Conținutul manipulat digital – deepfake poate fi semnalat pe o platformă lansată de Ministerul Cercetării / Instrumentul este „temporar”, valabil pentru anul electoral 2024

136 de vizualizări
Foto © Luca Lorenzelli | Dreamstime.com
Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării a lansat o platformă online unde populația poate să raporteze conținut deepfake – conținut audio-video manipulat digital în scopuri malițioase. Potrivit MCID, este vorba despre un „canal de reportare temporar”, ce vizează anume alegerile locale, europene parlamentare, prezidențiale din acest an.

Platforma, găzduită pe site-ul Ministerului, e lansată la o zi după ce un ordin de ministru în acest sens a fost publicat în Monitorul Oficial.

  • Platforma, intitulată #nofake, îi îndeamnă pe cetățeni să raporteze „conținutul inadecvat” de pe „principalele platforme social media și motoare de căutare – Facebook, Instagram, TikTok, YouTube, Google”.

Acest instrument, potrivit informațiilor oferite, e lansat „În contextul anului 2024, care cuprinde alegeri pentru toate tipurile de funcții alese democratic”. Plartforma „va funcționa ca punct de contact pentru preluarea cererilor de analiză referitoare la distribuirea de conținut audio-video manipulat digital (deepfake) în scopuri malițioase precum manipularea opiniei publice sau în cadrul unor campanii de dezinformare și propagandă cu potențial impact asupra integrității alegerilor democratice”, se mai precizează.

„Soluționarea” cazurilor presupune redirecționarea sesizărilor către administratorii platformelor online de socializare, streaming și motoare de căutare. „După caz”, arată ordinul de înființare a acestui instrument, datele „vor fi transmise și către instituțiile cu atribuții, în conformitate cu prevederile Legii nr. 58/2023 privind securitatea și apărarea cibernetică a României”.

#nofake prezintă informații despre ceea ce constituie un deepfake și sfaturi pentru detectarea acestui tip de conținut.

  • Potrivit ordinului de ministru publicat joi în Monitorul Oficial, de această platformă este responsabilă Direcția tehnologia informației și transformare digitală din cadrul MCID. Aceasta este responsabilă și pentru realizarea formularului de contact, și pentru recepționarea și analiza sesizărilor.

Platforma apare în condițiile în care o lege pentru combaterea fenomenului deepfake, despre care ministrul Cercetării, Bogdan Ivan, spunea în februarie că urma să fie adoptată până în aprilie și care prevedea amenzi substanțiale pentru cei care produc astfel de conținut, nu a fost adoptată până acum.  

Ordinul privind punctul unic de contact MCID pentru conținut „deepfake”:

Photo © Luca Lorenzelli | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Autoritățile din Educație nu iau încă măsuri în privința noii tulpini Omicron. Cîmpeanu: Până în acest moment, autoritățile sanitare în frunte cu ministrul Sănătății nu au considerat necesar să previzionăm măsuri pe acest palier

Autoritățile din Educație așteaptă mai întâi un semn din partea Ministerului Sănătății înainte să anunțe vreo decizie privind posibile schimbări în sistem din cauza răspândirii noii variante de coronavirus, tulpina…
Vezi articolul

Apel de investiții în valoare de 37 de milioane de euro, prin PNRR, pentru renovarea, echiparea și digitalizarea unor biblioteci de la sate și orașe – ghidul pentru aplicanți, pus în dezbatere publică de ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării a lansat în dezbatere publică apelul pentru ghidul solicitantului pentru proiecte de investiții în modernizarea unor biblioteci. Se poate aplica pentru investițiile anunțate prin PNRR,…
Vezi articolul

Afacerea Colegiul Șincai-Primăria Sector 4: Daniel Băluță cere intervenția de urgență a Inspectoratului Școlar, a DSP și a Prefecturii, “pentru punerea în siguranță a elevilor” și pentru reabilitarea clădirii liceului, cu risc seismic II

Primăria Sectorului 4 solicită intervenția în regim de urgență a Inspectoratului Școlar al Municipiului București și a Direcției de Sănătate Publică București, “pentru punerea în siguranță a elevilor și a…
Vezi articolul

ULTIMA ORĂ Marius Carașol, fostul director Transelectrica, condamnat la 2 ani și 8 luni de închisoare și interzicerea unor drepturi, pentru falsificarea diplomei de studii. Decizia nu este definitivă

Marius Carașol, fostul director Transelectrica, a fost condamnat în primă instanță la 2 ani și 8 luni de închisoare, precum și interzicerea unor drepturi, pentru falsificarea diplomei de studii. Judecătoria…
Vezi articolul

PROIECT Gradație de merit 2024. Profesorii care participă la simulările examenelor naționale primesc puncte în fișa de (auto)evaluare / Punctaj mai mare pentru cadrele didactice care sunt implicate în proiecte, ca activitate neremunerată, spre deosebire de anul trecut

Cadrele didactice care participă la simulările examenelor naționale pot să primească 3 puncte în fișa de (auto)evaluare pentru gradația de merit 2024, potrivit unui proiect pus în consultare publică de către Ministerul…
Vezi articolul