Președintele Asociației Medicilor de Familie din București a atras atenția, într-un scurt interviu pentru Edupedu.ro, că medicii de familie nu sunt deocamdată luați în calcul pentru a-i putea vaccina pe copiii de 5-11 ani împotriva noului Coronavirus. “Medicii de familie nu vor intra deocamdată în campania de vaccinare pentru copiii de 5-11 ani pentru că logistica e complicată. Într-un flacon sunt multe doze, trebuie să strângi mulți copii (n.red. ca să nu se arunce dozele). Așadar, există o diferență foarte mare între cei care și-ar dori să își vaccineze copiii și au încredere în medicii de familie, pe de altă parte, medicii de familie nu vor putea să îi vaccineze pentru că nu sunt incluși deocamdată în această campanie de vaccinare”, a declarat Sandra Alexiu.
Campania de vaccinare a copiilor de 5-11 ani ar fi trebuit să înceapă pe 15 ianuarie anul acesta, după cum anunțau autoritățile la finalul anului trecut. Însă contractul cu Pfizer pentru 100.000 de doze pentru copii se semnează abia în aceste zile, potrivit G4Media.ro.
Deși coordonatorul campaniei de vaccinare în România, Valeriu Gheorghiță, spunea în urmă cu o lună că vaccinarea celor mici se va realiza și în cabinetele medicilor de familie, informația este contrazisă acum de președintele Asociației Medicilor de Familie din București, Sandra Alexiu.
Contactată de Edupedu.ro, Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie din București, a declarat că “în centrele de vaccinare sunt medici care nu vaccinează copii și care nu sunt medici de familie, în timp ce medicii de familie nu vor intra în acest moment în campania de vaccinare pentru că logistica e complicată, într-un flacon sunt multe doze, trebuie să strângi mulți copii și acest lucru e greu de realizat (n.red. ca să nu se arunce dozele deschise). Așa încât e o diferență foarte mare între cei care ar dori să se vaccineze și au încredere în medicii de familie, pe de altă parte, medicii de familie nu sunt incluși încă în campania de vaccinare pentru copiii de 5-11 ani“.
“Informațiile pe care părinții le primesc trebuie să vină de la o persoană de încredere și poate ar fi bine să vorbească întâi cu medicii lor înainte să meargă la vaccinare“, mai spune Sandra Alexiu.
Aceasta a precizat că centrele de vaccinare trebuie să fie bine pregătite pentru a administra serul copiilor mici, din mai multe motive. “Ar fi bine ca centrele de vaccinare să fie dotate cu seringi speciale cu spațiu mort restrâns, care ajută la o dozare foarte precisă. În plus, centrele de vaccinare ar trebui să își adapteze dozele de adrenalină pentru copii, în caz de șoc anafilactic, ca reacție adversă la vaccin“, subliniază Sandra Alexiu.
“Sunt și părinți împotriva vaccinării, iar procentul celor reticenți este destul de mare, sunt multe fake-news care nu sunt anihilate. De asta ar fi trebuit ca înainte de a începe campania de vaccinare în masă să se fi făcut una de informare ca să acopere vocile celor care manipulează, în sensul în care se opun vaccinării. Trenul acesta s-a pierdut, suntem la un an de la începutul vaccinării anti-Covid-19 în România și nu suntem la un procent de vaccinare care să ne protejeze“, a avertizat medicul de familie Sandra Alexiu, pentru Edupedu.ro.
Deocamdată, nu există o campanie de informare dedicată părinților care au copii în această categorie de vârstă. Potrivit G4Media, specialiștii Ministerului Sănătății lucrează la definitivarea materialelor de informare necesare părinților.
- Pentru această categorie de vârstă, dozele de vaccin reprezintă o treime din doza administrată adulților. Schema de vaccinare la copiii de 5-11 ani înseamnă două doze de vaccin la interval de 21 de zile.
Amintim că în decembrie anul trecut coordonatorul campaniei de vaccinare în România, Valeriu Gheorghiță, spunea că cei mici vor fi imunizați în cabinete de vaccinare organizate în centre de vaccinare – doar despre centre de vaccinare care folosesc vaccin Pfizer (singurul autorizat de EMA pentru această categorie de vârstă), dar și în cabinetele medicilor de familie.
Acum, ministerul Sănătății nu știe când va începe imunizarea copiilor de 5-11 ani, potrivit Europa FM. Însă medicii de familie nu sunt deocamdată luați în calcul pentru a putea administra serul Pfizer/BioNTech copiilor de 5-11 ani.
Campania de vaccinare anti-Covid-19 pentru copii de 12-15 ani a început pe 1 iunie 2021, în România.
Țara noastră se așteaptă însă să vaccineze doar 20% dintre copiii sub 12 ani, potrivit Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19, document elaborat de Ministerul Sănătății, “date fiind studiile existente ce relevă un grad crescut de reticență parentală”, se arată în document.
Nici platforma de programare și registrul național de vaccinări nu au fost optimizate pentru debutul vaccinării la această grupă de vârstă, așa cum promiteau autoritățile.
Vaccinarea copiilor de 5-11 ani cu serul produs de Pfizer/BioNTech a fost aprobată de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) în 25 noiembrie 2021, iar din 13 decembrie mai multe țări din UE au început imunizarea.