Contractele de finanțare a activităților prin Fondul special al Ministerului Educației au ajuns la universități marți pentru semnare, spune secretarul de stat Gigel Paraschiv / Motivul pentru care mai multe colocvii rămân fără bani în 2024

229 de vizualizări
Foto: Pexels.com
Contractele de finanțare a activităților universităților în anul 2024, prin Fondul pentru Situații Speciale (FSS) de la dispoziția ministrului Educației, au ajuns pentru semnare marți, 14 mai, la instituțiile de învățământ superior. Informația este confirmată de Gigel Paraschiv, secretar de stat în Ministerul Educației, pentru Edupedu.ro.

Contractele au ajuns de ieri pentru semnare, potrivit lui Paraschiv, care a menționat că este vorba de acte adiționale la contractul instituțional.

Întrebat de Edupedu.ro dacă există blocaje sau care sunt motivele pentru întârzierile la plata banilor pentru mai multe evenimente științifice, după cum susțin sursele Edupedu.ro, Paraschiv a precizat că „nu sunt blocaje. Pe măsură ce au fost aprobate și prinse sumele în contract, am făcut deschiderile”.

Potrivit surselor Edupedu.ro, sunt mai multe proiecte care așteaptă banii, cum ar fi colocvii ale facultăților sau ale centrelor de cercetare din subordinea lor, însă acestea ar urma să nu primească finanțarea cerută pentru că există o modificare în metodologia de acordare a banilor din Fondul pentru Situații Speciale (FSS).

Potrivit noii metodologii de alocare a banilor din acest fond care reprezintă 1,5% din totalul bugetului alocat pentru finanțarea instituțională a universităților și care este la dispoziția ministrului Educației, acordați la cererea universităților, în 2024 sunt finanțate doar evenimente programate de Ministerul Educației:

(3) Sumele alocate din FSS instituțiilor de învățământ superior de stat pot fi folosite pentru:

a) asigurarea resurselor necesare instituțiilor de învățământ superior pentru organizarea/desfășurarea unor activități ocazionale (conferință, simpozion, workshop) de interes național, programate de către Ministerul Educației, denumit în continuare MEd”, prevede ordinul de ministru (OME) 3773 din 12.02.2024 care aprobă metodologia.

„Dacă o cerere nu a fost acceptată la finanțare, universitatea a fost notificată. Unele au refăcut și revenit”, a mai spus Paraschiv cu privire la organizatorii de evenimente din facultăți sau școli doctorale care așteaptă banii sau cărora nu li s-a comunicat rezultatul despre eligibilitate.

Paraschiv a transmis la solicitarea Edupedu.ro și că „totalul de finanțare FSS aprobat mai 2024” este de 46 528 832 lei.

  • „Total FSS contractat aprilie: 31 690 946 lei
  • FSS deschis aprilie: 14 000 000 lei”, conform sursei citate.
Despre fondul pentru situații speciale în universități

La începutul fiecărui an este emis un Ordin de ministru ce vizează „constituirea și utilizarea fondului pentru finanțarea situațiilor speciale care nu pot fi integrate în formula de finanțare a instituțiilor de învățământ superior de stat” – vezi, spre exemplu, proiectul de ordin pus în transparență în ianuarie a.c., pentru anul 2024.

În acest fel, Ministerul Educației stabilește anual, din banii destinați finanțării universităților de stat, un fond distinct pentru „situații speciale” (denumit FSS), fond ce poate fi utilizat pe parcursul anului respectiv. Banii reprezintă 1,5% din totalul bugetului alocat pentru finanțarea instituțională a universităților și sunt la dispoziția ministrului Educației. Ei se acordă la cererea universităților.

Edupedu.ro a scris anul acesta despre cum au fost folosiți banii din Fondul pentru situații speciale de către universitățile de stat pentru verificarea doctoratelor scrise între 1990-2016: jumătate nu au cheltuit, în 2021, nimic, deși unele au primit milioane de lei. În doi ani niciuna nu a găsit niciun plagiat.

În plus, un număr restrâns de universități din România atrag cea mai mare parte banilor pe care, potrivit legii, Ministerul Educației îi poate aloca dintr-un fond special, aflat la dispoziția ministrului, destinat situațiilor care „nu pot fi integrate în formula de finanțare”, potrivit unor rapoarte oficiale.

  • Analizele au fost realizate de Minister pentru 2021 și 2022, primii ani pentru care instituția are obligația să publice aceste cheltuieli. Documentele arată că universitățile au primit, în cei doi ani, zeci de milioane de lei alocări din fondul special, sume din care au cheltuit, anual, peste 30 de milioane de lei. – detalii aici
Citește și:
Banii dați fiecărei universități de stat pentru verificarea doctoratelor scrise între 1990-2016: jumătate nu au cheltuit, în 2021, nimic, deși unele au primit milioane de lei / În doi ani niciuna nu a găsit niciun plagiat
Fondul pentru situații speciale, la dispoziția ministrului Educației: O mână de universități au folosit, în 2021 și 2022, peste jumătate din banii din FSS cheltuiți în întregul învățământ superior / Universitatea de Agronomie condusă de fostul ministru Cîmpeanu – în top, inclusiv cu bani pentru conferințe de securitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

24 iunie va fi marcată ca “Ziua Iei tradiționale românești”, au votat aleșii în Camera deputaților, for decizional / Actul prevede că unitățile de învățământ vor participa la activități de promovare a iei, deși elevii sunt în vacanță

Proiectul de lege privind declararea zilei de 24 iunie „Ziua Iei” a trecut de Camera Deputaților, for decizional. Urmează ca șeful statului să promulge legea și apoi să fie publicată…
Vezi articolul

Materialele folosite în programul „Neuroștiința la clasă” nu au fost verificate de specialiștii din Ministerul Educației „din perspectiva acurateței sau actualității informației științifice prezentate”, susține ministrul Educației Sorin Cîmpeanu, care anunță că instituția sprijină programul în cazul căruia cercetătorii au semnalat erori științifice

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, declară într-un comunicat cu „precizări” că materialele folosite în programul „Neuroștiința la clasă” nu au fost verificate de specialiștii din Ministerul Educației „din perspectiva acurateței sau…
Vezi articolul

Studierea antimateriei reci va duce la o revoluție în domeniul fizicii – cercetătorii de la CERN au reușit să răcească un nor de pozitroniu, cel mai ușor atom, cu ajutorul unui laser

Studierea antimateriei este pregătită să facă un salt revoluţionar către noi aplicaţii viitoare în domenii precum spectroscopia şi imagistica de diagnosticare, informează ANSA, potrivit Agerpres. O descoperire pe care oamenii…
Vezi articolul

Deschiderea școlilor și grădinițelor se face indiferent de incidența la nivel de localitate, când cel puțin 60% din angajații școlii sunt vaccinați. Cîmpeanu: Singurul criteriu care se adaugă ordinului comun e rata de vaccinare din școală

Luni se deschid fizic școlile și grădinițele de stat și private cu cel puțin 60% dintre angajați vaccinați, fără să mai conteze rata de infectare din localitate. Ministrul Educației a…
Vezi articolul