Copilul de clasa a III-a de la Școala Valea Voievozilor, din Dâmbovița, mutat în mai multe școli pe motiv că ar fi violent, „este un copil normal”, spune reprezentanta CJRAE, după evaluarea psiho-comportamentală a acestuia / Părinții celorlalți 150 de elevi din școală refuză de o săptămână să-și trimită copiii la cursuri de frica lui

8.447 de vizualizări
Foto: ripostapenet.ro
„Desant” al autorităților din Educație în comuna Răzvad, satul Valea Voievozilor, din județul Dâmbovița. Un secretar de stat din Ministerul Educației, șefa inspectoratului școlar județean, șefa CJRAE și reprezentanți ai Direcției pentru protecția copilului au fost la o ședință cu părinții protestatari. La școala din localitate, de câteva zile învață un singur elev din clasa a III-a, restul de 150 de copii din școală sunt ținuți acasă de către părinți, în semn de protest față de mutarea recentă în școala lor a elevului despre care susțin că ar fi violent. Într-o declarație pentru Știrile ProTV, Eugenia Șetreanu, director general al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Dâmbovița, spune că după ce specialiștii CJRAE au evaluat copilul, concluzia a fost că este un elev normal.

„Nu este un copil agresiv. În săptămâna aceasta, toți colegii care au lucrat cu el au spus că este un copil cu care se poate desfășura”, a declarat Șetreanu.

Inspectoarea școlară generală de Dâmbovița, Ileana Nicolaescu, a vorbit și ea despre faptul că nu este un copil violent, dar a spus că poate copilul are probabil „deficit de atenție”, potrivit Agerpres.

Despre părinții care protestează, Nicolaescu spune că „nu ştiu ce anume i-a făcut să înţeleagă că este un copil cu potenţial violent. Nu este. Lucrurile nu stau chiar aşa. Este un copil, probabil că învăţătorul de la clasă ne va spune după ceva timp, cu deficit de atenţie sau ştiu eu ce alte tulburări poate să aibă”.

Tot inspectoarea spune că în dosarul de la Școala Coresi Târgoviște, de unde a fost transferat copilul, „rapoartele pe care doamnele învăţătoare în clasele în care a fost înscris acest copil certifică: el a avut calificative de foarte bine şi un bine”. Când a fost întrebată despre incidentele petrecute la fost școală a copilului, relatate de părinți, inspectoarea șefă a lăsat de înțeles că nu știe despre ce este vorba, iar directoarea școlii Coresi ar fi în concediu medical.

„Nu am avut timpul fizic să văd imaginile de pe camere, am văzut şi eu nişte fotografii cu ghivece sparte, dar nu ştiu exact, doamna director (a Şcolii Coresi, n.r.) este în concediu medical, nu am discutat cu dumneaei despre ghivece, cine le-a spart, s-au alergat acolo, supravegherea elevilor în timpul pauzei se face potrivit regulamentului de organizare şi funcţionare a şcolii, de către profesorul de serviciu“, a spus inspectorul şcolar general Ileana Nicolaescu.

Foto: ripostapenet.ro / Ileana Nicolaescu

Copilul în cauză a fost transferat iniţial de la Şcoala Alexandru Brătescu Voineşti Târgovişte la Şcoala Coresi din Târgovişte, iar acum la şcoala din Valea Voievozilor. Reprezentanţii şcolilor de unde a fost transferat au acuzat că este un copil agresiv.

De la Școala Coresi copilul a plecat în urma protestelor părinților celorlalți elevi. Aceștia prezentau imagini apărute pe Facebook cu mai multe ghivece sparte, susţinând că incidentul a fost provocat de copilul de nouă ani.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgovişte a anunţat, într-un comunicat de presă, remis la sfârşitul lunii trecute, că în perioada noiembrie 2022 – februarie 2023, s-au înregistrat mai multe dosare penale având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de lovire sau alte violenţe, ameninţare, distrugere, portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase, de către un minor de 9 ani de la Şcoala Coresi Târgovişte, persoane vătămate fiind mai mulţi elevi, dar şi personal didactic. S-a dispus clasarea dosarului, fiind vorba de un minor care nu a împlinit vârsta de 14 ani şi nu răspunde penal.

În prezent, la IPJ Dâmboviţa sunt depuse şi alte plângeri ce îl acuză pe copil de acelaşi tip de infracţiuni şi se efectuează cercetări. 

Cazul a fost prezentat de EduPedu.ro încă de miercuri, când scriam că părinții din Școala Valea Voievozilor au fost convocați de către conducerea școlii la o ședință, joi, 9 martie, unde vor fi prezenți un reprezentant al ISJ Dâmbovița, unul de la CJRAE Dâmbovița și unul de la DGASPC Dâmbovița.

Ședința a avut loc, iar la ea a fost și secretarul de stat din Ministerul Educației, Florian Lixandru. Acesta a declarat că „datoria noastră ca instituție de învățământ este aceea de a integra acest copil și de a-i asigura dreptul la educație. Acest copil va beneficia de supraveghere suplimentară din partea unui consilier școlar pus la dispoziție de Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională”, potrivit stirileprotv.ro.

