Conținutul manipulat digital – deepfake poate fi semnalat pe o platformă lansată de Ministerul Cercetării / Instrumentul este „temporar”, valabil pentru anul electoral 2024

139 de vizualizări
Foto © Luca Lorenzelli | Dreamstime.com
Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării a lansat o platformă online unde populația poate să raporteze conținut deepfake – conținut audio-video manipulat digital în scopuri malițioase. Potrivit MCID, este vorba despre un „canal de reportare temporar”, ce vizează anume alegerile locale, europene parlamentare, prezidențiale din acest an.

Platforma, găzduită pe site-ul Ministerului, e lansată la o zi după ce un ordin de ministru în acest sens a fost publicat în Monitorul Oficial.

  • Platforma, intitulată #nofake, îi îndeamnă pe cetățeni să raporteze „conținutul inadecvat” de pe „principalele platforme social media și motoare de căutare – Facebook, Instagram, TikTok, YouTube, Google”.

Acest instrument, potrivit informațiilor oferite, e lansat „În contextul anului 2024, care cuprinde alegeri pentru toate tipurile de funcții alese democratic”. Plartforma „va funcționa ca punct de contact pentru preluarea cererilor de analiză referitoare la distribuirea de conținut audio-video manipulat digital (deepfake) în scopuri malițioase precum manipularea opiniei publice sau în cadrul unor campanii de dezinformare și propagandă cu potențial impact asupra integrității alegerilor democratice”, se mai precizează.

„Soluționarea” cazurilor presupune redirecționarea sesizărilor către administratorii platformelor online de socializare, streaming și motoare de căutare. „După caz”, arată ordinul de înființare a acestui instrument, datele „vor fi transmise și către instituțiile cu atribuții, în conformitate cu prevederile Legii nr. 58/2023 privind securitatea și apărarea cibernetică a României”.

#nofake prezintă informații despre ceea ce constituie un deepfake și sfaturi pentru detectarea acestui tip de conținut.

  • Potrivit ordinului de ministru publicat joi în Monitorul Oficial, de această platformă este responsabilă Direcția tehnologia informației și transformare digitală din cadrul MCID. Aceasta este responsabilă și pentru realizarea formularului de contact, și pentru recepționarea și analiza sesizărilor.

Platforma apare în condițiile în care o lege pentru combaterea fenomenului deepfake, despre care ministrul Cercetării, Bogdan Ivan, spunea în februarie că urma să fie adoptată până în aprilie și care prevedea amenzi substanțiale pentru cei care produc astfel de conținut, nu a fost adoptată până acum.  

Ordinul privind punctul unic de contact MCID pentru conținut „deepfake”:

Photo © Luca Lorenzelli | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Guvernul mărește numărul de posturi la Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale, ca să poată prelua și programele e-Twinning, pe lângă Erasmus+

Guvernul a decis miercuri, prin modificarea Hotărârii Guvernului nr. 76/2005 a Agenţiei Naţionale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale, să majoreze numărul de posturi cu 11 al…
Vezi articolul

Cioloș, despre Florin Roman: A dorit să parvină fără niciun fel de calitate profesională / Domnule Ciucă, vă cer să faceți curățenie în cabinet. Senatorul Ștefan Pălărie: Sperăm că domnul Cîmpeanu nu va da acum și o OUG care să permită retragerea diplomelor de licență și master

Președintele USR, Dacian Cioloș, și senatorul USR Ștefan Pălărie au comentat pe Facebook plagiatul lui Florin Roman, proaspăt numit ministru al Cercetării, care a copiat în lucrarea sa de master,…
Vezi articolul