Corpul de Control al Ministerului Educației face verificări la Colegiul Hasdeu din Buzău, la peste o lună de când directoarea și-a dat demisia pe motiv că Inspectoratul face presiuni asupra conducerii Liceului – surse

12.803 vizualizări
Liceul Hasdeu din Buzău / Foto: Facebook.com/ Cristina Bogdan
Corpul de Control al Ministerului Educației este în aceste zile în control la Colegiul Național „B.P. Hasdeu” din Buzău, potrivit surselor Edupedu.ro. Verificările vin la peste o lună și jumătate după ce directoarea Colegiului, Virginia Tănăsescu, și-a dat demisia. Ea a acuzat presiuni și ilegalități din partea conducerii Inspectoratului școlar Buzău pentru ca o profesoară de Germană să predea Limba română, deși este „incapabilă să susțină orele”. Părinții, elevii și profesorii din Colegiu au semnat memorii de susținere a directoarei, pe care le-au trimis și la Ministerul Educației, iar Inspectoratul școlar a venit în control la Colegiu pe 19 aprilie. Rezultatele verificărilor încă nu au fost comunicate deși Edupedu.ro le-a cerut. De asemenea, am solicitat un punct de vedere al Ministerului Educației imediat ce directoarea și-a dat demisia. Când îl vom primi îl vom publica.

Ministerul Educației a trimis Corpul de Control la Colegiul National B.P. Hasdeu, potrivit surselor Edupedu.ro. Verificările vin la o lună și jumătate de când directoarea Colegiului, Virginia Tănăsescu, și-a dat demisia pentru că acuză presiuni din partea Inspectoratului școlar. Conducerea ISJ ar fi acceptat ca o profesoară de Limba română să primească mai multe ore într-un mod „care nu este conform cu mișcarea personalului didactic”, spune directoarea. Cererea profesoarei fusese depusă în afara calendarului de mobilitate și, conform regulilor, respinsă de directoare, dar ISJ a aprobat totuși cererea.

Mai mult, demisia vine pe fondul unor plângeri făcute de părinții elevilor din trei clase ale liceului, care semnalează mai multe probleme la orele susținute de profesoara de limba română în cauză, despre care directoarea spune că este „incapabilă să susțină orele”. La fel susțin și elevii.

Directoarea demisionară a Colegiului este încă în perioada de 45 de zile în care asigură conducerea Liceului.

Între timp, profesoara de limba română a intrat în concediu medical și și-a depus dosar de transfer pentru a preda la altă școală. Momentan nu mai predă elevilor de la Colegiul Hasdeu, și potrivit surselor Edupedu.ro, după prima repartizare a dosarelor de pretransfer, profesoara nu a fost repartizată la altă școală.

Amintim, inspectorul școlar adjunct Dan Popescu spunea pe 19 aprilie, atunci când ISJ a efectuat un control la Colegiu, că inspectoratul vrea să rezolve problema și a lăsat de înțeles că ar putea fi un control la clasa profesoarei de limbă română, în caz că va continua să facă aceleași greșeli, potrivit unei declarații făcute pentru SansaNews.ro.

Informații de context

Directoarea Colegiului Național „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Buzău, Virginia Mîndruță, și-a dat demisia la începutul lunii aprilie. Gestul vine pe fondul unor plângeri făcute de părinții elevilor din trei clase ale liceului, care semnalează mai multe probleme la orele susținute de o profesoară de limba română.

Directoarea spune despre aceasta că a intrat pe catedra de Limba română într-un mod „care nu este conform cu mișcarea personalului didactic” și a explicat cum a fost chemată la inspectorat pentru a îi admite o cerere de completare a normei didactice a profesoarei, cerere care fusese depusă în afara calendarului de mobilitate și, conform regulilor, respinsă de directoare. „Speram să fie ce a fost în trecut, să nu fie repetabil și s-a dovedit a nu fi așa”, spune directoarea. „Este incapabilă să susțină orele” și îi insultă pe elevi la clasă, mai precizează cadrul didactic care și-a dat demisia din funcție pentru că „am simțit că nu-mi mai pot apăra elevii”.

Edupedu.ro a încercat să o contacteze telefonic și prin mesaje pe profesoara în cauză, dar nu am primit răspuns.

Vineri, 5 aprilie, zeci de elevi au venit la școală cu flori și au scris o petiție în care o roagă pe directoarea Virginia Mândruță să nu demisioneze.

Șefa Inspectoratului școlar județean Buzău, Daniela Palcău, membră PSD, candidată la alegerile pentru Senat în 2020, a spus pentru Edupedu.ro că nu știe exact motivul demisiei directoarei Colegiului B.P. Hasdeu.

