Mesaj puternic al ministrului Educației și Cercetării, Daniel David, de susținere a directorilor care au dat concurs pe post și care au presiuni politice. În conferința de presă de la minister, de joi 27 martie, oficialul a transmis că „factorul politic trebuie să nu ajungă la nivel de școală”. Acesta a anunțat că prin viitoarea metodologie de concurs pentru posturile de directori, programate pentru organizare la finalul acestui an, „va trebui să protejăm directorii care câștigă concursul de astfel de influențe” politice.
Daniel David a declarat în raspunsul la întrebarea Edupedu.ro, că este dispus să discute ce fel de influență politică și câtă trebuie să existe la nivelul inspectoratelor școlare județene, dar în școli nu.
Acesta a anunțat că, dacă acest guvern va rămâne și după luna mai, va fi organizat concurs pentru directorii de școli. Un astfel de concurs ar trebui organizat pentru posturile care se vacantează peste 9 luni (posturi ocupate după etapa octombrie-decembrie din 2021) și cele care sunt vacante și neocupate după cele trei runde de concurs din 2021-2022.
Redăm declarația oficialului:
În condițiile în care acest guvern își continuă activitatea, vom face concurs (n.red, pentru ocuparea posturilor de directori). Cred că factorul politic trebuie să nu ajungă la nivel de școală. La nivel de inspectorate, cum tot public am spus, este de discutat până unde ajunge factorul politic, dar la nivel de școală, nu. Așa că cu siguranță noi vom gândi o metodologie astfel încât concursurile să fie făcute și o metodologie bună în care să nu simulăm concursul, ci să fie concursul Ok.
Raluca Pantazi, Edupedu.ro: O analiză făcută de edupedu.ro pe pe baza datelor Ministerului Educației arată ce 760 de directori care au câștigat concursul pentru aceste funcții în 2021-2022 au fost dați afară sau și-au dat demisia până la începutul acestui an școlar. Avem semnale că unele dintre aceste demiteri au fost pe criterii politice pentru că directorii respectivi nu răspundeau comenzilor de la politicienii locali care conduc inspectoratele…
Daniel David: Va trebui ca prin metodologia de concurs să protejăm directorii care câștigă concursul de astfel de influențe. Și dacă apar astfel de influențe să găsim mecanisme de sesizare prin care, repet, să fie protejați. Eu cred că, dacă sunt dispus să discut și tind să problematizăm până unde merge influența politică, la nivel de inspectorat – acolo poate să facă sens, într-o anumită paradigmă – la nivelul școlii ar trebui să ne bazăm pe management performant, cu concursuri făcute pe bune și cu protecția celor care au câștigat concursul.
Raluca Pantazi, Edupedu.ro: Dar care este mesajul transmis inspectorilor școlari?
Daniel David: Mesajul este acesta: la nivel de școlii eficiența administrativă trebuie să bată influențele politice”.
Edupedu.ro a scris în urmă cu o lună că în anul școlar 2023-2024, erau ocupate „prin detașare în interesul învățământului” 2.101 posturi de conducere în școli, din care 1.373 posturi de directori și 728 posturi de director adjunct, potrivit celui mai nou Raport privind situația din învățământul preuniversitar, dat publicității de Ministerul Educației și Cercetării luna aceasta. Numărul posturilor de conducere ocupate „din pix” este, astfel, cu 765 mai mare decât numărul posturilor rămase neocupate după cele trei valuri de concursuri de director organizate în perioada 2021-2022. Înseamnă că tot atâția directori, dintre cei numiți prin concurs, au părăsit funcția, din vara anului 2022, când a avut loc ultimul val de concursuri, până în anul școlar 2023-2024. Iar aceștia au fost înlocuiți cu alții numiți de inspectori, la rândul lor numiți politic.
4 comments
dumneavoastră sunteți pus politic, domnule profesor? și dacă sunteți pus politic cât a costat? ce părere de specialitate aveți despre corupție? se mai poate face ceva? sau e prea târziu?
Probele subiective trebuie eliminate din concursul pentru directori. Interviul, de va fi, trebuie să elimine % adus de persoana politică din comisie, practic maxim să asiste, fără influențarea vreunui % din notă, scor.
Ca declarație, mi se pare neinspirata avertizarea că dacă guvernul va rămâne, atunci vor avea loc concursuri… E ca o invitației la neschimbare.
Nu în aval de concurs trebuie ferită conducerea școlilor de politizare, ci în amonte. Pentru asta, însă, ar fi nevoie de o țară nouă, neviciată de tradiționala vasalizare a funcțiilor manageriale de către factorul politic.
Baliverne!
Va fi mai politizat.
Mai ales la proba de interviu , dat cu consilieri locali uneori analfabeți dar experți în lingușire.