Contractul educațional semnat de părinți la școală nu afectează exercitarea drepturilor părintești, avertizează Ministerul Educației, care combate o informație apărută pe grupul Federației Părinților: Autoritatea tutelară aparține părinților

13.081 de vizualizări
Foto: Pexels.com
Ministerul Educației transmite că informația potrivit căreia tutela copiilor ar fi luată de școală dacă părinții semnează contractul educațional la început de ciclu este falsă. Informația falsă a apărut marți pe grupul de Facebook al Federației Naționale a Părinților (FNP) – Edupart.
  • UPDATE Miercuri seara, Federația Părinților a transmis redacției Edupedu.ro un drept la replică.

Semnarea contractului educațional NU afectează exercitarea drepturilor părintești! Această afirmație nu îi aparține ministrului educației! Informația a apărut pe rețele sociale și nu provine din surse oficiale”, scriu reprezentanții Ministerului Educației într-un avertisment pe Facebook.

Conform ROFUIP, unitățile de învățământ încheie cu părinții sau reprezentanții legali/elevii majori, în momentul înscrierii beneficiarilor primari în registrul unic matricol, un contract educațional, în care sunt înscrise drepturile și obligațiile reciproce ale părților, conform prevederilor legale în vigoare.

Prin hotărâre a consiliului de administrație, la contractul educațional pot fi adăugate și alte clauze, a căror natură nu poate afecta interesul superior al beneficiarului primar în funcție de specificul fiecărei unități și după consultarea consiliului reprezentativ al părinților/ reprezentanților legali, prin act adițional semnat de ambele părți”, mai continuă Ministerul Educației în postare.

Informația falsă potrivit căreia tutela copiilor ar fi luată de școală dacă părinții semnează contractul educațional cu școlile a apărut marți, 10 septembrie, și pe grupul de Facebook al Federației Naționale a Părinților (FNP) – Edupart.

Foto: captură Facebook.com

Postarea, care nu era marți combătută de reprezentanții conducerii Federației Naționale Părinților până să fie ștearsă, menționa că ministra Ligia Deca ar fi declarat că „pe perioada contractului educațional, autoritatea tutelară asupra elevului nu mai aparține părinților”, fără să menționeze sursa sau unde a fost făcută această declarație.

Citește și:
Amenzi pentru părinții și directorii de școală care refuză să semneze contractul educațional, între 1.000 și 5.000 de lei / Directorii de școală pot să plătească amenda sau să presteze muncă în folosul comunității – ROFUIP 2024

3 comments
  1. Cine este ”pelican” inghite tot ce i se spune, cine este ” analfabet functional” nu stie ,nu intelege ce citeste, cine este un om stie sa judece pentru el si familia lui.

  2. Nicio grija! Oamenii sanatosi mintal nu pun botul la toate tampeniile. Astia care nu vor sa semneze sunt aia care ziceau ca le ia Firea copiii. N-ai cu cine. Si va dati seama sa predai plozilor astora cand parintii sunt asa de prosti??

    1. Oamenii sanatosi la cap ,citesc legea ,nu merg cu ochii inchisi si semneaza ca primarul.
      “Legea Firea” , 156/2023 va poate afecta inclusiv pe dvs.
      Dar de ..🤷‍♀️ ,e mai bine sa semnam cu ochii inchisi ,nu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

LISTA FINALĂ În 19 universități din țară se vor face modernizări în valoare de peste 27 de milioane de euro, prin PNRR / Reabilitările termice din cămine trebuie finalizate până în ianuarie 2026

În total, 19 universități din țară se vor face modernizări și reabilitări, potrivit listei finale a proiectelor admise, publicate de Ministerul Educației în data de 22 noiembrie. Sunt 4 universități…
Vezi articolul

Adriana Pistol, director în Institutul Național de Sănătate Publică: Școala trebuie să meargă fizic. Școala să fie cea funcțională și nu stadioanele, nu restaurantul, nu clubul, nu discoteca. Riscăm să avem generații de copii care vor conduce țara, extrem de afectate psihologic

Ca să ne protejăm copiii trebuie ca noi, părinții, să avem grijă vaccinându-ne noi pe noi, spune Adriana Pistol, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din…
Vezi articolul

VIDEO Reformă școlară radicală în Franța, care adoptă o lege împotriva separatismului islamic. Școala la domiciliu – limitată strict la cazurile medicale. Macron: „Există un islamism radical care conduce la negarea Republicii” prin ”deşcolarizarea copiilor”, ”îndoctrinarea, negarea principiilor noastre, egalitatea bărbat/femeie”

Legea împotriva separatismului islamic, pentru întărirea secularismului și revenirea la legile și valorile Republicii, cel mai radical proiect de pe teritoriul Franței din 1882 încoace, a fost anunțată vineri de…
Vezi articolul