Contractul de fuziune între Universitatea Politehnica din București și Universitatea din Pitești va fi semnat marți – UPB / Rectorul Mihnea Costoiu: Vom cere proiect de lege pentru înființarea noii universități, mai suntem în discuții și cu alte instituții

4.859 de vizualizări
Universitatea Politehnica București / Foto: upb.ro
Universitatea Politehnica din București (UPB) și Universitatea din Pitești (UPIT) vor semna, marți, contractul de fuziune pregătit încă de anul trecut, prin care va lua ființă o nouă instituție de învățământ Superior – “Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București”, potrivit unei informări transmise luni de biroul de presă al UPB redacției Edupedu.ro.
  • UPDATE Rectorul UPB, Mihnea Costoiu, a declarat luni pentru Edupedu.ro că Senatul universității pe care o conduce a aprobat semnarea contractului de fuziune joia trecută. El a precizat că este o “fuziune prin contopire” pentru care “vom cere un proiect de lege, de înființare a acestei noi universități. (…) Politehnica are lege de înființare, una clasică, să spun așa. În acest moment, noi funcționăm pe baza unei legi-decret din 1948. Înainte am avut un decret din 1920. Universitatea nu a avut o hotărâre de guvern sau un ordin de ministru de înființare, ci o lege. Și atunci trebuie să avem lege. Și e normal să fie așa”.
  • Mihnea Costoiu a reluat afirmațiile din toamnă, potrivit cărora sunt în continuare negocieri cu mai multe instituții de învățământ superior, care ar putea adera la noua universitate: “Suntem cu Piteștiul încheiat în acest moment, vom semna mâine. Suntem în discuție cu mai multe universități, așteptăm deciziile fiecăreia. Nu am făcut public, deoarece fiecare își face bucătăria proprie și iau deciziile de rigoare – unele vor veni, alții nu. Avem timp, nu ne grăbim. Facem pas cu pas. Dar există, în acest moment discuții”.

Ce înseamnă această fuziune, din perspectiva UPB: 

  • “Universitatea Politehnica din București aduce în alianță prestigiul său pe partea tehnică, iar Universitatea din Pitești vine cu cele aproape 70 de specializări, în diverse domenii de studiu”

Potrivit informării făcute de Universitatea Politehnica, “noua universitate va fi una națională, iar cele două universități devin centre universitare ale structurii”, iar “fiecare centru va păstra programele de studii acreditate, urmând să dezvolte și alte programe, în domenii cu potențial ce nu s-au dezvoltat încă”.

“În ce priveşte admiterea în anul 2023, aceasta se va derula după regulile cunoscute”, mai notează UPB.

Edupedu.ro a scris, pe 23 ianuarie, că fuziunea dintre cele două universități, negociată în ultima jumătate de an, intră pe ultima sută de metri după ce, luna aceasta, Senatul instituției argeșene de învățământ superior a aprobat contractul de fuziune, care urma să fie discutat și la nivelul Senatului UPB.

Senatul UPIT adoptase hotărârea pe 18 ianuarie, cu 39 de voturi pentru, 1 vot împotrivă și 4 abțineri. Membrii senatului au aprobat astfel “contractul de fuziune prin comasare/contopire” a celor două universități, ceea ce “determină începerea procesului de înființare a unei noi instituții de învățământ superior acreditată, denumită ‘Universitatea Națională de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București’, conform prevederilor legale aplicabile în domeniu”.

Rectorul Universității din Pitești, Dumitru Chirleșan, a explicat atunci modalitatea cum ar urma să fie realizată fuziunea: printr-o lege specială de înființare a noii universități, care să fie inițiată de guvern. Potrivit reprezentantului UPIT, viitoarea Universitate Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București va fi o universitate unică, dar cu două centre universitare autonome, în București și în Pitești, urmând ca și alte instituții de învățământ superior să poată să adere ulterior la această structură, pe care o descrie a fi de tip “federație”. Fiecare centru va avea un prorector coordonator.