VIDEO: stirileprotv.ro

Inspectoarea șefă a declarat la rândul său că „am prezentat părinţilor prezenţi la întâlnire, în prezenţa directorului unităţii de învăţământ şi a unui cadru didactic, reprezentanţii părinţilor şi reprezentantul domnului primar din comuna Răzvad, am prezentat planul de măsuri şi i-am asigurat de colaborarea tuturor factorilor în vederea asigurării unui climat care să fie sigur pentru toţi, să asigure dreptul la educaţie al tuturor copiilor”. Aceasta a spus că în această săptămână nu a venit la școală niciun alt elev, în afara copilului nou transferat. Aceasta a spus că au fost luate unele măsuri, s-a suplimentat de la o jumătate de normă  la o normă întreagă postul de consilier şcolar şi s-a creat un post de profesor itinerant sau de sprijin care va sta în unitatea de învăţământ.

„Copilul, să ştiţi, colaborează şi lucrează, a stat cele patru ore la şcoală. Astăzi, când am fost, desfăşura activitate specifică, singur în clasă. Altă măsură este consilierea individuală după program, părinţii au acceptat consiliere, pentru că are nevoie copilul de consiliere, el întreabă de colegii lui şi este normal să întrebe, şi programul remedial, cum v-am explicat, consiliere, dacă este cazul, sprijin şi intervenţie în permanenţă şi un inspector din cadrul Inspectoratului Şcolar, de profesie învăţător la bază, care monitorizează împreună cu inspectorul de sector şi întreaga echipă de la management integrarea copilului”, a afirmat Ileana Nicolaescu.

Întrebată dacă în urma discuţiilor de joi, părinţii din Valea Voievozilor au decis să îşi retrimită copiii la şcoală, Ileana Nicolaescu nu a dat un răspuns, susţinând că părinţii au fost probabil influenţaţi de social media şi mass media şi nu ştie ce anume i-a făcut să înţeleagă că e un copil violent.

„Pe dânşii îi veţi întreba. Noi am încheiat dialogul în cele mai bune condiţii şi credem că o comunicare mai eficientă. Dânşii probabil că sunt, vedeţi dumneavoastră, influenţa social media, mass media, nu ştiu ce anume i-a făcut să înţeleagă că este un copil cu potenţial violent. Nu este. Lucrurile nu stau chiar aşa. Este un copil, probabil că învăţătorul de la clasă ne va spune după ceva timp, cu deficit de atenţie sau ştiu eu ce alte tulburări poate să aibă. Rapoartele pe care doamnele învățătoare în clasele în care a fost înscris acest copil certifică: el a avut calificative de foarte bine şi un bine”, a mai spus inspectorul şcolar general Ileana Nicolaescu.

Ea a adăugat că părinţii copilului nu au fost prezenţi joi la întâlnirea de la Valea Voievozilor.

„Nu au fost invitaţi părinţii copilului, întâlnirea a fost organizată de conducerea Şcolii Gimnaziale Răzvad, noi am fost invitaţi”, a susţinut Ileana Nicolaescu.


17 comments
  1. Nu stiu cine si cum l-a evaluat dar a fost plimbat prin multiple gradinite si 3 scoli unde, inclusiv la ultima, au fost nenumarate cazuri de violenta impotriva colegilor sau a cadrelor didactice. Sunt nenumarate cazuri semnalate in presa sunt nenumarate plangeri si dosare penale deschise. Cum nu este un copil violent cand politia a deschis nenumarate dosare? Au fost copii preluati de catre ambulanta cu capete sparte cu atacuri de panica dar expertii au considerat ca are un comportament NORMAL. Cum se poate contrazice relitatea evidenta bazata pe fapte? Din dragoste colegiala sau intamplat aceste zeci de incidente violente care inca se intampla? Expertii evaluatori nu au citit macar articolele din presa? Cum se justifica comportamentul copilului si al parintilor daca totul e ok? sa incerce o evaluare psuhiatrica daca cea psihologica “a iesit perfect”!

  2. Când sunt aduse critici copiilor cu Ces vreau sa vad care sunt argumentele adulților in cazul copiilor tipici care sunt violenți, care au un limbaj de mahala, care agresează profesorii….
    Haideți să vina psihologi independenți să studieze comportamentele copiilor tipici și o să fiți surprinși cate aspecte vor ieși la suprafață ( unele aduse chiar din cadrul familiar).
    Din ce se relatează acest copil are supravegherea unui profesor de sprijin , profesor itinerant , a învățătorului (pai sunt 3 adulți deja la un copil) să fim realiști acasă părinții nu stau mereu amândoi cu ochii pe copil iar aici avem 3 , despre ce discutam ?

