Corectarea de la examenele Evaluarea Națională și BAC 2023 ar putea fi digitalizată în toată țara, spune secretarul de stat Sorin Ion. Profesorii evaluatori vor fi formați în luna mai, iar „o lucrare dată în Iași poate fi corectată de un profesor de la Constanța și unul de la Timișoara” / Ministerul vrea să achiziționeze o platformă pentru corectarea digitalizată

Sorin Ion / Foto: Facebook.com

Lucrările scrise ale elevilor care participă la Evaluarea Națională și BAC 2023 ar putea fi corectate digitalizat în toată țara, potrivit lui Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației. Acesta a declarat pentru Edupedu.ro că „o lucrare dată la Iași poate fi corectată de un profesor de la Constanța și unul de la Timișoara”. Inițial, secretarul de stat a făcut anunțul într-o conferință organizată de site-ul Educație Privată.

Sorin Ion a mai spus pentru Edupedu.ro că achiziția de scannere este în curs de derulare și că Ministerul Educației intenționează să aibă propria platformă pentru corectarea digitaliză a lucrărilor.

Acesta a declarat că profesorii urmează să fie formați în luna mai: „Vom face și formări, sigur că da. Acum vor fi făcute cumva în cascadă, formăm oameni la nivel de județ, pentru că vorbim de foarte mult personal implicat aici. (…) Probabil undeva în luna mai. Numărul de profesori este cel pe care îl folosim, de obicei, la examenele naționale”.

„Nu discutăm aici despre o lucrare pe care profesorul o vede scanată și își notează ceva pe o hârtie. Împreună cu lucrarea, există și baremul digital, care face singur calculele, calculează nota, calculează automat eventualele diferențe de notare dintre doi profesori. Știți bine că, la evaluarea națională, la diferență de un punct, lucrarea trebuie evaluată de alți doi profesori. Ei bine, platforma identifică lucrurile automat și le repartizează altor doi profesori”, a precizat Sorin Ion.

Amintim că elevii din Dâmbovița au avut lucrările corectate digitalizat la Evaluarea Națională 2022, iar cei din Călărași, la Bacalaureat 2022. Ei au dat examenele în scris, în formatul clasic, dar la final au fost scanate de profesorii din comisie. Prin acest program pilot, ministerul a vrut să elimine subiectivitatea în corectarea lucrărilor.

Redăm declarațiile secretarului de stat Sorin Ion, despre corectarea digitalizată a lucrărilor de la Evaluarea Națională și BAC 2023:

Edupedu.ro: Ați declarat, într-o conferință, că sunteți convins în proporție de 90% că lucrările de la Evaluarea Națională și Bacalaureat 2023 vor fi corectate digitalizat. Care sunt pașii?

Sorin Ion: Două chestiuni distincte: 1 – achiziționarea de scannere pentru fiecare sală de clasă în care vom susține examenul. Știți cum a funcționat programul pilot în județele Dâmbovița și Călărași, anul trecut. În fiecare sală de clasă am avut un scaner. Când elevul a predat lucrarea, am scanat-o, am încărcat-o în platformă, doar că atunci am lucrat cu niște parteneri de la Intuitext. Acum, partea a doua este mai complicată, să realizăm platforma. Achiziția de scannere este deja în derulare, anunțul este pe site-ul Unității de Management al Proiectelor cu Finanțare Externă. Pentru platformă, definitiv în caietul de sarcini zilele acestea. Intenționam să achiziționăm platforma. De asta, am și zis că sunt 90% sigur. Evident, este un procent, am estimat și eu, pentru că vom depinde de realizarea acestei platforme.

Edupedu.ro: Despre câte școli este vorba?

Sorin Ion: În toate, adică în toate școlile în care se susține examen, în centre de examen. Să zicem că numărul maxim la Evaluarea Națională este undeva în jur de 12.000 de săli de clasă, la bacalaureat sunt ceva mai puține. În perspectivă, probabil, anul viitor (2024 – n. red.) vrem să organizăm titularizarea și definitivatul în același fel.

Profesorii vor fi formați. La programul pilot, am realizat un ghid pentru profesorul evaluator și un ghid pentru profesorii din centrele de examen. Vom face și formări, sigur că da. Acum vor fi făcute cumva în cascadă, formăm oameni la nivel de județ, pentru că vorbim de foarte mult personal implicat aici. Pentru evaluarea aceasta, am constatat anul trecut că ai nevoie de competențe foarte înalte digitale, competențe de bază pe care oamenii noștri le au deja.

Edupedu.ro: Când vor fi formați profesorii?

Sorin Ion: Probabil undeva în luna mai. Numărul de profesori este cel pe care îl folosim, de obicei, la examenele naționale. Din punct de vedere al persoanelor implicate, nu se schimbă nimic. Un profesor va primit tot 100 de lucrări, în medie. Fiecare lucrare va fi corectată de doi profesori. În principiu, regulile rămân aceleași, doar că nu mai transportăm lucrările dintr-un județ într-altul, noaptea, cu mașinile, cu riscurile de rigoare. Evităm atâtea formalități: de numărat lucrările, predarea la centrul județean din județul de origine, la centrul de evaluare din județul evaluator, la fiecare profesor când se distribuie. În momentul de față, procesul este foarte complicat și birocratic.

Ei bine, la programul pilot, lucrurile acestea s-au simplificat foarte mult. Ceea ce este important de înțeles este că, pentru elevi, nu se schimbă absolut nimic. Elevul își predă lucrarea ca și până acum, doar că, din momentul predării lucrării, procedurile noastre se îmbunătățesc. Când am derulat proiectul pilot, am cules și feedback de la cadrele didactice. A fost mult peste așteptările noastre feedbackul pozitiv, peste 95% dintre profesori au spus că preferă acest mod de evaluare.

Nu discutăm aici despre o lucrare pe care profesorul o vede scanată și își notează ceva pe o hârtie. Împreună cu lucrarea, există și baremul digital, care face singur calculele, calculează nota, calculează automat eventualele diferențe de notare dintre doi profesori. Știți bine că, la evaluarea națională, la diferență de un punct, lucrarea trebuie evaluată de alți doi profesori. Ei bine, platforma identifică lucrurile automat și le repartizează altor doi profesori. Repet, lucruri au funcționat foarte încurajator anul trecut, la pilot.

Edupedu.ro: Profesorii corectori se vor cunoaște între ei, vor fi din aceeași localitate?

Sorin Ion: Nu. O lucrare dată la Iași poate fi corectată de un profesor de la Constanța și unul de la Timișoara, pentru că ei vor fi înrolați într-o bază de date, iar lucrarea se duce în mod aleator.

Educepu.ro: Deci nu există posibilitatea ca o lucrare să fie corectată de doi profesori din aceeași localitate.

Sorin Ion: Nu, nici măcar din același județ. Platforma redirecționează lucrările către profesorii de oriunde din țară, cu excepția județului de origine.

Calendarul probelor de la Evaluarea Națională 2023 este următorul:
Calendarul oficial al examenului național de Bacalaureat 2023, Sesiunea iunie – iulie 2023
Calendarul Bacalaureatului de toamnă 2023
Citește și:
Corectarea digitalizată a lucrărilor de la examenele naționale din Franța. Profesorii corectează pe calculatoare personale și nu sunt toți formați pentru acest tip de corectare nici în 2022 după 6 ani de folosire / Ce fac cadrele didactice în aplicația specială de evaluare – VIDEO
Exit mobile version