În Mediterana antică, Corintul era o putere economică. Construit pe un istm îngust – o fâșie de pământ care leagă două suprafețe de uscat, orașul controla comerțul dintre nordul Greciei și peninsula Peloponez. Delimitat de o parte și de alta de golfuri protejate în mod natural, Corintul era, de asemenea, un pod convenabil între Marea Egee și Marea Ionică, scrie Smithsonian Magazine, scrie G4Media.ro.
Portul principal al orașului, situat de-a lungul Golfului Corint, a fost cel mai mare port din Grecia antică. În cadrul unor lucrări anterioare, arheologii care au examinat morminte și documente istorice au dezvăluit că negustorii au navigat din portul, cunoscut sub numele de Lechaion, cu peste 2.600 de ani în urmă, în secolul al VII-lea î.e.n.
Aceștia au făcut acest lucru în nave probabil încărcate cu ceramică, parfumuri, alimente și țesături pentru a face comerț în întreaga regiune.
Dar o descoperire recentă – cinci bucăți de cărbune brun și o porție de poluare cu plumb antic – a împins istoria acestui port central cu cel puțin 500 de ani în urmă, făcându-l unul dintre cele mai vechi porturi active din Europa. Istoria revizuită provine dintr-un efort internațional de cercetare care a cercetat portul antic începând din 2013.