Contra curentului: Un studiu al unor cercetători britanici, publicat în Lancet, pune sub semnul întrebării impactul închiderii școlilor în criza Covid-19, susține că decizia ar fi bazată pe prea puține date

913 vizualizări
Foto: Pixabay.com
Decizia luată de majoritatea covârșitoare a țărilor lumii, de a închide școlile ca măsură de prevenire și combatere a pandemiei Covid-19, este pusă sub semnul întrebării de un grup de cercetători de la University College London. Potrivit BBC, autorii unui nou raport apărut în The Lancet spun că guvernele ar trebui să cântărească mult mai bine dacă închiderea școlilor este cea mai bună măsură, ei susținând că aceasta ar avea un impact redus, chiar și când e însoțită de alte acțiuni restrictive. Opinia cercetătorilor de la UCL este contestată, însă, de unul dintre oamenii de știință care sfătuiesc guvernul britanic în privința măsurilor de combatere a epidemiei.
  • Marea Britanie este una dintre ultimele țări europene care au decis închiderea școlilor în contextul Covid-19. Guvernul condus de premierul Boris Johnson – aflat el însuși, de luni seară, la terapie intensivă – a aplicat mult mai târziu decât majoritatea țărilor europene să aplice măsuri restrictive menite să asigure distanțarea socială, inclusiv închiderea școlilor. Până marți, 7 aprilie, în Marea Britanie se înregistraseră peste 51.000 de cazuri de infecție și 4.373 de decese.

Decizia și așa târzie a guvernului de la Londra, care urmează să fie reanalizată după Paște, este primită cu precauție în raportul unor cercetători de la UCL, raport apărut în revista de specialitate The Lancet Child and Adolescent Health. Potrivit BBC, documentul trece în revistă 16 studii despre răspândirea coronavirusului, a gripei sezoniere și a epidemiei Sars din 2003. Ce constată autorii:

  • Închiderea școlilor ajută în timpul epidemiilor de gripă, dar acest lucru nu este clar în cazul coronavirusului
  • Date din timpul epidemiei Sars, în Asia, arată că închiderea școlilor nu a contribuit la controlul epidemiei
  • Studii recente de modelare a evoluției Covid-19 sugerează că închiderea școlilor, luată independent de alte măsuri, ar duce la prevenirea a doar 2-4% dintre decesele cauzate de boală, mult mai puțin decât alte măsuri de distanțare fizică și socială.

BBC citează opinii divergente legate de studiu:

  • unul dintre autorii lui, profesorul Russell Viner, arată că datele referitoare la beneficiile aduse de închiderea școlilor sunt limitate, dar se știe că împactul ar fi, probabil, redus; pe de altă parte, costurile închiderii școlilor sunt ridicate, fapt pentru care decidenții trebuie să cântărească foarte bine informații interpretabile.
  • unul dintre cercetorii care au lucrat la modelul aplicat în prezent de autorități, ce include închiderea școlilor, profesorul Neil Ferguson de la Imperial College London, arată că studiul din publicația Lancet nu ia în calcul impactul pe care închiderea școlilor îl are împreună cu alte măsuri restrictive. “Când e însoțită de măsuri intense de distanțare socială, închiderea școlilor joacă un rol important în întreruperea contactelor dintre gospodării și în asigurarea unui declin al transmisiei”.

Sunt citați, de asemenea, alți experți din mediul de cercetare, care apreciază raportul din Lancet prin prisma faptului că perspectivele incluse sunt utile pentru viitoarele decizii de redeschidere a școlilor și prin faptul că dovedește cât de sumare sunt informațiile pe baza cărora, în prezent, iau decizii autoritățile.

Foto: Pixabay.com


1 comment
  1. Edupedu publica tendentios articole in care introduce propriile intentii si pareri. Aceasta se numeste manipulare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Prima reacție a președintelui Iohannis la acuzațiile de plagiat aduse premierului Ciucă: Orice demers menit să clarifice suspiciunile formulate în spațiul public este binevenit / Iohannis anunță că nu mai vorbește pe subiect până la o decizie finală

Orice demers menit să clarifice suspiciunile formulate în spațiul public este binevenit, susține președintele Iohannis într-un răspuns al Administrației Prezidențiale trimis la solicitarea europalibera.org. Șeful Statului închide, în același răspuns,…
Vezi articolul

UPDATE Guvernul va fi consiliat pe tema adaptării educației la inteligența artificială de un Consiliu în care Ministerul Educației nu are nicio atribuție. Consiliul face parte dintr-un nou Comitet pentru IA / Ministerul Cercetării spune că Ministerul Educației va fi “actor principal”

Un nou Comitet Român pentru Inteligența Artificială este format în baza unui ordin al ministrului Cercetării, Sebastian Burduja, ordin publicat joi în Monitorul Oficial. Noul Comitet, care funcționează sub patronajul…
Vezi articolul