Contradicţie: Preşedintele, Premierul şi ministrul Educaţiei anunţă profesionalizarea funcţiei publice, dar în contractele de mandat ale viitorilor inspectori şcolari este impusă în continuare “realizarea obiectivelor Programului de Guvernare”

3.382 de vizualizări
Concursul de directori la București
Foto: Pexels.com
Contractele de mandat care vor fi încheiate de viitorii inspectori şcolari generali, inspectori şcolari generali adjuncţi şi directori ai caselor corpului didactic menţin în obligaţiile noilor manageri angajaţi prin concurs elaborarea şi aplicarea de politici şi strategii “în vederea punerii în aplicare a obiectivelor Programului de guvernare”. Potrivit formei Contractelor puse în dezbatere publică de Ministerul Educaţiei, precum şi Contractelor similare din trecut, această obligaţie era prevăzută şi în vechile modele de contract, stabilite încă din 2011, şi a fost menţinută. Asta în condiţiile în care preşedintele Klaus Iohannis, ministrul Educaţiei Monica Anisie şi Premierul Ludovic Orban au vorbit despre profesionalizarea managementului şcolar şi a funcţiei publice în general.

Atât în Contractele de mandat pentru funcţia de inspector şcolar general, cât şi pentru cele de inspector şcolar general adjunct, director al Casei Corpului Didactic apare de două ori obligaţia de a respecta şi duce la împlinire “Programul de Guvernare”.

Obligaţia nr 2 din Contractul de mandat pentru funcţia de Inspector şcolar general prevede:

“Managerul este obligat “să elaboreze şi să aplice politici şi strategii specifice în măsură să asigure desfăşurarea în condiţii performante a activităţii curente şi de perspectivă a inspectoratului şcolar, în concordanţă cu politicile şi deciziile Guvernului, în vederea punerii în aplicare a obiectivelor Programului de guvernare.

Obligaţia nr 27 din acelaşi contract prevede:

“Managerul are obligaţia “să colaboreze cu toate autorităţile şi instituţiile publice la nivel local, judeţean şi naţional pentru realizarea tuturor obiectivelor stabilite prin Programul de guvernare, politicile şi strategiile Ministerului Educației şi Cercetării, cu respectarea legislaţiei în vigoare.”

În Metodologia din 2011 Programul de Guvernare 2009-2012 era trecut inclusiv la Bibliografia pentru concursul de inspector şcolar general, în noua Metodologie pentru Concursul 2020 nu mai apare actualul Program de guvernare. Obligaţiile privind Programul de Guvernare au fost incluse în contractele şefilor de inspectorate şcolare atât în 2011-2012, cât şi în 2016.

Programul de guvernare este un document politic, scris de partidul sau partidele care formează Guvernul. Obiectivele Programului de guvernare sunt asumate de Cabinetul în funcţie. În contractele de mandat de la companiile de stat, de exemplu, obligatia privind Programul de Guvernare nu exista – obiectivele fiind unele profesioniste. (Vezi contract de mandat Transelectrica sau Transgaz)

În decembrie 2018, la evenimentul în care a lansat raportul său pe educație “România Educată”, Klaus Iohannis a declarat: “Actualele inspectorate școlare trebuie desființate și înlocuite cu structuri de profesioniști. Dacă acum intru într-un inspectorat și nu scot toți carnetul de partid înseamnă că este o minune. Aceste politizări se petrec în special în perioade guvernamentale PSD-iste. Deci PSD este eminamente politizatorul sistemului educațional. O eroare fundamentală”.

Atât premierul Ludovic Orban cât şi ministrul Educaţiei, Monica Anisie, au declarat recent că vor să profesionalizeze funcţia publică în general şi funcţiile din managementul şcolar, în special.

Foto: Pexels.com


3 comments
  1. Din cate stiu, un program de guvernare este eminamente politic; atunci cum ramane cu “depolitizarea” educatiei? Autoritaile publice locale si centrale sunt organisme cu un puternic “suflu” politic, deci colaborarea inspectorilor cu acestea nu inseamna oare implicare politica? Interviul candidatilor nu are o componenta politica in conditiile in care membrii comisiei de evaluare sunt “emanati” politic?
    Halal Romanie educata!

  2. Programul de guvernare este un document politic, dar acesta este aprobat de parlament la propunerea guvernului, nu a unor partide politice; programele electorale sunt elaborate de partidele politice. Sunt convins că tema profesionalizării educației, la nivel de management, precum și a funcției publice rămâne una importantă și de actualitate, dar nu cred că problema este că reprezentanții ministerului la nivel județean urmăresc ceea ce ministerul ca parte a guvernului a asumat. Ce am face atunci cu funcționarii publici din ministere, am cere ca ministerele să nu urmărească programul de guvernare in baza căruia guvernul a primit mandatul parlamentului? Mai degrabă problema in România este că obiectivele din programul de guvernare rămân deziderate pentru a căror neimplementare rar răspunde cineva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Cîmpeanu, despre salariile profesorilor: Mi se pare greșit să fie acordate creșteri salariale otova, trebuie date pe anumite criterii de performanță. Nu neapărat pe excelență sau elitism, este mult mai greu sa duci un elev de la nota 5 la nota 6, decât să-l duci de la 9 la 10

Mi se pare greșit să fie acordate creșteri salariale otova, spune ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Acesta a declarat la Digi24 că aceste creșteri pe care le va propune să fie…
Vezi articolul

Se deschide primul Centru Naţional de Educaţie Montană, în Parcul Natural Bucegi / Tabere pentru elevi, drumeţii pentru începători şi ateliere de căţărat, schi, orientare sau prim ajutor

Asociaţia Montană Carpaţi şi Salvamont România vor deschide, într-un parteneriat unic, porţile primului Centru Naţional de Educaţie Montană, în inima Parcului Natural Bucegi, anunță Brașov.net, scrie G4Media. Centrul va fi…
Vezi articolul

Numărul copiilor din grădiniţe scade în Deltă şi în satele din judeţ, motiv pentru care unele grădinițe au fost închise / Copiii trebuie să facă naveta, iar autocarul care transportă profesorii și copiii din Sulina se strică aproape săptămânal

Din cauza scăderii numărului de copii, unele unități de învățământ din județul Tulcea se închid, spune Inspectorul general şcolar al ISJ Tulcea, Viorica Pavel, pentru Agerpres. 9 din cele 143…
Vezi articolul

VIDEO Noua Lege a Educației, bazată pe “România Educată”, amânată pentru anul viitor. Cîmpeanu: Proiectul va fi adoptat de Guvern până pe 31 decembrie 2021, iar până pe 31 mai 2022 vor fi consultări

Noua lege a Educației, bazată pe proiectul prezidențial „România Educată”, a fost amânată pentru anul viitor, a anunțat vineri seară ministrul Sorin Cîmpeanu. Inițial, proiectul legislativ era anunțat pentru această…
Vezi articolul

Asociația Școlilor Particulare: pot fi organizate programe de beforschool și afterschool pentru copiii de grădiniță și școală, în perioada în care cursurile sunt suspendate în București

Toate școlile și grădinițele de stat și private din București s-au închis de astăzi, pentru 14 zile, însă afterschool-urile pot funcționa în continuare, amintește Asociația Școlilor Particulare. Consiliul director “poate…
Vezi articolul