Copiii de grădiniță din Republica Moldova primesc mâncare gratuit și au program zilnic de 9 sau 10 ore, chiar și în mediul rural, spune ministrul Educației, Dan Perciun – VIDEO

Ministrul Dan Perciun / Sursa: Facebook - Dan Perciun

Copiii din Republica Moldova care merg la grădiniță primesc mâncare gratuit, a spus ministrul Educației, Dan Perciun, cu ocazia vizitei ministrei Educației, Ligia Deca în țara vecină, din 24 septembrie. El a mai spus că programul este de 9 ore pe zi, chiar și peste 10 ore și în mediul rural.

În cadrul dezbaterii “Investiția în educația timpurie și îngrijirea copiilor” organizată la Chișinău, ministrul Educației din Republica Moldova a subliniat că țara sa investește peste media europeană în educație timpurie: “Suntem la 1,8% din PIB când vine vorba de investiții în grădinițe, comparativ cu o medie europeană de 1,6%, dar media europeană include și învățământul primar”, a spus Perciun.

Ministrul Educației din Republica Moldova a spus că toate “grădinițele oferă acces gratuit la grădiniță, inclusiv alimentație gratuită”. El a făcut declarația în cadrul dezbaterii din 24 septembrie, “Investiția în educația timpurie și îngrijirea copiilor” organizată la Chișinău, la care a fost prezentă și Ligia Deca.

Dan Perciun a mai spus că investiția instituției în educația timpurie reprezintă 30% din bugetul Ministerului, în timp țări europene “în linii generale investesc cam 10% din tot bugetul pe educație în grădiniță”.

El a mai spus că nu există comună în care să nu fie o grădiniță în Republica Moldova iar programul creșelor este unul extins pentru a ajuta familiile care muncesc: de 9 ore pe zi, chiar și peste 10 ore și în mediul rural.

La rândul său, Ligia Deca nu a spus ce procent din bugetul Educației alocă educației timpurii, dar a precizat că familiile din țara noastră au totuși nevoie de grădinițe și creșe cu program prelungit, fără să spună și care sunt costurile pe care le achită părinții.

Este clar că familiile au din ce în ce mai mult nevoie de astfel de servicii de calitate, cu program prelungit, îi spunem noi, dar el e un program normal, dacă e să te uiți la cum arată viața unei familii active și la diversitatea de abordări și servicii în funcție de contextul familiei și de de necesități“, a spus Deca.

Discursul integral al ministrului Educației din Republica Moldova despre investiția în educația timpurie:

“Din punct de vedere a investițiilor pe care le face statul Republica Moldova în învățământul preșcolar, noi stăm destul de bine, inclusiv în comparație cu multe țări europene, reieșind din resursele pe care le avem astăzi. Am să vă dau câteva cifre pe care le-am și verificat înainte să vin aici la conferință ca să le confirmăm și care încă o dată confirmă că se face un efort semnificativ și există această recunoaștere a valorii adăugate pe care oferă învățământul preșcolar pe tot parcursul vieții pentru copii. Suntem la 1,8% din PIB când vine vorba de investiții în grădinițe, comparativ cu o medie europeană de 1,6%  dar media europeană include și învățământul primar. Deci, din punct de vedere efortului pe care o facem pentru investiții din grădiniță, suntem peste ceea ce structural face o țară europeană astăzi. 

În același timp, uitându-ne un pic pe structura cheltuielilor pe niveluri, când vine vorba de țările europene, în linii generale, ele investesc cam 10% din tot bugetul pe educație în grădiniță. Noi investim 30% ceea ce este mai aproape de acea curbă pe care am văzut-o și care sugerează că ar trebui prioritizat anume acest nivel de educație când vine vorba de investiții. Suntem o țară care oferă acces la educație preșcolară în toate localitățile. Nu cred că avem vreo comună din Republica Moldova care să nu aibă o grădiniță și ăsta este un lucru extrem de valoros, extrem de important și pe care trebuie să-l păstrăm cu orice preț. Sunt multe țări care și-ar dori să poată să ofere o asemenea rețea când vine vorba de educația preșcolară. Suntem o țară care oferă acces gratuit la grădiniță și inclusiv alimentație gratuită. Iarăși nu este neapărat o abordare standard.

Mai mult ca atât, majoritatea grădinițelor din Republica Moldova lucrează timp de 10,5h inclusiv cele din mediul rural. Majoritatea covârșitoare a cărora sunt deschise timp de 9 ore. Iar nu sunt multe țări europene care oferă asemenea servicii gratuite de asemenea durată pentru părinți”.

Fragment din discursul Ligiei Deca la Chișinău privind investițiile în educația timpurie:

Ligia Deca: „Cred că va fi nevoie de o investiție suplimentară în educație timpurie. Apropo de provocări în următorii ani, uitându-mă la nevoia socială, cred că cele mai efervescente discuții pe care le văd în spațiul educațional sunt cele legate de înscrieri, înscriere la creșă și grădiniță și înscriere în clasa pregătitoare.

Este clar că familiile au din ce în ce mai mult nevoie de astfel de servicii de calitate, cu program prelungit, îi spunem noi, dar el e un program normal, dacă e să te uiți la cum arată viața unei familii active și la diversitatea de abordări și servicii în funcție de contextul familiei și de de necesități. Apropo de viziune, viziunea noastră este dacă vreți să ne asigurăm că acest că educația timpurie, în primul rând este educația, nu este doar îngrijire, să finalizăm acest proces de schimbare de mentalitate. Ne-am dori să avem o abordare unitară, adică să preluăm de la autoritățile publice locale pe termen mediu toate creșele ca să poată intra într-o egalitate de tratament, ca să spunem așa.

Dar până când reușim să avem o structură de personal care să fie adecvată, cred că trebuie să permitem această coexistență creșelor la autorități publice locale și creșe sub Ministerul Educației, pentru că ceea ce ne dorim până la urmă este să avem educație timpurie adecvată pentru copiii noștri. Și sunt suntem aici să învățăm. Mi-am notat cu mare atenție ce a spus Dan. Cred că putem să discutăm foarte mult și despre cum îmbunătățim zona pedagogică”.  

Context. În România învățământul obligatoriu de stat este gratuit, potrivit art. 135, alin. 2, din legea Educației, iar grupele mijlocie și mare sunt obligatorii.

Dezbaterea desfășurată la Chișinău poate fi urmărită aici:
Citește și:
Părinții care au copii înscriși la program prelungit la creșă și grădiniță plătesc lunar mâncarea copiilor – prevedere introdusă în ROFUIP 2024 la capitolul îndatoriri / Banii se achită pe o lună în avans
OFICIAL Programul copiilor nu poate să depășească 10 ore pe zi la grădiniță, potrivit ROFUIP 2024
Exit mobile version