Contractele de finanțare a activităților universităților în anul 2024, prin Fondul pentru Situații Speciale (FSS) de la dispoziția ministrului Educației, au ajuns pentru semnare marți, 14 mai, la instituțiile de învățământ superior. Informația este confirmată de Gigel Paraschiv, secretar de stat în Ministerul Educației, pentru Edupedu.ro.
Contractele au ajuns de ieri pentru semnare, potrivit lui Paraschiv, care a menționat că este vorba de acte adiționale la contractul instituțional.
Întrebat de Edupedu.ro dacă există blocaje sau care sunt motivele pentru întârzierile la plata banilor pentru mai multe evenimente științifice, după cum susțin sursele Edupedu.ro, Paraschiv a precizat că „nu sunt blocaje. Pe măsură ce au fost aprobate și prinse sumele în contract, am făcut deschiderile”.
Potrivit surselor Edupedu.ro, sunt mai multe proiecte care așteaptă banii, cum ar fi colocvii ale facultăților sau ale centrelor de cercetare din subordinea lor, însă acestea ar urma să nu primească finanțarea cerută pentru că există o modificare în metodologia de acordare a banilor din Fondul pentru Situații Speciale (FSS).
Potrivit noii metodologii de alocare a banilor din acest fond care reprezintă 1,5% din totalul bugetului alocat pentru finanțarea instituțională a universităților și care este la dispoziția ministrului Educației, acordați la cererea universităților, în 2024 sunt finanțate doar evenimente programate de Ministerul Educației:
„(3) Sumele alocate din FSS instituțiilor de învățământ superior de stat pot fi folosite pentru:
a) asigurarea resurselor necesare instituțiilor de învățământ superior pentru organizarea/desfășurarea unor activități ocazionale (conferință, simpozion, workshop) de interes național, programate de către Ministerul Educației, denumit în continuare MEd”, prevede ordinul de ministru (OME) 3773 din 12.02.2024 care aprobă metodologia.
„Dacă o cerere nu a fost acceptată la finanțare, universitatea a fost notificată. Unele au refăcut și revenit”, a mai spus Paraschiv cu privire la organizatorii de evenimente din facultăți sau școli doctorale care așteaptă banii sau cărora nu li s-a comunicat rezultatul despre eligibilitate.
Paraschiv a transmis la solicitarea Edupedu.ro și că „totalul de finanțare FSS aprobat mai 2024” este de 46 528 832 lei.
- „Total FSS contractat aprilie: 31 690 946 lei
- FSS deschis aprilie: 14 000 000 lei”, conform sursei citate.
Despre fondul pentru situații speciale în universități
La începutul fiecărui an este emis un Ordin de ministru ce vizează „constituirea și utilizarea fondului pentru finanțarea situațiilor speciale care nu pot fi integrate în formula de finanțare a instituțiilor de învățământ superior de stat” – vezi, spre exemplu, proiectul de ordin pus în transparență în ianuarie a.c., pentru anul 2024.
În acest fel, Ministerul Educației stabilește anual, din banii destinați finanțării universităților de stat, un fond distinct pentru „situații speciale” (denumit FSS), fond ce poate fi utilizat pe parcursul anului respectiv. Banii reprezintă 1,5% din totalul bugetului alocat pentru finanțarea instituțională a universităților și sunt la dispoziția ministrului Educației. Ei se acordă la cererea universităților.
Edupedu.ro a scris anul acesta despre cum au fost folosiți banii din Fondul pentru situații speciale de către universitățile de stat pentru verificarea doctoratelor scrise între 1990-2016: jumătate nu au cheltuit, în 2021, nimic, deși unele au primit milioane de lei. În doi ani niciuna nu a găsit niciun plagiat.
În plus, un număr restrâns de universități din România atrag cea mai mare parte banilor pe care, potrivit legii, Ministerul Educației îi poate aloca dintr-un fond special, aflat la dispoziția ministrului, destinat situațiilor care „nu pot fi integrate în formula de finanțare”, potrivit unor rapoarte oficiale.
- Analizele au fost realizate de Minister pentru 2021 și 2022, primii ani pentru care instituția are obligația să publice aceste cheltuieli. Documentele arată că universitățile au primit, în cei doi ani, zeci de milioane de lei alocări din fondul special, sume din care au cheltuit, anual, peste 30 de milioane de lei. – detalii aici