Copilul nu are nevoie, în opinia mea, de atât de multe lucruri pe cât are nevoie de foarte mult timp, spune psihoterapeutul Radu Tănase: Avem foarte mulți părinți care pleacă din casă odată cu copilul, la 7:30-8:00, și ajung înapoi la 18-19

0 vizualizări
Foto: © Chernetskaya | Dreamstime.com
Psihoterapeutul Radu Tănase a vorbit la emisiunea Educația la putere de la TVR 2 despre timpul pe care ar trebuie să-l ofere părinții copiilor: „Avem foarte mulți părinți care pleacă din casă odată cu copilul dimineața, la 7:30-8:00, și ajung înapoi la 18-19”. Aceasta a spus că a văzut „copii în comunități de la gropile de gunoi de lângă orașele mari din România mult mai satisfăcuți afectiv.”

Radu Tănase: Dacă ne uităm în urmă cu 50 de ani, lucrurile stăteau un pic diferit. Și mă refer doar la disponibilitate, nu că făceau ceva mai bine sau mai rău decât facem acum. A fost un schimb. Avem o generație de părinți care au trăit cu lipsuri, ca și copii, care n-au avut adidași, care n-au avut televizor, care n-au avut jucării destule, care n-au avut foarte multe lucruri materiale. Și în mod natural, după 90, generațiile de părinți au pus cumva în vârful piramidei nevoia de a rescrie istoria pentru copiii lor: să le dăm cât mai multe lucruri, să nu cumva să retrăiască experiența traumatizantă prin care am trecut eu. Însă au trebuit să dea la schimb ceva și s-au dat pe sine. Și de aceea avem foarte mulți părinți care pleacă din casă odată cu copilul dimineața, la 7:30-8:00, și ajung înapoi la 18-19.

Moderatoare: Se sacrifică.

Radu Tănase: Îi puteți spune un sacrificiu, dar eu îl văd ca un schimb. Au tranzacționat prezența alături de copilul lor pentru resursa de a le oferi ceea ce ei nu au avut ca și copii.

Moderatoare: Au dat-o pe foloase materiale.

Radu Tănase: Ceea ce nu este deloc fericit, pentru că am văzut copii în comunități de la gropile de gunoi de lângă orașele mari din România mult mai satisfăcuți afectiv.

Moderatoare: Mai fericiți dintr-un anumit punct de vedere.

Radu Tănase: Fericiți în sensul că părinții aveau o disponibilitate mai mare, cu toate carențele educaționale, sanitare. Copilul nu are nevoie, în opinia mea, de atât de multe lucruri pe cât are nevoie de foarte mult timp.

Foto: © Chernetskaya | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Radu Tănase, psihoterapeut: Rolul părintelui nu este să fie prieten cu copilul său. Foarte mulți părinți cu care lucrez resimt presiunea în ceea ce privește performanța și randamentul copilului lor ca proba de netăgăduit a succesului sau a eșecului lor
Directoare de grădiniță: Sunt unii părinți care, din dorința aceasta de a le oferi copiilor maximul de fericire, uită să pună limite, să transmită reguli

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Protest în faţa ISJ Cluj pentru înfiinţarea unei şcoli speciale pentru copiii cu dizabilităţi din zona Turda, care nu pot fi integraţi în învăţământul de masă și nu se pot deplasa la Cluj-Napoca

Peste 50 de persoane , copii cu nevoi speciale şi părinţi ai acestora, au protestat, miercuri, în faţa Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj şi au cerut înfiinţarea unei şcoli speciale…
Vezi articolul

Două regulamente europene și un contract de finanțare au fost încălcate prin proiectul Universității „Dunărea de Jos” din Galați în care au fost constatate nereguli cu impact de 7,28 milioane de lei, spune Ministerul Agriculturii

Controlul efectuat de Ministerul Agriculturii la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, în care au fost constatate nereguli majore în cazul unui proiect din fonduri europene, după cum Edupedu.ro a…
Vezi articolul

Transportatorii din județul Constanța nu fost informați de inspectoratul școlar despre procedura prin care trebuie să acorde gratuit transportul elevilor navetiști. Reprezentantul unei firme: Am primit pe mail niște liste cu numele elevilor, dar nu știm ce să facem mai departe, cum ne recuperăm banii?

“Nu am fost înștiințați în nici un fel, nu am primit nici o adresă oficială de la Inspectoratul școlar județean despre procedura de acordare a transportului gratuit pentru elevi”, spune…
Vezi articolul