Copiii din Ciugud îşi aleg primarul, viceprimarul şi consilierii locali în cadrul proiectului Primăria Copiilor

248 de vizualizări
instrumente de predare la scoala
Foto: © Dreamstime.com
Copiii din Ciugud îşi aleg în această perioadă primarul, viceprimarul şi consilierii locali în cadrul unui proiect denumit „Primăria Copiilor”, transmite Agerpres. Iniţiativa este prima bugetare participativă organizată pentru copii de o administraţie locală din România, iar primăria celor mici va avea la dispoziţie, anul viitor, un buget pentru a dezvolta proiecte destinate copiilor din comună.
  • Aceasta este a doua ediţie a proiectului, alegerile fiind organizate după ce mandatul primilor aleşi s-a încheiat, unii dintre aceştia absolvind cursurile şcolii gimnaziale şi mergând la liceu.

Procesul electoral simulează în cele mai mici detalii alegerile locale: a fost constituit un birou electoral, candidaţii şi-au completat liste de susţinători, iar apoi s-a desfăşurat campania electorală, potrivit sursei citate. Micii candidaţi şi-au făcut afişe, fluturaşi electorali sau mesaje video prin care îşi îndeamnă colegii să le ofere încrederea şi votul.

Dacă la prima ediţie copiii au votat clasic, de această dată au experimentat votul electronic, având în vedere că despre această variantă electorală se vorbeşte tot mai mult la nivel european, iar unele state au şi introdus acest sistem. Astfel, a fost realizată o secţiune specială pe platforma educaţională a şcolii, iar copiii au votat cu userul şi parola pe care le folosesc şi pentru şcoala online, asigurându-se astfel securitatea şi secretul votului.

Copiii aceştia, plini de entuziasm şi cu multe idei bune sunt viitorii cetăţeni ai comunei noastre, iar unii dintre ei chiar vor prelua peste 10, 20 sau 30 de ani frâiele localităţii sau, de ce nu, ale ţării. E important să îi ajutăm să crească frumos şi să înveţe importanţa democraţiei participative”, a spus Gheorghe Damian, primarul Comunei Ciugud.

Noii membri ai Primăriei Copiilor vor fi validaţi, miercuri, la ora 12:00, în sala de şedinţe a Primăriei Ciugud, urmând să depună şi jurământul al preluarea mandatului.

Sub genericul „Primăria Copiilor”, administraţia locală şi Şcoala Gimnazială Ciugud au demarat în anul 2020 un proiect de educare a copiilor privind implicarea cetăţenească şi democraţia participativă. Astfel, copiii sunt învăţaţi ce înseamnă drepturile şi obligaţiile unui cetăţean, cum se desfăşoară alegerea reprezentanţilor în administraţia publică locală şi cum lucrează Primăria şi Consiliul Local. În final, copiii din Ciugud au fost primii din ţară care au implementat bugetarea participativă prin care au ales o serie de proiecte care au fost finanţate din bugetul local. Astfel, administraţia locală a pus la dispoziţie un buget participativ pentru copii în valoare de 50.000 de lei, bani care sunt destinaţi implementării unor proiecte pentru copiii care locuiesc în Ciugud.

Prima ediție a proiectului

Foto: © Lasse BehnkeDreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Citește și: iulie 2021 – VIDEO Robotul “Verzulică” – stația de colectare inteligentă a reciclabilelor din Ciugud / Dan Lungu, coordonator: Copiii din comună colectează ambalaje și primesc monede virtuale care pot fi folosite la nivel local

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Peste 400 de profesori înscriși în Inspectoratul Școlar Civic reclamă că au prea mulți elevi în clasa lor pentru a face o educație de calitate individualizată / Platforma în care aproape 3 mii de cadre didactice sunt consultate pentru luarea deciziilor

După ce aproape 3.000 de profesori s-au înscris în platforma civică digitală, dedicată lor, numită Inspectoratul Școlar Civic, înființată de World Vision România, au fost aplicate o serie de chestionare…
Vezi articolul

DOCUMENTE A fost prelungit termenul până la care universitățile pot depune cereri pentru înființarea de consorții regionale de învățământ dual de câte 21 de milioane de euro fiecare. Ghidul final al solicitantului, publicat de Ministerul Educației

A fost modificată data până la care instituțiile de învățământ superior pot depune cererile online pentru înființarea de consorții duale regionale cu bani din Planul Național de Redresare și Rezistență…
Vezi articolul

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, reacție după ce premierul Cîțu a spus că nu vrea investiții fără rezultate în educație și cercetare: “Mod de gândire similar cu cel al unui buticar”

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) a reacționat, vineri, față de declarațiile premierului Florin Cîțu, care a spus joi că nu dorește să facă investiții fără rezultate în educație, cercetare…
Vezi articolul