Școlile din județul Bacău vor fi verificate de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) pentru publicarea în mod transparent a listelor cu funcțiile personalului plătit din fonduri publice și salariile angajaților, potrivit unei adrese obținute de Edupedu.ro. Conform legii salarizării unitare în vigoare, legea nr. 153 din 2017, aceste liste trebuie publicate în unități și pe site-ul acestora, în fiecare an, pe 31 martie și 30 septembrie.
Listele nu sunt nominale, ci conțin doar funcțiile deținute de angajați și veniturile acestora din salarii, legea pe care le sunt acordate, vechimea lor și alte sporuri sau indemnizații, de regulă cu un total brut pe ultima coloană din tabel, după cum se arată în mai multe liste publicate de școli și consultate de Edupedu.ro. Găsiți mai jos în articol câteva modele de pe site-uri ale școlilor.
Mai exact, la articolul 33 din legea salarizării – Transparența veniturilor salariale, se arată că „(1) Toate autoritățile și instituțiile publice enumerate la art. 2 alin. (1) și (3) vor publica la sediul propriu și pe pagina proprie de internet, în datele de 31 martie și 30 septembrie ale fiecărui an, și vor menține publicată o listă a tuturor funcțiilor din autoritățile sau instituțiile publice respective ce intră în categoria personalului plătit din fonduri publice, cuprinzând următoarele:
a) salariul de bază, solda funcției de bază/salariul funcției de bază, indemnizația de încadrare sau indemnizația lunară, după caz;
b) tipul, baza de calcul, cota procentuală, valoarea brută a sporurilor, compensațiilor, adaosurilor, primelor și premiilor eligibile pentru fiecare funcție, precum și baza legală a acordării acestora;
c) valoarea anuală a voucherelor de vacanță care urmează să fie acordate pentru o perioadă lucrată de un an, precum și baza legală a acordării acestora;
d) valoarea anuală a indemnizației de hrană care urmează să fie acordată pentru o perioadă lucrată de un an, precum și baza legală a acordării acesteia;
e) orice alte drepturi în bani și/sau în natură, dacă este cazul, precum și baza legală a acordării acestora;
f) orice informații cu privire la posibile limitări ale venitului salarial, precum și baza legală a acestora”.
Conform aceluiași articol din lege, alineatul următor, „Nerespectarea prevederilor alin. (1) atrage răspunderea contravențională a conducătorului autorității sau instituției publice în cauză și se sancționează cu amendă între 5.000 și 10.000 lei”. „Inspecția Muncii are competența de a constata și sancționa contravenția prevăzută la alin. (2)”, scrie în continuare.
Iată câteva liste cu funcțiile din școli și veniturile angajaților.
DOCUMENT Lista de la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din București (sursa):
DOCUMENT Lista de la Liceul Teoretic Azuga (sursa):
FOTO DOCUMENT Adresa ITM Bacău din 08.08.2023:
10 comments
Faptul ca exista o replica nu face altceva decât sa confirme continutul.
De femeia de serviciu aveti dreptate.
ADEVARUL A DERANJAT INTOTDEAUNA ! 🙂
PS: Daca ai fi citit cu atentie probabil ai fi observat ca “exista” nu inseamna toți. Dar cum sunt câte unii care se simt sau ştiu câte ceva si e bine si pentru ei….
Era sa uit! Când se incepe o propozitie se scrie cu LITERĂ MARE! 🤔
Director – gradul I la o școala gimnaziala din Bucuresti, vechime in invatamant 42 ani la 31.08.2023, gradul didactic I:
-salariu de baza 7950 lei (este brut)
-venit net 5199 lei (mai mic cu circa 800 lei fata de un prof. ptr. inv. primar cu vechime peste 25 ani si similar cu al unui prof. ptr. inv. primar cu vechime intre 15-20 ani)
Aceasta este realitatea!
Ar trebuii facute verificari la cum se ajunge sa se ocupe aceasta functie nu la salariu in cazul caruia exista mai multa transparenta. Nu e niciun secret ca : “Pestele de la cap se impute!”
Hai să vedem lista de la parlament, guvern și președinție.
Există? Sunt publice veniturile tuturor? Sau e lege pentru căței, nu pentru dulăi?
În mod normal asa ar trebui altfel este discriminare sau abuz asupra unei anumite categorii profesionale.Tat ce este plătit din bani publici sa fie afișat,inclusiv cheltuielile cu văruit,zugrăvit etc.Tot.La vedere.
Ar fi interesant ca în toate inspectoratele școlare și școlile din tara sa se desfășoare asemenea controale și să aflăm salariile nete încasate de unii favorizați din asemenea instituții.
Am auzit că în Olt spre exemplu ar fi persoane care lucrează în învățământ și ar lua lunar în mână peste 8000 de lei. Nu e deloc rău, dacă e așa.
8000. de lei! esti in urma prietene! Ai fi surprins sa afli ca sunt care iau si 15000 de lei lunar. Greva nu a fost pentru un amarat cu 18 ore, ci pentru adevaratii inbogatiti din sistemul de educatie. Spagile au crescut si nu mai fac fata la ce trebuia sa ia sau sa dea cei care au obiceiurile astea. “Primitorii” au decis ce si cum cu rezultatul “grevei”. Ca la Revolutie. Dupa 30 de ani e si mai clar: tot aia sunt dar mult mai bogati!
profesorii la liceu au in mână 7-8000 de lei mai lăsați gargara , iar muncitorii din liceu (femeie de serviciu, mecanici etc ) au 2600
Eu cred ca vorbiți de un univers paralel.Exceptiile iau 7000-8000.Daca luam atâta ma îmbătam. Vise neica,vise!
Vorbiți tot felul de bazaconii și cine aude zice ca asa este și apare fenomenul hate.
Cu tot respectul, bați câmpii. Sunt profesor I , gradul I, 31 de ani vechime . Salariul pe luna iulie, 5370. Nu am niciun fel de rețineri pe statul de plată. Vrei să fotografiez fluturașul? Nu mai dezinformați, aruncând aiurea niște sume.