Costurile unor containere dotate corespunzător și care să aibă ceva șanse să primească autorizație de funcționare de la DSP trec de 20.000 de euro, susţine Marian Damoc – Investment Manager al unui ONG care dotează școli din Jud Bacău cu astfel de utilități. Acesta spune, într-un mesaj trimis către Edupedu.ro că “dacă nu există nici rețea de apă în zonă, atunci situația se complică și mai tare. Ministrul nu a citit nici legislația care reglementează numărul de toalete din școli unde, de exemplu, la 200 de copii sunt obligatorii minimum 13 cabine de băieți și 13 cabine de fete. Știți vreo școală care respectă acest număr?”. Mesajul vine în contextul în care ministrul Educaţiei a anunţat că are în buget 65 de milioane de lei pentru ca şcolile cu toaletă în curte să cumpere toalete modulare, tip container, complet utilate.
Iată mai jos mesajul complet al lui Marian:
”Cum în ultima perioadă am devenit destul de pricepuți în subiectul WC-urilor din școli și știm cât costă și cât de complicat birocratic e să le faci respectând legislația din construcții, pot spune cu lejeritate că Teodorovici bate câmpii și de această dată… Costurile unor containere dotate corespunzător și care să aibă ceva șanse să primească autorizație de funcționare de la DSP trec de 20.000 de euro. Dacă nu există nici rețea de apă în zonă, atunci situația se complică și mai tare. Ministrul nu a citit nici legislația care reglementează numărul de toalete din școli unde, de exemplu, la 200 de copii sunt obligatorii minimum 13 cabine de băieți și 13 cabine de fete. Știți vreo școală care respectă acest număr?
Cea mai mare minciună stă însă în acel număr de 1400 de școli care nu ar avea grup sanitar interior. Județul Bacău figurează în aceste date cu doar 37 de școli, însă recent am solicitat Inspectoratului Școlar Județean să îmi spună care sunt cele aflate în această situație. Cum am vizitat zeci de comune în ultimii doi de zile de umblat prin județ, nu mică mi-a fost mirarea să văd cum școli fără apă curentă apar în statistici ca fiind racordate la rețeaua publică de apă în condițiile în care aceste utilități nu există în toată zona sau că au dotări pe hârtie care în realitate nu există. Iar multe alte școli și grădinițe pe care le-am văzut personal și se încadrează în această categorie nu apar în datele oficiale. I-am informat pe cei de la inspectorat despre situație și aștept un „recensământ” real în următoarea perioadă. Cert e că, dacă toată lumea a raportat ca în Bacău, numărul clădirilor școlilor fără condiții igienice minime la nivel național este mult, mult mai mare.
Partea bună în toată povestea e că presiunea publică pusă pe acest subiect în ultimul an începe să dea roade (abia în ianuarie 2018 românii au auzit niște cifre oficiale de la fostul ministru Liviu Pop), subiectul acaparând tot mai multă atenție și, iată, inclusiv ceva acțiuni, chiar dacă suntem încă departe de rezolvarea cu adevărat a problemei.
Din păcate, problemele din infrastructură nu se opresc la grupurile sanitare. Sunt zeci, poate sute de clădiri în care copiii învață în clase încălzite cu sobe vechi care nu mai fac față. În câteva școli avem și astfel de investiții în centrale termice și cunosc și aceste situații. Despre terenuri de sport sau laboratoare nici nu mai vorbesc…Cel mai grav este însă fenomenul închiderii școlilor structură din mediul rural. În ultimii 3 ani, doar în Bacău sau închis 211 astfel de școli din totalul de 511. Asta pune mare presiune pe problema transportului elevilor la școli, neexistând suficiente microbuze școlare. O altă problemă tot mai extinsă este învățământul simultan, pe care îl văd extinzându-se de la an la.”
Ministrul Educaţiei a anunţat recent că are în plan dotarea tuturor şcolilor care au încă toaleta în curte cu WC-uri de tip container, tot în curte, după modelul elveţian. Bugetul pentru cele 1.489 de şcoli ar fi de 65 de milioane de lei.
Ministrul Finanţelor a declarat şi el că proiectul va porni foarte repede şi că se va rezolva problema acestor şcoli în acest an. Containere al costa câte 10.000 de euro bucata.
Sursa foto: chv.at