  3. Clar(a văzut o tara intreaga) – trebuie o Schimbare de viziune si atitudine la Dâmbovița în primul rand în instituțiile statului -DGASPC…..:((

  4. Logic,nu? Cum sa minta, sa fie bolnavi cu capul (nebuni) atâția parinti? Tupeu/rautate mai frate, nu gluma! :((

  5. nu mai cenzurați!
    nu mai ascundeți adevărul! Scrieți unde lucrează tatăl!
    “Mama” copilului e inspector la DGASPC.
    Voi nu vedeți nici o problemă aici? Nici un conflict de interese?

  6. Probleme au părinții care refuză să își trateze copilul, dar o problemă mare are și școala Ioan Alexandru Bratescu Voinesti( prima școală in care a învățat băiețelul). Sunt mulți copii cu probleme care părăsesc acea școală, fie că părinții realizează că trebuie să scape de acolo , fie că școala îi “obligă” atunci când îndrăznesc să critice sau sa reclame un cadru didactic din respectiva instituție. Cine a mers cu copilul la psiholog in Târgoviște vă poate spune că mai toți se întreabă “ce se întâmplă în acea școală, că de acolo vin mulți copii dați peste cap”.

    1. Nu sunt de acord cu remarcile despre Scoala I A Brătescu Voinesti. Am fost elevul acestei scoli și nu stau deloc lucrurile asa cum afirmați dumneavoastră la nivelul acestei scoli de elita din județul Dâmbovița. :((

    2. Atitudinea negativă a adulților și agresivitatea verbală a acestora îl determină pe copil să își ia ,,măsuri de protecție”, iar ,,exemplul” este însuși comportamentul adulților din jurul său.

  7. sunt șocată. Sute de părinți și sute de copii sunt nebuni. Unul singur e sănătos! Doar atât poate inspectoratul. Sa bage pumnul pe gat cadrelor didactice și părinților
    Felicitări celor din Răzvad

  8. Așadar un secretar de stat, un inspector general școlar și sefa CJRAE au venit să îi ia de proști pe 150 de părinți cu tot felul de declarații specifice…(e totul in regulă, promitem că…, vom face…, noi nu știam nimic…)

    În acest timp parchetul și Politia din Dâmbovița închide dosare penale pe bandă rulantă pt ,, un copil de 9 ani” (nu pt că nu există fapta ci pentru că nu poate răspunde penal minorul)

    Cine minte așadar ca de obicei?
    Politrucii din minister, isj-uri și alte funcții obținute politic, disperați după imagine si cu ochii pe sondaje care continuă să țină gunoiul sub preș în loc să rezolve problemele grave din sistem!

    Cam așa e peste tot.
    Vin inspectorii din ISJ si se adresează ,, omenește “, citez:
    ,, Nu le mai faceți observație. Nu îi mai educați, doar predați.
    Nu mai vrem reclamații la inspectorat. Suportați, așa sunt vremurile”

    Aici s-a ajuns!

    1. Eu cred si sunt de părere,că părinții au o problemă cu acest copil Ei nu îl vor in școală din anumite motive , judecând acest copil fără a ști nimic despre el ,ce fel de oameni sunteți încât să vă comportați așa cu un copilaș, regret că avem așa oameni în secolul acesta 21

    1. Copilul nu este cu cerințe educative speciale. Din ce am citit în articol are numai calificative de foarte bine și un singur bine. În ideea unora orice se întâmplă într-o școală se datorează copiilor cu CES.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Șeful cancelariei premierului: Cunoaștem poziția societății civile. Angajarea răspunderii pe OUG 51 stabilește cadrul pentru organizarea licitațiilor pentru noii operatori de transport și licențe până la 1 iulie 2021

“Cunoaștem poziția societății civile” cu privire la angajarea răspunderii pe OUG 51 privind transportul elevilor, a declarat șeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, întrebat dacă Executivul a luat la cunoștință acuzațiile Asociației…
Vezi articolul

Mario Nava, Director General al DG Reform, Comisia Europeană: Recomandările făcute Ministerului Educației din România „oferă sugestii concrete pentru implementarea pachetului legislativ adoptat anul trecut. Acest lucru va îmbunătăți eficiența și echitatea sectorului educațional din România”

„Sunt încântat că DG REFORM a putut să sprijine Ministerul Educației din România în eforturile sale de reformă în sectorul preuniversitar. Prin intermediul Instrumentului de Suport Tehnic, recomandările oferă sugestii…
Vezi articolul

BREAKING Articolul care prevede acordarea burselor de merit pentru „minimum 30% din elevii din fiecare clasă”, atacat la Curtea Constituțională de Avocatul Poporului, după ce elevi cu medii sub 4 au luat burse: Bursa de merit trebuie să fie expresia unei selecții bazate pe criteriul meritocrației

Avocatul Poporului anunţă, marţi, că a sesizat Curtea Constituţională în legătură cu articolul din legea învățământului preuniversitar care prevede că bursele de merit se acordă pentru „minimum 30% din elevii…
Vezi articolul