Sorin Cîmpeanu, pentru promovarea limbii franceze din funcția de președinte al Agenției Universitare a Francofoniei (AUF). Distincția, care datează din 1808 și este una dintre cele mai vechi acordate de Franța, recompensează personalitățile din domeniul educației și persoanele care au contribuit la îmbogățirea patrimoniului național.

  • Ordinul are trei grade: Cavaler (precum cele acordate miercuri seară, inclusiv Ruxandrei Ivan), Ofițer, respectiv Comandor (gradul cel mai înalt, acordat ministrului Sorin Cîmpeanu.
Citește și:
VIDEO Ordinul „Palmes academiques” în grad de Comandor, oferit ministrului Educației Sorin Cîmpeanu de ambasadoarea Franței Laurence Auer / Cîmpeanu: Trebuie să mărturisesc că nu am învățat limba franceză în școală
Pressone: Cum legiferează Sorin Cîmpeanu în interes propriu: a plagiat în 2006, ca universitar, iar în 2022, ca ministru, încearcă să-și auto-amnistieze plagiatul
Clotilde Armand, primarul Sectorului 1: Solicit public autorităților franceze retragerea ordinului „Palmes académiques” acordat lui Sorin Cîmpeanu, pentru că nu este permis ca acest ordin să fie acordat pentru impostură și plagiat. Am anunțat și Agenţia Universitară a Francofoniei despre acest plagiat grosolan

1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Profesorii din România vor participa la TALIS 2024, anunță Ligia Deca, după adoptarea în Guvern a deciziei. Vor fi colectate “informații directe” privind dezvoltarea profesională, convingerile și atitudinile cadrelor didactice

România va participa la studiul internațional TALIS 2024, după cum a anunțat astăzi Ligia Deca. „Decizia a fost adoptată în ședința de astăzi a Guvernului și constituie un pas important…
Vezi articolul

Elevii de la Colegiul Pedagogic din Iași vor învăța în viitorii trei ani în containere / 600 de elevi au fost evacuați din sălile lor de curs, din cauza riscului seismic de gradul unu al clădirii principale / Soluția a fost agreată de părinți și profesori

Elevii Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu” din Iaşi vor învăţa, potrivit autorităţilor locale, într-o construcţie modulară, în arealul unităţii de învăţământ. Această soluţie ar urma să fie aplicată din toamnă, fiind…
Vezi articolul

DOCUMENTE Ghidul pentru dezvoltarea serviciilor de educație timpurie complementare a fost lansat în consultare publică / Cu cel mult 250.000 euro se poate dota o grădiniță comunitară pentru 40 de copii. Tablete pentru copii și realitate virtuală augmentată, printre prevederi

Ministerul Educației lansează în consultare publică Ghidul solicitantului aferent apelului „Dezvoltarea serviciilor de educație timpurie complementare”, apel de proiecte care va fi finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență – Componenta C15: Educație, potrivit…
Vezi articolul