Corectare examene 2024. Ligia Deca anunță că a „rezolvat” eroarea din platforma digitală care permitea punctaje diferite pentru grile, de la profesori diferiți: „Dacă se găsesc diferențe la itemi obiectivi, lucrarea se întoarce la profesor”

Ligia Deca / Foto: Gov.ro

Lucrările de la examenele naționale, precum Evaluarea Națională pentru elevii de clasa a VIII-a și Bacalaureatul 2024 se întorc la profesori, în platforma de corectare digitalizată, dacă sunt identificate diferențe de notare la itemii obiectivi, cum sunt, de exemplu, subiectele tip grilă. Ministra Educației a spus că a fost realizată în platformă o modificare pentru acest aspect, citată de România TV.

Potrivit oficialului, lucrările se vor întoarce la profesori pentru a corecta inadvertența în momentul în care există o diferență între punctajul oferit de celălalt profesor care formează perechea de evaluatori.

„În ceea ce privește itemii obiectivi, acele lucruri care țineau de grile și erau niște diferențe de interpretare, acolo am rezolvat în platformă, în sensul în care, dacă se găsesc diferențe la itemi obiectivi, lucrarea se întoarce la profesor pentru a corecta această inadvertență”, a spus Deca, potrivit sursei citate.

Modificarea vine după ce Edupedu.ro a semnalat în exclusivitate, pe 8 aprilie, la o lună după simulările de Bacalaureat și două de la cele de Evaluare Națională (EN VIII) 2024, că Ministerul a negat inițial problema și că avea să organizeze Evaluarea Națională cu aceeași greșeală identificată la simulare, referitor la punctaje diferite între profesori la subiecte grilă.

Instituția a răspuns ulterior Edupedu.ro că nu este o chestiune tehnică care se poate rezolva, ci „o decizie ministerială”. Apoi, pe 9 aprilie, Ministerul Educației a transmis Edupedu.ro că „încearcă” o modificare a platformei de corectare digitalizată de la Evaluarea Națională 2024, astfel încât greșelile de notare de la subiectele grilă să se întoarcă „la aceiași corectori, cu rugămintea să se mai uite o dată, să nu fie o eroare umană”detalii aici.

Acum, problema a fost „rezolvată în platformă”, după cum a declarat Deca, lăsând de înțeles că de fapt a fost în tot acest timp o chestiune tehnică. Între timp, nu se știe câți elevi au fost nedreptățiți – de această eroare majoră calificată ca „rezolvată” de Ligia Deca – la pilotările de la Evaluare Națională și Bacalaureat de anul trecut sau la simularea națională din luna februarie, pentru EN VIII.

Citește și:

Ministra a subliniat că în acest an „am mărit onorariile [pentru profesorii din organizarea examenelor naționale], mai mult pentru cei care scanează lucrările, pentru că sunt responsabilități suplimentare. Acest lucru ne va face siguri că avem resursa umană necesară și că încărcarea pe fiecare profesor corector scade, să nu mai fie o încărcătură suplimentară așa cum a fost la simulări”.

Edupedu.ro a arătat într-un articol sumele primite în plus de profesorii care participă la Evaluarea Națională, Bacalaureat, Admitere liceu, Titularizare și Definitivat în 2024, față de 2023. Singurele funcții fără majorare sunt la Definitivat: președinții comisiilor din centrele de evaluare cu peste 250 de candidați și secretarii – detalii aici.

Întrebată dacă profesorii care au avut lucrări cu diferențe mari față de notarea celuilalt corector din pereche vor mai corecta anul acesta, Deca a spus:

„Nu, cei care au avut diferențe semnificative față de colegii lor în corectură nejustificate nu vor mai fi selectați pentru corectura din acest an. Vor intra în niște programe de formare și poate în anii următori vor putea reveni în proces. În acest an am considerat că pentru siguranță, este bine ca ei să nu fie implicați”.

Amintim că, de exemplu, peste 25 de lucrări cu diferențe între 1 și 3 puncte, ale unor elevi dintr-o singură școală, la simularea BAC 2024, au fost semnalate de directorul Liceului „Jean Louis Calderon” din Timișoara.

Platforma digitalizată a Ministerului Educației prin care au fost corectate lucrările elevilor de clasa a VIII-a la simularea Evaluării Naționale 2024 a permis înregistrarea de punctaje diferite acordate de către cei doi profesori evaluatori la subiectele de tip grilă și a făcut o medie cu o diferență acceptată a notelor de cel mult 1 punct, declara după simularea din februarie, pentru Edupedu.ro, profesoara de matematică Mihaela Popa.

Exit mobile version