Un nou comitet interministerial, care va fi condus de șeful guvernului și care va reuni nu mai puțin de 13 miniștri și o serie de alte autorități, va fi înființat “pentru o mai bună coordonare cu toți factorii decizionali” în domeniul cercetării, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență pus în transparență decizională de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID).
Ordonanța înlocuiește un articol din Ordonanța Guvernului nr. 57/2002 privind cercetarea științifică și dezvoltarea tehnologică, anume cel referitor la Consiliul Național pentru Politica Științei și Tehniologiei (Art. 40). Potrivit MCID și proiectului de OUG, acest for, în actuala lui formă, este “lipsit de activitate și coerență”, ceea ce “pune în pericol sistemul național de cercetare, dezvoltare și inovare”.
Drept urmare, potrivit proiectului, acel consiliu național va fi înlocuit cu un Comitet Interministerial pentru Știință, Tehnologie și Inovare, ca unic organism interministerial cu rol decizional în domeniu. Acesta va fi coordonat de premier, iar vicepreședinte va fi ministrul cercetării. Membrii noului comitet:
- prim-ministru, ministrul cercetării, inovării și digitalizării, ministrul educației, ministrul finanțelor, ministrul economiei, ministrul sănătății, ministrul energiei, ministrul mediului, apelor și pădurilor, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, ministrul apărării naționale, ministrul afacerilor interne, ministrul investițiilor și proiectelor europene, ministrul antreprenoriatului și turismului, secretarul general al Guvernului, președintele Academiei Române, precum și un reprezentant desemnat de către Consiliul Suprem de Apărare a Țării.
- Potrivit MCID, la întrunirile Comitetului vor putea participa și invitați ocazionali, reprezentanți ai mediului privat și ai societății civile. Vor participa, totodată, cu statut de observatori, fără drept de vot, conducătorii organismelor consultative ale Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării în domeniul cercetării, dezvoltării și inovării, reprezentanții confederațiilor patronale reprezentative, un reprezentant desemnat de către Asociația Agențiilor pentru Dezvoltare Regională din România, precum și trei reprezentanți ai mediului privat, cu experiență relevantă în sectorul de cercetare, dezvoltare și inovare, desemnați prin ordin al ministrului cercetării, inovării și digitalizării, pe baza unei proceduri aprobate prin ordin de ministru în termen de 10 zile de la intrarea în vigoare a ordonanței de urgență.
Nota de fundamentare precizează că urgența înființării noului comitet este dată de “nevoia de coordonare strategică (…) în conformitate cu Planul Național de Redresare și Reziliență al României și recomandările Policy Support Facility din programul Orizont Europa 2021-2022. Aceasta este necesară pentru a asigura tranziția industrială și creșterea competitivității economice într-o economie bazată pe cunoaștere. Urgența este motivată prin necesitatea imediată de a implementa reformele, astfel încât România să poată beneficia de fondurile alocate în cadrul planurilor europene și să-și îndeplinească angajamentele (…)”.
Proiectul ordonanței de urgență:
Nota de fundamentare:
Foto: © Chormail – Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
1 comment
O marie cu alta palarie! Nici vechiul Consiliu nici cel propus nu vor creste la 2% din PiB pentru cercetare. Nu exista descentralizare la noi. Fiecare judet ar trebui sa isi stabileasca de ce cercetare are nevoie. Sa faca proiecte in comun cu mediul de afaceri si prin concurs, cele mai bune sa fie finantate. Sistemul bugetar la noi devine tot mai stufos si bugetofag. Unde este Caragiale sa vezi acum comitete si comisii fara numar ?!!!