„Nu am reușit să stau de vorbă cu doamna director. Demisia doamna depus-o pe data de 3 aprilie, nu a precizat care sunt motivele. Motivul pentru care doamna și-a dat demisia, personal, nu îl cunosc. Doamna nu a venit să prezinte personal această demisie. Am găsit documentul la mapă. Urmează să am o discuție cu dumneaei luni, pentru a vedea care este motivul și bineînțeles, cu siguranță, dacă este motiv personal, o să aștept conform legii cele 45 de zile, conform codului muncii”. Până la ora 17:30, luni, 8 aprilie, șefa ISJ nu a solicitat directoarei colegiului să vină la Inspectorat pentru a sta de vorbă.

Între timp, profesoara de limba română, care ar fi fost impusă directoarei de către șefa ISJ Buzău, a depus la Inspectorat un dosar pentru a se muta din Colegiul B.P. Hasdeu, dar potrivit surselor Edupedu.ro, încă nu a fost repartizată la o altă școală. În prezent este în concediu medical.

Sute de părinți de la Colegiul Hasdeu din Buzău au depus pe 12 aprilie la Inspectoratul școlar un memoriu prin care o susțin pe directoarea Virginia Mîndruţă Tănăsescu: “Suntem nevoiţi să semnalăm îngrijorarea cu privire la relaţia deficitară dintre ISJ Buzău şi conducerea Colegiului, care are un impact negativ atât asupra procesului educativ din școala noastră dar și a imaginii învățământului buzoian”, scriu părinții în memoriu.

La rândul lor, și profesorii de la Colegiul Național B.P. Hasdeu din Buzău au avut mesaj de susținere pentru directoarea demisionară Mîndruță și semnal de alarmă față de „atitudinea neprincipială” a Inspectoratului școlar: Nu putem și nu vrem să ne creștem elevii în cultura rușinii, a compromisului, a nonvalorii, a fricii.

Mai mulți inspectori școlari au mers în control la Colegiul Hasdeu joi, 18 aprilie, la aproape 3 săptămâni de când directoarea Virginia Tănăsescu și-a dat demisia. Inspectorul școlar adjunct spune că ISJ înțelege nemulțumirea părinților și “vrea să rezolve situația”.

Citește și:
Control al ISJ Buzău la Colegiul Hasdeu, la aproape 3 săptămâni de la demisia directoarei, care acuză presiuni din partea ISJ pentru a acorda ore unei profesoare “incapabilă să susțină ore”: Înțelegem nemulțumirea părinților și vrem să rezolvăm situația, spune inspectorul adjunct Dan Popescu
Sute de părinți ai elevilor de la Colegiul Hasdeu din Buzău au depus un memoriu la Inspectoratul școlar, în care o susțin pe directoarea care a demisionat pe fondul unor presiuni de la ISJ: Semnalăm îngrijorarea cu privire la relaţia deficitară dintre ISJ Buzău şi conducerea Colegiului, care are un impact negativ asupra procesului educativ
Profesorii de la Colegiul Național B.P. Hasdeu din Buzău, mesaj de susținere pentru directoarea demisionară Mîndruță și semnal de alarmă față de „atitudinea neprincipială” a Inspectoratului școlar: Nu putem și nu vrem să ne creștem elevii în cultura rușinii, a compromisului, a nonvalorii, a fricii
Am demisionat pentru că am simțit că nu-mi mai pot apăra elevii, spune Virginia Mîndruță, directoarea Colegiului Național Hasdeu din Buzău / Aceasta acuză inspectoratul școlar de presiuni și ilegalități pentru ca o profesoară de Germană să predea Limba română, deși este „incapabilă să susțină orele” / Șefa ISJ, Daniela Palcău, neagă acuzațiile: Inspectoratul nu impune un profesor


2 comments
  1. La câte pile și relații are Isj Buzău la minister, va spun de pe acum faptul ca nu acest corp de control va spune ca nu a găsit nimic ilegal. O doamna din minister s-a transferat la Buzău, sa nu uitam asta și un secretar de stat se pare ca ar fi de prin Buzău. Deci…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Dezbatere publică online pe tema proiectului pentru sume forfetare acordate elevilor navetiști lăsați fără transport gratuit de la începutul școlii, organizată vineri, 24 noiembrie, de Ministerul Educației / Înscrierile sunt deschise

O dezbatere în sistem videoconferință va fi organizată vineri, 24 noiembrie, de la ora 11, de Ministerul Educației, pe marginea unui proiect de Hotărâre de Guvern (HG) lansat săptămâna trecută…
Vezi articolul

Alianța studenților, despre cei 2,28% din PIB pentru educație, propuși prin proiectul de buget: „o condamnare a sistemului de învățământ la necompetitivitate și inechitate” / Angajamentele guvernului – „o simplă maculatură care să ia ochii”

Intenția Guvernului de a aloca educației nu 6% din PIB, cât prevede Legea educației, ci 2,28%, potrivit proiectului de buget pentru 2022, reprezintă “o condamnare a sistemului de învățământ la…
Vezi articolul