Copilul din România poartă prin greutatea ghiozdanelor, de fapt, povara unui sistem care nu este extrem de eficient, spune Anca Tîrcă, expert în educație

Foto: © Pressmaster | Dreamstime.com

Anca Tîrcă, expert în educație, a vorbit la PrimaTv despre greutatea ghiozdanelor copiilor: „Copilul din România poartă, prin greutatea ghiozdanelor, de fapt, povara unui sistem care nu este extrem de eficient”. Aceasta a spus că există o regulă, dar „problema e că nu se respectă”.

„Acest lucru e o problemă mai veche, că discutăm despre ea de ani buni. Din câte ştiu eu, în 2020, ministrul Sănătăţii a dat un ordin în privinţa greutăţii acestor ghiozdane, în care se menţiona că greutatea ghiozdanului nu ar trebui să depăşească 10% din greutatea copilului. Deci, iată că avem o normă, avem o regulă, problema e că nu se respectă.

Copilul din România poartă, prin greutatea ghiozdanelor, de fapt, povara unui sistem care nu este extrem de eficient. (…)”, a precizat Anca Tîrcă.

Prevederile referitoare la greutatea ghiozdanului apar în ordinul ministrului Sănătății nr. 1.456 din 25 august 2020:

Articolul 30 – „(1) Volumul și greutatea manualelor, ale rechizitelor și ale altor materiale necesare în procesul de învățământ, transportate zilnic de elevi la școală și de la școală, trebuie adaptate capacității de efort fizic corespunzătoare vârstei copiilor și tinerilor.

(2) Elevii din ciclul primar si gimnazial folosesc ghiozdane de spate cu fața posterioară întărită.

(3) Greutatea conținutului ghiozdanului la toate ciclurile de învățământ nu trebuie să depășească 10% din greutatea copilului.”

Foto: Ordinul ministrului Sănătății nr. 1.456 din 25 august 2020 – Captură legislatie.just

În 2021, fizioterapeutul Bogdan Goga a declarat, la Digi24, că nu greutatea ghiozdanului este răspunzătoare de durerile de spate ale copiilor care merg la școală, ci „aș zice că cea mai mare problemă este postura prelungită pe care o avem”.

Acesta a subliniat faptul că elevii își petrec majoritatea timpului într-o poziție statică, în comparație cu elevii de acum 20-30 de ani: „Gândiți-vă, acum 20 de ani sau acum 30 de ani, ca să nu mai vorbim, de acum 100 de ani, copiii se mișcau mult mai mult în orice zi, în orice moment”.

Foto: © Pressmaster | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Greutatea ghiozdanului elevilor nu trebuie să depășească 10% din greutatea copilului – prevedere din proiectul Statutul elevului, propus de mai multe asociații de elevi
septembrie 2021 – Problema nu este greutatea ghiozdanului în cazul elevilor care merg la școală, ci „aș zice că cea mai mare problemă este postura prelungită pe care o avem”, Bogdan Goga, fizioterapeut
august 2020 – Elevii din clasele a VIII-a și a XII-a, cei din învățământul primar și de la grădiniță au cursuri numai dimineața, iar ghiozdanul nu depășește 10% din greutatea copilului, potrivit unui Ordin al ministrului Sănătății
Exit mobile version