Copiii din Ucraina au început un nou an școlar în pofida războiului din țară

256 de vizualizări
Foto: © Cherokee4 | Dreamstime.com
Aproape patru milioane de copii ucraineni au început joi un nou an şcolar, la peste şase luni de la invazia Rusiei în Ucraina, scrie Agerpres, care citează agenția Xinhua. Cifrele oficiale arată că 1,78 milioane de elevi ucraineni au ales învăţământul la distanţă, 1,25 milioane formatul mixt şi 864.500, majoritatea în regiunile în care nu există acţiuni militare, au ales cursurile cu prezenţă fizică.

Sursa o citează pe directoarea adjunctă a unui liceu din Kiev, potrivit căreia noul an şcolar nu va fi uşor, nici pentru elevi, nici pentru profesori, iar principalele provocări sunt emoţiile provocate de raidurile aeriene, internetul instabil şi lipsa gadgeturilor pentru învăţământul online.

De la începerea conflictului, Ministerul ucrainean al Educaţiei şi Ştiinţei a introdus trei modele de învăţământ: la distanţă, în format fizic şi în format mixt, a spus ea.

“Şcolile sunt acum obligate să se asigure că elevii primesc educaţie în formatul care este cel mai sigur pentru ei”, a mai spus directoarea citată. În acelaşi timp, a subliniat ea, volumul de muncă al profesorilor ucraineni a crescut semnificativ, deoarece aceştia trebuie să gestioneze atât cursurile online, cât şi cele din clase. 

“Din 100 de profesori din şcoala noastră, circa 30 au renunţat. Principalul motiv pentru care aceştia renunţă este mutarea în alte regiuni mai sigure ale ţării sau plecarea în străinătate pentru o şedere temporară. Cu toate acestea, datorită profesorilor care vin din alte regiuni, şcolile din Kiev nu vor duce lipsă de cadre didactice”, a mai spus ea. 

Totodată, a subliniat ea, numărul elevilor din şcolile de la Kiev a crescut deoarece multe familii strămutate în interiorul ţării şi-au găsit adăpost în capitala Ucrainei. 

Foto: © Cherokee4 | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ușă deschisă pentru aglomerarea claselor de elevi. Din anul școlar 2024-2025, cu aprobarea Ministerului Educației, într-o grupă de creșă pot să fie peste 22 de copii și peste 28 de elevi într-o clasă de gimnaziu și liceu – proiect

Din anul școlar 2024-2025, școlile pot solicita inspectoratelor școlare, în situații excepționale, în baza unei justificări a consiliului de administrație, suplimentarea sau diminuarea cu 2 elevi sub efectivul minim sau…
Vezi articolul
PostBrexit

Ministerul Educației le recomandă cetățenilor britanici din România să intre în procedura de recunoaștere a studiilor. De la 1 ianuarie 2021, recunoașterea academică și profesională nu va mai funcționa ca în cazul statelor UE

Ministerul român al Educației le recomandă “cetățenilor britanici și membrilor acestora de familie să aplice pentru recunoașterea studiilor”, pentru a beneficia de avantajele perioadei de tranziție. De la 1 ianuarie 2021,…
Vezi articolul