Educația ecologică a populației este cheia de boltă în realizarea de către România a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă în domeniul Mediului și implicit a tranziției către o economie circulară. România se află încă la început în acest proces complex prin care, până în 2050, să trecem de la o societate de tipul „iei-produci-arunci” la o economie întru totul circulară, fără substanțe toxice și deșeuri, sustenabilă și care să absoarbă tot atât carbon cât emite. Raportul Global Resources Outlook, al Organizației Națiunilor Unite, arată că dacă vom continua să exploatăm resursele în ritmul actual, până în 2050 am avea nevoie de resursele a trei planete Pământ.
Recent Guvernul a adoptat în septembrie 2022 Strategia Națională privind Economia Circulară care stabilește „calea de urmat”, „prin definirea viziunii României de a crea o rută stabilă pentru prosperitatea întregii societăți printr-o creștere economică care să asigure un mediu durabil pentru generațiile viitoare”.
Lansarea campaniei „Metal pentru Viitor” vine în acest context și are loc joi, 3 noiembrie 2022, în cadrul conferinței online “Creator implicat – experiențe practice și viitorul economiei circulare” organizată pe edupedu.ro și pe canalele social media EduPedu, în parteneriat cu As Metal, GreenPoint Management, Linde Gaz România și agenția WebEfektiv.
Înscrieri deschise! Pentru a vă implica activ în partea de dezbatere este necesar să vă înscrieți prin completarea acestui formular special, ușor de completat, și astfel vă puteți auzi întrebarea adresată speakerilor, prin vocea moderatorului. Răspunsurile la întrebări / solicitări vor fi adresate în timpul conferinței, în limita timpului de LIVE sau vor fi publicate în perioada imediat următoare.
Agenda conferinței (speakeri confirmați)
15:00 Deschidere eveniment
Moderator: Mihai Peticilă, fondator și publisher Edupedu.ro
15:05 – 15:20 Economia circulară: soluția pentru viitor – obiective europene și naționale – transpunerea legislației europene la nivel național (poluare, mediu, colectare, reciclare, eficiență)
- Barna TÁNCZOS, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor
15:20 – 15:35 Principii și obiective naționale și europene transpuse în proaspăt adoptata Strategie pentru Economie Circulară. Pregătirea schemei de ajutor de minimis pe economie circulară
- Mirona DAIA, director, politici Industriale, Ministerul Economiei, coordonator Strategia pentru Economie Circulară
15:35 – 15:55 Economia colaborativă – soluții pentru atingerea țintelor pe economie circulară / Transformarea obiceiurilor de consum, colectare și reciclare, identificarea soluțiilor strategice pentru o societate sustenabilă prin păstrarea în economie a valorii resurselor / Viziunea și țintele campaniei Metal pentru Viitor
- Constantin APOSTOL, CEO, AS Metal (partener)
15:55 – 16:05 Stimularea dezvoltării de noi modele de afaceri, cu scopul dezvoltării economiei și al creării de noi locuri de muncă / Metode și resurse pentru educația despre economia circulară – reducerea deșeurilor, reutilizarea, repararea, refacerea și reciclarea materialelor și produselor existente
- Constantin DAMOV, președinte, Coaliţia pentru Economie Circulară (CERC)
16:05 – 16:15 Schimbarea percepției asupra deșeurilor de ambalaje – dezvoltarea infrastructurii sistemului de reciclare, colaborare și implicare între companiile de pe acest lanț, îmbunătățirea metodologiei cadrului legislativ și formarea de bune practici pentru o economie circulară
- Vlad TRUȘCĂ, director operații, tranzacții, GreenPoint Management (partener)
16:15 – 16:25 Economia energetică ecologică: emisii industriale, sisteme de ardere, surse de energie cu emisii reduse de carbon, generarea hidrogenului la scară mare, cu amprentă de carbon zero, utilizând energie regenerabilă (energia solară sau eoliană) pentru a descompune apa
- Richard MOLNAR, manager aplicații tehnice, Linde Gaz Romania (partener)
16:25 – 16:40 Formarea inițială a cadrelor didactice – specializări aferente diferitelor ramuri de economie circulară – soluția pentru profesori de inginerie / Pregătirea studenților de la facultățile de inginerie: oportunități de practică, internship și angajare la companiile de profil care creează noi locuri de muncă specializate pentru o societate eficientă din punct de vedere al utilizării resurselor
- Prof. dr. ing. Radu ȘTEFĂNOIU, decan, Facultatea de Știință și Inginerie a Materialelor, Universitatea Politehnica București
16:40 – 16:50 Programe de educație și conștientizare despre economia circulară atât pentru elevi, cât și pentru studenți, dar și pentru cadrele didactice: metode și resurse, oportunități de practică, internship și angajare la companiile de profil, crearea de noi locuri de muncă specializate pentru o societate eficientă din punct de vedere al utilizării resurselor
- Raul POP, consultant probleme de mediu, manager programme, Asociația EcoTeca
16:50 – 17:00 Concluzii
Cum te poți implica? Înscrie-te și adresează întrebări speakerilor
Dezbaterile sunt deschise de către moderator după scurta prezentare a fiecărui speaker. Vor adresa întrebări și vor ridica teme de discuție atât co-paneliștii cât și moderatorul, dând voce participanților prin adresarea întrebărilor primite prin formularul de înregistrare, disponibil aici: https://forms.gle/rBvqxcDagpx6pEzZA.
