„Noi așteptăm dotările tehnice și vă garantez că profesorii sunt pregătiți să meargă mai departe. Și există soluții și cu o bază legală adecvată, astfel încât profesorii să nu fie expuși”, a spus Cornelia Popa, vicepreședinte al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), în cadrul unei dezbateri la Digi24. Ea a răspuns astfel unei întrebări referitoare la soluția pe care o are ministerul pentru situațiile în care profesorii refuză să țină ore online. În emisiune, gazda Cosmin Prelipceanu a insistat că problema elevilor cărora unii profesori refuză să le predea online persistă, în condițiile în care 60% dintre inspectorii școlari sunt implicați în campania electorală pentru alegerile din 27 septembrie.
Informația privind inspectorii școlari a fost publicată inițial de Dela0.ro, care a scris că “în mai puțin de un an de guvernare liberală, ministrul Educației Monica Anisie a schimbat 85% din conducerile inspectoratelor școlare județene, înlocuind 36 de inspectori generali. Între noii numiți 31 sunt membri PNL. Iar 25 dintre aceștia candidează la alegerile de săptămâna viitoare pentru poziții de consilieri locali sau județeni.”
Potrivit Corneliei Popa, echipamentele necesare în școli nu ar fi putut fi procurate deoarece nu ar fi putut fi accesați banii de la guvern, mulți inspectori fiind prinși în campanie:
- “Suntem prinși cu campania electorală, mulți inspectori sunt și ei prinși cu campania și până în prezent nu au fost accesați acești bani. Dacă ne preocupam din luna aprilie să absorbim aceste fonduri, să avem mijloacele tehnice în clasă, nu ne mai puneam această problemă”.
Reprezentanta sindicatului vede mai multe motive pentru care unii profesori refuză să predea online, dar printre cele enumerate de ea niciunul nu ține de opțiunea sau decizia profesorilor – cele mai multe reprezintă probleme asociate tehnologiei, legilor și normelor sau comportamentului elevilor. Ea a menționat doar în treacăt faptul că “mulți” profesori nu și-au dat acordul pentru “difuzarea imaginii” lor, conform GDPR:
- „[Profesorii respectivi] fie nu au dotările tehnice necesare, fie unii s-au confruntat cu situații ciudate în ultima parte a anului școlar trecut, în care unii elevi au dat linkurile altor colegi, care au intrat și au deranjat ora, au fost jigniți profesorii, imaginile au fost puse pe Facebook. Situațiile s-au repetat, iar Ministerul Educației nu a făcut nimic, legislația practic nu susține acuratețea unei lecții, cum participă elevii, ce obligații au și ce se întâmplă dacă nu-și respectă aceste obligații”.
- „Alți colegi spun că, deși au acces la internet, copiii de acasă nu receptează mesajul, nu se aude prin mască și nu reușesc să lucreze simultan și cu elevii din clasă și cu cei de acasă și atunci caută soluții. Și desigur, mulți țin la faptul că nu și-au dat acordul pentru difuzarea imaginii” conform Regulamentului european privind protecția datelor personale.
1 comment
“echipamentele necesare în școli nu ar fi putut fi procurate deoarece nu ar fi putut fi accesați banii de la guvern, mulți inspectori fiind prinși în campanie” vedem ce conteaza cu adevarat pentru ei, vai de noi