Contabilii din școli vor fi instruiți în ședința online cu inspectoratele școlare și Ministerul Educației, de miercuri, 3 aprilie, de la ora 8, ca să învețe cum să dea salariile restante câștigate de profesori în instanță și prevăzute de ordonanța de urgență (OUG) 48, potrivit unei adrese a Inspectoratului școlar (ISJ) Neamț, obținută de Edupedu.ro.
În județul Neamț, contabilii și secretarii din școli, adică personalul care lucrează salariile profesorilor lunar în aplicația dedicată EduSal, trebuie să fie la ora 8 în mai mule centre în care vor putea lua parte la videoconferință. Sunt 11 școli sau licee și Casa Corpului Didactic (CCD) Neamț, porivit adresei care poate fi consultată mai jos.
La întâlnire ar urma să fie reprezentanți ai ministerului Educației, instituție care își propune să „clarifice modul de lucru specific” în aplicația Edusal.
Potrivit documentului trimis școlilor, contabililor și secretarilor de școli li s-a recomandat ca până miercuri să lucreze în statele de plată pentru luna martie, cu versiunea 2.42.1, doar datele de pontaj – concedii de odihnă, concedii medicale etc., sume obținute prin hotărâri judecătorești, dobânzi și alte date, dar nu și sumele din modulul OUG 48 din aplicație.
„Vă rugăm să respectați planificarea (n. red. arondarea pe centre)! Prezența obligatorie”, mai scrie în adresa ISJ Neamț.
Context. Școlile pot face statele de plată pentru salariile pe care le primesc profesorii în luna aprilie, după ce aplicația de salarizare a personalului din Învățământ a fost din nou actualizată, a scris Edupedu.ro marți, 2 aprilie. În luna aprilie 2024, profesorii primesc plata restanțelor salariale din ordonanța de urgență nr. 48 din 2022. Inițial, aplicația de salarizare din Educație a fost actualizată la sfârșitul săptămânii trecute.
Plata se va face eșalonat, în 5 ani. Este vorba despre ordinul nr. 3.841 din 26 februarie 2024, privind stabilirea procedurii de efectuare a plății sumelor prevăzute prin hotărâri judecătorești având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din unitățile/instituțiile din învățământul preuniversitar de stat, aferente tranșelor cu data scadentă în anul 2024.
- Mai multe despre OUG 48/ 2022 – plata eșalonată pe 5 ani a diferențelor de drepturi salariale, mai jos în articol.
FOTO DOCUMENT Adresa ISJ Neamț din 02.04.2024 (articolul continuă după document):
Despre OUG 48/ 2022 – plata eșalonată pe 5 ani a diferențelor de drepturi salariale
Amintim că, aprobată în aprilie 2022, Ordonanța de urgență nr. 48/ 2022 a fost elaborată după negocierile dintre guvern și reprezentanții profesorilor, după ce sindicatele acestora au obținut în instanță plata diferențelor salariale. Actul normativ prevede că sumele necesare acordării diferențelor de drepturi salariale stabilite se plătesc eșalonat, pe o perioadă de 5 ani.
a)în primul an calendaristic de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se plătește 5% din valoarea diferențelor salariale;
b) în al doilea an calendaristic de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se plătește 10% din valoarea diferențelor salariale;
c) în al treilea an calendaristic de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se plătește 25% din valoarea diferențelor salariale;
d) în al patrulea an calendaristic de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se plătește 25% din valoarea diferențelor salariale;
e) în al cincilea an calendaristic de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se plătește 35% din valoarea diferențelor salariale.
Potrivit OUG nr. 48/2022, pentru anul 2022, sumele se plăteau într-o singură tranșă în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, prevede art. 4, alin. (4) din ordonanța amintită. Chiar și așa, mai multe inspectorate școlare au primit ultimatumuri și în noiembrie 2022 și în martie 2023 pentru cere de la școli sumele de plată a diferențelor salariale.
Plățile au început cu întârziere. Edupedu.ro a scris în august 2023 că unii profesori nu primiseră plata restanțelor salariale din ordonanța 48 din 2022, potrivit surselor noastre. Pentru anul 2023, banii ar fi trebuit virați până pe 30 iunie, într-o singură tranșă.
Impactul bugetar estimat este de 1.20 miliarde lei, eșalonat, în perioada 2022-2026, spunea fostul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu.
Foto: © One Photo | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
1 comment
îi învață în ședința?! buuun!!!!