În fiecare an, de sărbători, profesorii și personalul administrativ din Colegiul “Mihail Cantacuzino” Sinaia fac zilnic un schimb de mici cadouri, în luna decembrie. Toți sunt “îngerași”, unii pentru ceilalți, în anonimat. Înțelegerea într-o cancelarie este foarte importantă, spun aceștia pentru EduPedu.ro, deoarece definește spiritul dintr-o școală.
Astfel, în luna sărbătorilor de iarnă, cadrele didactice dar și personalul auxiliar didactic și cel nedidactic din liceu devin “îngerași” și își oferă, zilnic, bilețele cu aprecieri și câte o surpriză dulce (ciocolată, mandarine, napolitane) într-un joc în care participă toți. Fiecare își face o documentare despre cel pe care l-a ales prin tragere la sorți și poate coopta alți profesori să ajute să îl cunoască mai bine pentru a-i lăsa cadouri personalizate.
În secret, colegii profesori au grijă de persoana respectivă până în săptămâna dinainte de vacanța de iarnă, când aceștia mai pregătesc, în holul cancelariei, o întâlnire de Crăciun – acolo cântă colinde împreună și își spun gândurile, în spirit de sărbătoare, față de colegi. “Anul acesta, însă, grija este (și) mai mare, date fiind condițiile impuse de pandemie, ca în orice spațiu”, menționează profesorii colegiului.
Este foarte important să existe apreciere, recunoaștere și înțelegere într-o cancelarie, spun aceștia, deoarece definesc mediul de lucru din școală.
- “Îngeraşul secret schimbă atmosfera în toată şcoala. În cancelarie, e tare plăcut să vezi în fiecare pauză reacţiile încântate ale câte unui coleg. Şi, pentru că aşa a funcţionat la noi în şcoală, îngeraşii au cerut ajutorul elevilor, aşa că toată şcoala forfoteşte de voie bună şi de mesageri de gânduri bune. Unele clase au preluat ideea, aşa că ultimele săptămâni de şcoală înainte de Crăciun se încarcă de bucurie, încât toată lumea parcă vine mai cu drag la şcoală” – Genoveva Cerchez, profesor de limba și literatura română la CMC Sinaia.
Regulile jocului: “Nu știu cine a inventat Îngerașul secret, dar mi se pare mai tare decât Secret Santa. Pentru că e un joc de cunoaștere şi dăruire şi de apropiere. Cum se joacă:
- Se fac bilețele cu numele tuturor din şcoală – profesori, personal administrativ şi de întreținere – absolut toate numele;
- Fiecare participant extrage câte un nume;
- Vreme de două – trei – patru săptămâni (cât se stabilește, dar cel puţin două, ca să fie timp de documentare) fiecare are grijă de persoana al cărei nume e pe bilet. Cât se poate de în taină, aşa încât cel de care ai grijă să se simtă ocrotit şi preţuit, fără să ştie cine e îngerașul său. E important să faci cercetări, aşa încât ajutorul, încurajările şi preţuirea să fie cât mai personalizate. Un bilețel de încurajare, un ajutor pe care îl oferi direct sau indirect, căci poţi angaja ajutoare!
- Partea cea mai bună este că atât cât durează jocul, toată lumea, în dorința de a ghici cine e îngerașul său, suspectează pe toată lumea de… lucruri bune!
- La petrecerea de Crăciun, primim toţi un dar simbolic (cel mai sigur e să se stabilească o sumă pe care să o respecte toată lumea) şi când primim darul spunem cine credem că este îngerașul secret.
- Apoi cântăm cu toții colinde”, a explicat Genoveva Cerchez pentru EduPedu.ro.
“Îngerașul secret” la clasă “apropie mult colectivul”
Alexandra Stroe, profesor de informatică și TIC la Colegiul “Mihail Cantacuzino” din Sinaia, organizează același joc, de sărbători, în clasa la care este dirigintă. “Eu sunt îngerașul unei fete din cămin, îi trimit diverse și la cămin și în clasă, am aflat ce muzică îi place, ce seriale urmărește și țin cont“, spune aceasta; “E minunat cum apropie mult oamenii, colectivul“.
În acești doi ani cu pandemia de Covid-19, a găsit o alternativă la bilețelele scrise de mână pe care elevii ei le lăsau pe bănci pentru ceilalți: elevii de la 12B își notează gândurile pentru cei pe care îi au în grijă și în aplicația Padlet.