Cel puțin 158 de copii au fost uciși și peste 254 au fost răniți în Ucraina de la începutul invaziei, a declarat biroul procurorului general al țării, informează în această dimineață publicația britanică The Guardian.
Biroul a precizat că două dintre victime se numără printre cele 13 persoane ucise atunci când forțele rusești au tras asupra unor mașini civile pe o autostradă din Cernihiv, în jurul datei de 18 martie.
În mesajul difuzat pe canalele Telegram ale guvernului ucrainean, biroul a precizat că numerele din raport nu sunt finale, deoarece existau încă ostilități active care împiedicau o anchetă adecvată, în special în locuri precum Mariupol. G4Media.ro a scris despre cum arăta orașul Mariupol acum 3 zile.
Potrivit The Guardian, Biroul a precizat că sunt 75 de copii afectați în Kiev, 71 în Donețk, 56 în Harkov, 46 în Cernihiv și câte 31 în Mykolaiv și Luhans. Acesta nu a oferit o defalcare a deceselor și a răniților în diferite regiuni.
Civilii suferă: peste 10,5 milioane de persoane au fost strămutate fie în Ucraina, fie în străinătate ca refugiați, “adică aproximativ un sfert din populație”. “În total, se estimează că 13 milioane de persoane au nevoie urgentă de asistență umanitară în întreaga țară”, transmitea Înaltul Comisariat pentru Refugiați al ONU pe 31 martie.
Zonele urbane din Ucraina au fost bombardate în mod repetat, reducând străzi întregi la moloz. Cel puțin 464 de școli și 43 de spitale au fost avariate, conform unei informări din 21 martie a Oficiului care se ocupă de crize umanitare al ONU, pe baza unor date din partea Salvați Copiii. UNESCO informa miercuri, 30 martie, că autoritățile locale ucrainene au raportat 733 de unități de învățământ avariate de la începutul agresiunii rusești.
Bombardamentele neîncetate au forțat cel puțin unul din cinci copii din Ucraina – adică peste 1,5 milioane – să fugă din țară. Aproape șase milioane de copii rămân în Ucraina, mulți dintre ei fiind considerați a fi adăpostiți în interiorul clădirilor care sunt atacate, ceea ce îi face pe copii vulnerabili la rănire sau moarte, precum și la privarea de hrană, apă curată și asistență medicală, atrăgea atenția organizația în același comunicat citat, de pe 21 martie.
Foto: © SlavkoSereda | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.