Cred că cea mai mare problemă în momentul de față în școli este enorma disparitate între ce fac unii profesori și alți profesori la clasă, spune filologul Liviu Papadima: Profesorii sunt și ei, ca orice tagmă profesională, de multe tipuri: o treime de profesori buni și foarte buni, o treime mediocri și o treime slabi și foarte slabi

236 de vizualizări
Foto: Liviu Papadima / captură – TVR+
Filologul Liviu Papadima, profesor la Universitatea din București, a declarat, la emisiunea Educația la putere de la TVR 2, că „cea mai mare problemă în momentul de față în școli este enorma disparitate între ce fac unii profesori și alți profesori la școală”. Acesta a mai spus că, în mediul universitar, avem „o treime de profesori buni, foarte buni; o treime mediocri; o treime slabi și foarte slabi”.

”Cred că cea mai mare problemă în momentul de față în școli este enorma disparitate între ce fac unii profesori și alți profesori la școală. Deci, în clase diferite sunt planete diferite. Cum era titlul celebru al unei cărți. (…) Așa arată lucrurile”, a precizat Liviu Papadima

Moderatoare: Implicit o critică, dar constructivă, adusă profesorilor. De la ei se așteaptă adevărata resetare a educației în România?

Liviu Papadima: E o critică adusă iarăși ipocriziei. Profesorii sunt și ei, ca orice tagmă profesională, de multe tipuri, inclusiv la universitate, ce-am descoperit și eu, văzând și alte universități, predând la Universitatea din Viena 5 ani, unei peste alții, aceeași regulă ca și în Universitate din București, în linii mari: o treime de profesori buni, foarte buni; o treime mediocri; o treime slabi și foarte slabi. Deci, în mediul universitar. (…) Învățământul s-a masificat imens și nu mai putem să zicem că e doar locul unei super elite (…).

Moderatoare: Ne doare procentul de 66% de slabi și mediocri.

Liviu Papadima: Asta e. Un profesor mediocru e un profesor foarte bun.

Moderatoare: Foarte bun?

Liviu Papadima: Da, atâta vreme cât își face treaba. (…) M-am săturat de excepționalismul românesc.

Citește și:
Profesorul Liviu Papadima: Dacă aduci texte neatractive la clasă, vei avea o reacție de respingere din partea elevilor și nu o să ai pe ce construi. Textele sunt la liber, le selectează profesorul cu ajutorul manualului, cu ajutorul copiilor. Intervenția profesorului e crucială

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cîmpeanu, despre cum se va desfășura școala din 8 noiembrie, fizic sau online: În mod clar mergem către o decizie descentralizată / Incidența din localități și rata de vaccinare a profesorilor, posibile criterii / Anunțul oficial, vineri, 5 noiembrie – VIDEO

Decizia modului în care se va relua școala de pe 8 noiembrie încolo ar putea fi luată descentralizat de către fiecare unitate de învățământ în parte, în funcție de incidența…
Vezi articolul

Mai multe asociații de elevi și Federația Părinților și Aparținătorilor Legali critică ordinul de ministru care introduce pilotarea evaluării standardizate în acest final de an școlar: Vor fi aceste teste în concordanță cu programa școlară și sunt avizate de minister?

FePAL și mai multe asociații de elevi ridică un semn de întrebare privind introducerea evaluării standardizate la nivel de program pilot, chiar din acest final de an școlar, propusă printr-un…
Vezi articolul