Contractul educațional semnat de părinți la școală nu afectează exercitarea drepturilor părintești, avertizează Ministerul Educației, care combate o informație apărută pe grupul Federației Părinților: Autoritatea tutelară aparține părinților

13.119 vizualizări
Foto: Pexels.com
Ministerul Educației transmite că informația potrivit căreia tutela copiilor ar fi luată de școală dacă părinții semnează contractul educațional la început de ciclu este falsă. Informația falsă a apărut marți pe grupul de Facebook al Federației Naționale a Părinților (FNP) – Edupart.
  • UPDATE Miercuri seara, Federația Părinților a transmis redacției Edupedu.ro un drept la replică.

Semnarea contractului educațional NU afectează exercitarea drepturilor părintești! Această afirmație nu îi aparține ministrului educației! Informația a apărut pe rețele sociale și nu provine din surse oficiale”, scriu reprezentanții Ministerului Educației într-un avertisment pe Facebook.

Conform ROFUIP, unitățile de învățământ încheie cu părinții sau reprezentanții legali/elevii majori, în momentul înscrierii beneficiarilor primari în registrul unic matricol, un contract educațional, în care sunt înscrise drepturile și obligațiile reciproce ale părților, conform prevederilor legale în vigoare.

Prin hotărâre a consiliului de administrație, la contractul educațional pot fi adăugate și alte clauze, a căror natură nu poate afecta interesul superior al beneficiarului primar în funcție de specificul fiecărei unități și după consultarea consiliului reprezentativ al părinților/ reprezentanților legali, prin act adițional semnat de ambele părți”, mai continuă Ministerul Educației în postare.

Informația falsă potrivit căreia tutela copiilor ar fi luată de școală dacă părinții semnează contractul educațional cu școlile a apărut marți, 10 septembrie, și pe grupul de Facebook al Federației Naționale a Părinților (FNP) – Edupart.

Foto: captură Facebook.com

Postarea, care nu era marți combătută de reprezentanții conducerii Federației Naționale Părinților până să fie ștearsă, menționa că ministra Ligia Deca ar fi declarat că „pe perioada contractului educațional, autoritatea tutelară asupra elevului nu mai aparține părinților”, fără să menționeze sursa sau unde a fost făcută această declarație.

Citește și:
Amenzi pentru părinții și directorii de școală care refuză să semneze contractul educațional, între 1.000 și 5.000 de lei / Directorii de școală pot să plătească amenda sau să presteze muncă în folosul comunității – ROFUIP 2024

3 comments
  1. Cine este ”pelican” inghite tot ce i se spune, cine este ” analfabet functional” nu stie ,nu intelege ce citeste, cine este un om stie sa judece pentru el si familia lui.

  2. Nicio grija! Oamenii sanatosi mintal nu pun botul la toate tampeniile. Astia care nu vor sa semneze sunt aia care ziceau ca le ia Firea copiii. N-ai cu cine. Si va dati seama sa predai plozilor astora cand parintii sunt asa de prosti??

    1. Oamenii sanatosi la cap ,citesc legea ,nu merg cu ochii inchisi si semneaza ca primarul.
      “Legea Firea” , 156/2023 va poate afecta inclusiv pe dvs.
      Dar de ..🤷‍♀️ ,e mai bine sa semnam cu ochii inchisi ,nu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Numărul școlilor care organizează programul Masă caldă crește de la 300 la 350, anunță ministrul Educației, fără să fie publicată și lista celor 50 de școli în plus / Măsura a fost adoptată prin ordonanță de urgență, iar proiectul este tot unul pilot, pentru al șaptelea an la rând

„Este vorba de ordonanța de urgență prin care creștem numărul școlilor beneficiare în programul Masă Caldă, de la 300 la 350, după ce într-una dintre ședințele de guvern de luna…
Vezi articolul

Material susținut de BCR

Boncănitul cerbilor, întoarcerea prigoriilor, iarna în Munții Rodnei și toamna pădurilor virgine: Natura țării, prezentată interactiv prin imagini spectaculoase și Quiz-uri în aplicația educațională gratuită “România sălbatică”

Nuferi albi din Balta Mică a Brăilei, cocoșul de mesteacăn din Munții Rodnei, Piatra Craiului învelită în zăpadă, Cheile Bicazului înghițite de ceață – fauna și flora României, imagini spectaculoase…
Vezi articolul

Majoritatea elevilor învață pentru scopuri imediate, cum ar fi pregătirea pentru evaluările de a doua zi – raport Teleskop în peste 40 de școli / Nu există intervenții sistemice semnificative privind metodele de învățare

Majoritatea elevilor din școlile participante la studiul „Școala mai aproape” practică o învățare pe termen scurt, determinată de metodele de evaluare folosite de profesorii lor în școli, arată raportul realizat…
Vezi articolul

România suspendă din 1 iunie participarea la Institutul Unificat de Cercetări Nucleare din Rusia / Cotizația României la institutul de lângă Moscova, de 4 milioane de dolari pe 2022, nu va fi achitată “atât timp cât situația din Ucraina se menține”

România își suspendă din 1 iunie a.c. participarea la Institutul Unificat de Cercetări Nucleare (IUCN) din Dubna, Rusia, în urma agresiunii ruse în Ucraina, iar declarația de suspendare va fi…
Vezi articolul