Pentru a sublinia importanța tranziției către economie circulară prin educație, Edupedu.ro lansează secțiune dedicată, Zero Deșeuri, în care cititorii pot citi materiale despre acest subiect extrem de important pentru prezent și viitor. Secțiunea este dezvoltată alături de partenerii: As Metal, GreenPoint Management, Linde Gaz România și agenția WebEfektiv.
Metal pentru Viitor are o componentă de conștientizare a managerilor din mediul privat și o alta de educare la toate nivelurile, având în vedere că principiile economiei circulare includ și o schimbare de abordare din partea consumatorilor.
Campania Metal pentru Viitor are drept call-to-action principal realizarea de parteneriate între companii din industrie în vederea implementării modelului economiei circulare. Acesta este și scopul principal al campaniei, realizarea de parteneriate de business fiind singura posibilitate de a implementa principiile economiei circulare.
O altă componentă a campaniei o reprezintă zona de educație, economia circulară și reciclarea fiind domenii puțin cunoscute și accesate în România. Cu toate acestea, implementarea de soluții și modele sustenabile poate aduce companiilor avantaje economice și nu numai.
Urmăriți joi 3 noiembrie 2022, de la ora 15:00, dezbaterea live „Creator implicat – experiențe practice și viitorul economiei circulare” pe edupedu.ro
Importanța tranziției către economie circulară prin educație
- Economia circulară este un concept înțeles prea puțin de către români, iar de multe ori reciclarea este confundată cu selectarea deșeurilor de același tip în diverse pubele. Dacă cetățenii nu înțeleg ce înseamnă, de la copii de grădiniță, elevii din școli și licee, profesorii lor, părinții, atunci nici angajații nu vor ști clar, iar de multe ori nici managerii şi nici politicienii. Comportamentul companiilor va fi apoi direct influențat de cel al reprezentanților acestora. Așa că educația despre economia circulară este fundamentală în acest moment crucial pentru industria românească ce trece printr-o perioadă de criză a resurselor ce se anunță a fi una fără precedent.
- Alinierea urgentă a industriei românești la principiile și mecanismele economiei circulare este probabil singura șansă de salvarea a acestei ramuri economice.
- Economia circulară este un obiectiv național și european, prin care autoritățile vor să creeze un mijloc de creștere a competitivității României și Uniunii Europene prin protejarea companiilor în fața deficitului de resurse și a prețurilor instabile. În esență, prin economia circulă este promovată crearea de noi oportunități economice prin mijloace mai durabile de producție și consum.
- În practică, economia circulară poate să favorizeze crearea de locuri de muncă locale de toate nivelurile de calificare, precum și oportunități de integrare socială. Iar acest lucru este foarte important, având în vedere că există comunități defavorizate sau medii sociale defavorizate în care pot fi identificați beneficiari reali ai dezvoltării care are la bază o economie circulară.
- Conținut integrat pe Edupedu.ro, dezvoltat pe teme agreate cu experții AS Metal și ai partenerilor din asociație, în cadrul unui proiect editorial extins pe o perioadă de 3 luni.
- Raportul Global Resources Outlook, al Organizației Națiunilor Unite arată că dacă vom continua să exploatăm resursele în ritmul actual, până în 2050 am avea nevoie de resursele a trei planete Pământ. Limitarea resurselor și problemele climatice ne impun ca până în 2050 să trecem de la o societate de tipul „iei-produci-arunci” la o economie întru totul circulară, fără substanțe toxice, sustenabilă și care să absoarbă tot atât carbon cât emite, potrivit Parlamentului European.
- Criza provocată de pandemie a scos în evidență neajunsuri ale lanțurilor de resurse și ale lanțurilor valorice care afectează IMM-urile și industria.
- Pentru a înțelege mai bine toate acestea, exemplele pot funcționa ca adevărate experiențe de învățare. Unul elocvent ar putea fi cel al metalelor și aliajelor lor, care pot fi utilizate în mod ciclic, astfel încât să nu consumăm resurse în plus pentru fabricarea unor noi produse. De exemplu, știați că aluminiul extras din minereurile de bauxită înseamnă aproximativ 678 mil. de tone din 1888 până în prezent. Datorită reciclării și recirculării acestui metal perfect pentru aceste procese, 75% din această cantitate este încă în uz, potrivit datelor campaniei „Metal pentru Viitor”.
- Ca și apelurile pentru consumatori, apelul din această campanie este similar, dar adresat companiilor – tot ce trebuie să facă acestea este să se asigure că nu aruncă obiecte care conțin aluminiu, astfel că acestea în loc să ajungă simple deșeuri, vor constitui materiale pentru produse noi, deci „materie primă”.
- În plus, companiile pot face acest proces unul eminamente educativ, implicându-i pe angajați care, la rândul lor vor transfera acest model sustenabil și în familii.
1 comment
Felicitari, o initiativa laudabila in actualul context economic!