Copiii de peste 14 ani vor fi chemați la consultări o dată pe an de Guvern, Parlament sau alte instituții publice locale, pentru a discuta despre drepturile lor – proiect de lege care merge spre promulgare

364 de vizualizări
Foto: © Neirfy | Dreamstime.com
Copiii vor fi consultați pe teme de interes în privința drepturilor lor, potrivit proiectului legislativ privind protecția şi promovarea drepturilor copilului, adoptat de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse. “România devine prima țară din lume care reglementează, la nivel de legislație primară, participarea copiilor în procesul decizional”, anunță instituția. Proiectul de lege, realizat împreună cu World Vision și UNICEF România, poate fi consultat la finalul articolului.

Proiectul legislativ pentru completarea Legii nr. 272/2004 (PLX 417/2024) privind protecția şi promovarea drepturilor copilului care permite participarea copiilor în procesele decizionale la
nivelul administrației publice centrale şi locale a fost adoptat de Camera Deputaților.

Prin adoptarea Legii, “România devine prima țară din lume care reglementează, la nivel de legislație primară, participarea copiilor în procesul decizional”, anunță Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.

Concret, copiii care au minim 14 ani pot participa în procesele decizionale din administrația publică centrală și locală. Mai mult instituțiile publice cum ar fi Parlamentul, Administraţia Prezidenţială, Guvernul, autorităţile administraţiei publice locale trebuie să organizeze anual cel puțin o sesiune de consultări cu copiii pe teme de interes, prevede proiectul de lege care urmează să fie promulgat de președinte.

Art.1431 – Prezentul capitol reglementează participarea copiilor, în vârstă de minimum 14 ani, în procesele decizionale din administrația publică centrală și locală.

“Începând cu 2025, Parlamentul, Administraţia Prezidenţială, Guvernul, autorităţile administraţiei publice locale, precum şi instituţiile publice aflate în subordinea sau coordonarea acestora organizează anual cel puțin o sesiune de consultări cu copiii, care va consta în organizarea unui eveniment sau a unei activităţi dedicate, în care să se asigure un cadru de dialog protejat şi care încurajează participarea în ceea ce priveşte temele de interes pentru aceştia“, mai menționează articolul 143.

(2) – Instituţiile prevăzute la alin.(1) vor planifica un mecanism dedicat de consultări cu copiii în ceea ce priveşte temele de interes pentru aceştia ce va fi activat în funcţie de activităţile şi deciziile respectivei instituţii în măsura în care acestea sunt relevante pentru problematica drepturilor copilului.

Art. 143– Pentru a asigura pregătirea, reprezentativitatea și diversitatea opiniilor
copiilor în consultările organizate, Parlamentul, Administrația Prezidențială ,
Secretariatul General al Guvernului/Cancelaria prim-ministrului, ministerele, consiliile
județene și primăriile desemnează un responsabil pentru realizarea procesului de
participare a copiilor.

Art.II. – (1) În termen de 120 de zile de la publicarea prezentei legi în Monitorul Oficial al României, Partea I, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie va elabora şi propune spre adoptare, prin ordin al ministrului familiei, tineretului şi egalităţii de şanse:

a) ghidul privind organizarea şi desfăşurarea consultărilor cu copiii de către autorităţile publice centrale şi locale;

b) ghiduri metodologice pentru selectarea şi pregătirea persoanelor responsabile de realizarea procesului de participare a copiilor din autorităţile publice centrale şi locale şi pentru raportarea de către acestea a activităţilor de consultare cu copiii.

Principalele obiective ale legii, prezentate de UNICEF România:
  • Începând cu anul 2025, Parlamentul, Administrația Prezidențială, Guvernul, autoritățile administrației publice locale, precum și instituțiile publice aflate în subordinea sau coordonarea acestora se angajează să organizeze anual cel puțin o sesiune de consultări cu copiii, care să încurajeze participarea acestora la discuții pe teme de interes pentru ei.
  • Până la finalul anului 2025, Parlamentul, Aministrația Prezidențială, Guvernul, Consiliile Județene, instituțiile publice aflate în subordinea acestora și municipiile de reședință de județ publică, vor publica pe paginile de internet ale acestora, atât obiectivele pentru anul în curs într-un limbaj prietenos pentru copii, cât și oportunități de implicare pentru aceștia.
  • Instituțiile de stat vor desemna câte un responsabil pentru participarea copiilor care să asigure pregătirea și participarea unui spectru divers de copii în cadrul consultărilor organizate.
DOCUMENT DESCARCĂ Proiectul de lege și amendamentele adoptate pentru completarea Legii nr. 272/2004 (PLX 417/2024) privind protecția şi promovarea drepturilor copilului:
DOCUMENT DESCARCĂ Comunicatul de presă al Ministerului Familiei:

Context: Boardul Copiilor a fost constituit în 2019, în contextul preluării Președinției Consiliul Uniunii Europene de către România, când Guvernul României și UNICEF au colaborat pentru a promova la nivel european, ca o prioritate, dreptul copiilor de a participa la deciziile care îi privesc.

În cadrul unor ateliere de lucru, online și offline, copiii din Boardul Copiilor din România au redactat în primele luni ale anului 2019 versiunea preliminară a „Declarației de la București a copiilor din Uniunea Europeană”, un apel urgent adresat Uniunii Europene și statelor sale membre de a se asigura că participarea copiilor devine o prioritate și o realitate.  

Foto: © Neirfy | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
VIDEO Octavian, membru al Boardului Copiilor UNICEF: Propunem introducerea unui nou obiect de studiu care să ne învețe cum să gestionăm gândurile și emoțiile, dar și training-uri pentru profesori ca să poată identifica cât mai devreme provocări legate de sănătatea mintală

3 comments
  1. Cei de gradinita do cresa nu? Foarte interesant cum nu dam discernamant unui copil de 14 ani sa conduca o motocicleta, dar ii dam drept de decizie in astfel de probleme.

  2. Nu copiii vor fi chemați ci interpușii respectiv cei care vor acapara organizațiile lor prin proprii fii, fiice, nepoți, nepoate, strănepoți si stranepoate.

    Să nu ne amăgim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Transport redus cu 90% pentru studenți și vârsta beneficiarilor majorată până la 30 de ani – măsuri din noua lege a învățământului superior, cu aplicare din septembrie / Impactul financiar este de 200 milioane lei pe an

Studenții vor beneficia de reducere de 90% la călătoria cu trenul, iar vârsta până la care se acordă beneficiarilor această reducere va fi majorată la 30 de ani, potrivit unei…
Vezi articolul

Sorin Radu, rectorul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, despre interesul scăzut pentru Istorie: Reducerea dramatică a numărului de ore și înlocuirea unor profesori de istorie cu suplinitori au generat această reacție

Istoria nu mai este un domeniu atractiv pentru studenți. ”În ultimii ani, unele măsuri luate la nivelul Ministerului Educației, adică reducerea dramatică a numărului de ore de Istorie, înlocuirea unor…
Vezi articolul

După protestele masive ale profesorilor, ministrul Finanțelor îi mulțumește Ligiei Deca pentru majorarea propriului salariu. Marcel Boloș: În calitate de ministru, dar și de profesor universitar, simțim cu toții îmbunătățirea reală a sistemului nostru de remunerație. Felicitări doamnei ministru!

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, îi mulțumește Ligiei Deca pentru majorarea salariilor din Învățământ: „Vă vorbesc în calitate de ministrul al Finanțelor, dar și de profesor universitar, în care simțim cu…
Vezi articolul