Context:

Discuțiile pentru fuziunea Universității din Pitești cu Universitatea Politehnica din București au început în vară. În octombrie, rectorul UPB, Mihnea Costoiu, spunea că sunt “discuții cu mai multe universități”, inclusiv cu cea din Pitești. Ulterior, au apărut discuții despre o fuziune și cu Universitatea Maritimă din Constanța, însă acelea s-au blocat în scurt timp.

Spre deosebire de Universitatea Politehnica din București, care are profil tehnic, Universitatea din Pitești este o instituție de învățământ superior cu profil generalist, având deopotrivă facultăți tehnice și cu profil socio-uman.

  • Universitatea din Pitești (UPIT) s-a înființat în urmă cu șase decenii, sub numele “Institutul Pedagogic de 3 ani”, având specializări pedagogice în matematică, fizică, biologie, chimie, filologie și educație fizică și sport, abia ulterior fiind înființate specializări tehnice, potrivit prezentării de pe site-ul său. Acesta menționează că, o perioadă, s-a aflat în subordinea Institutului Politehnic București (actuala Universitate Politehnica din București), devenind autonomă în 1991, când a primit denumirea Universitatea din Pitești.  

Fuziunea ar produce o nouă structură universitară într-un moment de schimbare a legilor educației și înaintea unei perioade în care sunt așteptați să fie alegeri pentru funcțiile de conducere în universități. La UPB, Mihnea Costoiu își va încheia al treilea mandat, iar la UPIT – Dumitru Chirleșan îl va încheia pe cel de-al doilea. Legea actuală prevede două mandate “succesive, complete”, ceea ce a permis, între altele, unor rectori (inclusiv Mihnea Costoiu) să obțină al treilea mandat prin necompletarea mandatului anterior. Proiectul Legii Deca a învățământului superior ar urma, conform unor informații recente, să reseteze numărătoarea mandatelor, permițând încă opt ani în funcție rectorilor care încheie acum al treilea mandat – însă prevederea este încă în fază de proiect.

Citește și:
INTERVIU Contractul de fuziune a Universității din Pitești cu Politehnica București a fost aprobat în Senatul instituției argeșene. Rectorul Dumitru Chirleșan: Se dorește ca fuziunea să se facă prin lege specială / Noua universitate va fi de tip “federație”, cu două centre coordonate de câte un prorector
Universitatea Politehnica din București – în discuții pentru preluarea Universității din Pitești. Rectorul Mihnea Costoiu: “Există discuții cu mai multe universități”, printre care cea argeșeană
Negocieri de fuziune între Universitatea Maritimă și Politehnica București, anunțate în presa din Constanța. UPB discută și cu Universitatea din Pitești, rectorul Costoiu confirmă discuții cu “multiple universități”. Ținta: o Universitate Națională de Științe și Tehnologie Politehnica
Blocaj în discuțiile de fuziune între Universitatea Maritimă și Politehnica București / Presa locală anunță că fuziunea nu va avea loc, rectorul Costoiu spune doar că “a luat act de poziția” celor din Constanța

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Lucian Bode, despre acuzațiile de plagiat și teza de doctorat: Cu toți cei care mă vor acuza de acum înainte că am secretizat-o mă voi întâlni în instanță pentru că prea mult și-au bătut joc. Au citit-o de nu mai are coperți / E publică la Biblioteca Universitară din Cluj și Biblioteca Națională

Lucian Bode a transmis că îi va da în judecată de acum încolo pe toți cei care vor spune că și-a secretizat teza de doctorat, din cauză că lucrarea este…
Vezi articolul
elevi ucraina

Ministerul Educației: Aproape 400 de elevi ucraineni, inclusiv preșcolari, s-au înscris ca audienți la școlile din România / Profesorii vor primi vineri ghiduri și resurse online pentru a ajuta elevii ucraineni să se integreze

Până joi, erau înscriși cu statut de audient, în jur de 400 de elevi și preșcolari ucraineni, iar Ministerul Educației va colecta și va anunța săptămânal aceste date, spune pentru…
Vezi articolul